Зустріч з океаном: як підготуватися до поїздки та провести час в Лісабоні

Новорічні свята скінчилися, але це не завадить влаштувати собі відпустку у Європі. Поки українська погода не надто тішить прогнозами, можна обрати для подорожі місто із теплішим кліматом.

Лісабон — одне з найдавніших міст Західної Європи, зі старовинними монастирями та фортецями, океанічним узбережжям та приємними для жителів засніжених міст +16° взимку. З літа минулого року український авіаперевізник SkyUp запустив сюди прямі рейси з Києва. Тож спланувати відпочинок на півдні Європи наразі нескладно і доволі доступно. 

AIN.UA розпитав Ольгу Белей, Head of Media туроператора Join UP!, що знадобиться для подорожі до Лісабона, скільки це може коштувати, та що варто подивитись у португальській столиці. Вона подорожувала до цього міста у грудні 2021 і поділилася порадами, як краще організувати поїздку до Лісабона. 

Ольга Белей, Head of Media туроператора Join UP!

Кохання з першого погляду: чому варто летіти до Лісабона

Лісабон часом називають найбільш «інстаграмним» європейським містом та найкрутішою столицею Європи за особливу атмосферу, старовинну та різномаїту архітектуру, чудову кухню та насичене нічне життя. 

Любителі історії та архітектури оцінять величні палаци та будівлі, прикрашені біло-блакитною мозаїкою; прихильники гастротуризму оцінять місцеву кухню з морепродуктів та вина. А для тих, хто захоплюється міським туризмом та любить багато гуляти, тут є безліч цікавих маршрутів та локацій: 

  • Найдовший у Європі міст Васко да Гама 17 кілометрів довжиною.
  • Найстаріша у Європі книжкова крамниця, заснована ще 1732 року. 
  • Мис Рока поблизу від Лісабона, найзахідніша точка Європи.
  • Місто Сінтра, розташоване поруч, на зелених схилах, із купою стародавніх палаців та старовинною трамвайною лінією, що досі працює. 

«Обрала це місто, тому що планувала відсвяткувати свій день народження десь, де тепло (а +16 взимку — це для мене ідеальна погода), — зізнається Ольга Белей, — також, сюди не дуже довго летіти. Можу сказати, з Лісабоном у мене сталося кохання з першого погляду».

Які документи знадобляться

Якщо вам до вподоби ідея влаштувати собі відпочинок у Португалії, ось які документи потрібні для подорожі. 

Португалія належить до країн ЄС, куди українці з біометричними паспортами можуть подорожувати без віз. Але варто не забути про те, що для в’їзду сюди діють карантинні обмеження, хоч і не надто суворі. Їх можна перевіряти на сайті українського посольства, а також на сайті Міністерства закордонних справ, на якому зібрали усі правила та обмеження для подорожей за кордон. 

Якщо коротко, щоб полетіти до Португалії, потрібен:

  • Підійдуть сертифікати вакцинації як у цифровому, так і у друкованому форматі. Або ж ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до прильоту (чи тест на антиген, зроблений не раніше ніж за 48 годин).
  • Також, має пройти понад 14 днів після щеплення вакциною Janssen або AstraZeneca, або Moderna, або Pfizer. Багато українців щепилося вакциною Сoronavac, якої немає в цьому списку. Але з січня 2022 року в Україні дозволені бустерні дози AstraZeneca, Moderna та Pfizer. І вже до кінця місяця сертифікати про це щеплення мають генеруватися у «Дії».
  • Додатково, після чекіну на авіарейс потрібно заповнити невелику анкету на португальському сайті для контролю людей, що могли контактувати із хворими на коронавірус.

Як організувати переліт 

Подорожі під час пандемії стали більш бажаними за пару років сидіння вдома багато хто затято слідкує за країнами, що відкриваються для туристів. Але водночас і більш непередбачуваними. Як за таких умовах планувати подорож? 

Наприклад, в авіакомпанії SkyUp пропонують гнучкі тарифи Standart та Flex, де можливо змінювати дату вильоту в особистому кабінеті. А якщо раптом захворіли на COVID-19 незадовго до вильоту, за умовами авіакомпанії можна звернутися до контакт-центру, надати підтвердження та змінити дату вильоту незалежно від тарифу. 

Зручності сайту додає і можливість бронювати всі необхідні послуги для мандрівки: меню, страхування, запис на ПЛР-тест, хайпас, реєстрація на рейс онлайн.

«Для мене важливо, щоб зараз авіакомпанії пропонували гнучкі умови та я відчувала себе мобільною під час планування подорожі. У SkyUp є різні типи квитків, і якщо ви вибираєте тариф Flex, то зможете тричі безкоштовно змінювати дати свого вильоту. Так, квиток коштує трошки дорожче, але ви не будете перейматись, якщо у ваших планах щось змінилося», — розповідає Ольга Белей, яка обрала саме цього перевізника для своєї святкової грудневої подорожі до Лісабона. 

Житло та ціни у Лісабоні

При виборі житла, на думку Ольги Белей, краще звертати увагу на райони Алфама та Байша. Варто обирати готелі чи квартири поруч зі станцією метро, адже у Лісабоні безліч спусків та підйомів, недарма його часто називають містом семи пагорбів. Тож можливість повернутися з прогулянки на метро після цілого дня гуляння не завадить. Як і пара зручного взуття для прогулянок. 

«Ще один лайфхак – при бронюванні житла звертайте увагу на ті варіанти, де є безкоштовне скасування броні, якщо раптом у вас зміняться плани. Такий фільтр для пошуку житла є і на ресурсі Booking, і на Airbnb», — радить мандрівниця.

Пересуватись містом можна за допомогою міського транспорту: метро, трамваїв, електричок. Станція метро є прямо поруч з виходом аеропорту, а одна поїздка коштуватиме 1,5 евро. Також доведеться купити проїзну картку за 4,5 євро, яку можна буде поповнювати на поїздки. 

На які ціни в побуті варто орієнтуватись? Для прикладу:

  • пляшка води — від 1 євро;
  • кава — від 2 євро;
  • паштейші (культові місцеві солодощі) — від 1 євро;
  • обід з морепродуктами та келихом вина на двох — від 30 євро;
  • таксі (наприклад, з району Белен до Байші) — 12 євро. 

Що варто подивитись

У цьому місті важко виділити якийсь список must visit – тут ледь не в кожного будинку своя історія. Спеціально для читачів AIN.UA Ольга склала невеличкий чек-ліст тих цікавинок та пам’яток, які варто відвідати у Лісабоні:

  • Мис Рока. Це — місце за межами Лісабона, біля Сінтри, але воно точно вартує того, щоб приділити йому цілий день. Найзахідніша точка Європи й загалом континенту, з якої відкривається краєвид на Атлантичний океан, місце для найкрасивіших фото та найяскравіших вражень. Дістатись сюди з Лісабона можна менш ніж за 2 години електричкою і автобусом.
  • Фаду у Tasca do Chiko. Якщо хочеться чогось особливого — то ось ідея для романтичної вечері: з місцевим вином та піснями фаду в маленькому закладі на кілька столиків. Фаду — це саме португальська «фішка» — особлива манера співу про долю та життя (власне, слово fado й перекладається як доля). У Tasca do Chiko дуже хороші виконавці, але столик слід бронювати заздалегідь — тут камерне приміщення, а охочих послухати спів — завжди ціла черга.
  • Кондитерська Pastel de Belem. Тут варто спробувати паштейші, і навіть не тому, що вони смачні, а тому, що вони з історією. «Нам розказували, що взагалі паштейші — це винахід монахів з Жеронімуша. Вони використовували білок, щоб крохмалити собі комірці та одяг, а з решти, аби не пропадала, робили ось цей десерт. Коли монастир закрили, щоб мати на що жити, монахи почали продавати паштейші людям, доки рецепт у них не викупили власники цукрового заводу, які потім відкрили кондитерську… Так, Pastel de Belem», — оповідає Ольга.
  • Jardin da Estrela. «Це парк у Лісабоні, який мене настільки підкорив, що кілька днів ми спеціально планували маршрути таким чином, щоб зайти туди на каву. Одразу зазначу, якщо у вас виникне ідея піти в місцевий ботанічний сад, то відганяйте її, і краще йдіть до Jardin da Estrela — тут і масштабні фікуси, і величезні монстери, і купа квітів навіть взимку. А ще тут є затишне кафе зі столиками прямо в парку. А ось ботанічний сад виглядає на фоні Jardin da Estrela трошки занедбаним і якимсь неживим», — радить мандрівниця. 
  • Фірмові магазини Benamôr. Benamôr – це бренд лісабонської косметики, який існує з 1925 року, і в історії компанії зазначають, що їхню продукцію полюбляла навіть остання португальська королева Амелія Орлеанська. У бренда гарні упаковки у стилі ар-деко і дивовижні аромати. «Мій фаворит — португальский апельсин. До речі, раджу зайти до їхнього магазину саме в «хіпстерському» районі LX Factory, адже заразом, окрім магазину, ви зможете відвідати невеликий блошиний ринок та майстерні хенд-мейду», — розповідає Ольга. 

Тож, якщо ви збираєтесь у відпустку до Європи, але ще не визначилися із напрямом, столиця Португалії стане чудовим вибором: тут ви знайдете і чудову архітектуру, і затишні кав’ярні, і безліч неймовірних місць для Instagram-фото. Придбати квитки з Києва до Лісабона зараз можна від 2200 грн.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук