В Україні хочуть збільшити частку електромобілів до 75%

Читати на RU

Укравтодор затвердив план заходів з підтримки електромобільності. Він передбачає, що до 2030 року кількість електромобілів в Україні зросте в 10 разів і становитиме 75%. Підготувати план допомагали британські консультанти. 

В Укравтодорі кажуть, що попит на електромобілі постійно росте. У 2021 році їх купили на 19% більше ніж у 2020. Однак ринкова частка залишається мізерною — 1,4%. Найбільша проблема, яка перешкоджає українцям переходити на електрокари — відсутність інфраструктури. 

Ось ключові напрямки плану:

  • розвиток мережі зарядних пунктів на дорогах державного значення;
  • забезпечення стабільності фінансування доріг;
  • сприяння електрифікації транспорту у сфері дорожнього господарства.

Станом на 1 січня 2022 року в Україні зареєстровано понад 33 000 електромобілів. Нова стратегія передбачає збільшення частки електротранспорту до 75 % до 2030 року. 

Однак, стрімкий перехід на електромобілі може позбавити Укравтодор стабільного фінансування. Ключовим джерелом Дорожнього фонду є акциз з пального, який регулярно сплачують водії класичних автомобілів. За ці кошти держава ремонтує та будує дороги. Власники електрокарів сплачують акциз лише раз, коли купують авто. В Укравтодорі вважають, що загальний ріст моторизації компенсує цю проблему.

План створили в рамках пакету реформ, який реалізується Укравтодором у партнерстві з Європейським банком реконструкції та розвитку. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук