«Binance блокує активи в Україні на вимогу фінмоніторингу» – це фейк

Читати на RU

Минулого тижня в соціальній мережі TikTok поширили відео, що найбільша в світі криптовалютна біржа Binance почала блокувати активи користувачів з України. Нібито компанія почала співпрацювати з українським фінмоніторингом і тепер вимагатиме від інвесторів підтверджувати походження активів.

Насправді це – фейк. Інформацію редактору AIN.UA вже офіційно спростували представники Binance.

Що сталося

30 січня користувач під ніком @zalupa_trade поширив відео про те, що його активи в XTZ заблоковано. Причиною нібито стала вимога фінмоніторингу, з яким Binance за легендою почала співпрацювати з 25 січня, підтвердити джерело походження активів.

@bc_developer

Финансовый мониторинг начинает блокировать счета Binance

♬ оригинальный звук – Блокчейн Девелопер

Відео поширив Михайло Чобанян – засновник української криптобіржі Kuna. В коментарях до його допису багато користувачів переживають за свої активи і хейтять Binance. Але через деякий час автори оригінального відео повідомили, що це – жарт і порадили перевіряти інформацію, перш ніж поширювати паніку.

@bc_developer

Проверяйте информацию🙄

♬ original sound – Блокчейн Девелопер

В Binance спростували інформацію і готують коментарі для AIN.UA про те, в яких випадках акаунти користувачів справді можуть заблокувати.

UPD 14:00. Як розповів AIN.UA генеральний менеджер Binance в Україні Кирило Хом’яков, з метою дотримання правових та етичних норм, а також безпеки, іноді облікові записи користувачів можуть блокуватися при виявленні незвичайної поведінки.

«Якщо користувач вважає, що його обліковий запис було заблоковано помилково, він може звернутися до служби підтримки клієнтів, яка відповість на запитання користувача та дасть інструкції, які необхідно виконати для здійснення розблокування, – коментує Кирило.

– Говорячи про взаємодію Binance з державними органами, то всередині організації існує спеціальна процедура подання запиту представниками цих структур, згідно з якою має бути аргументоване отримання тієї чи іншої інформації від біржі. Якщо звернення містить запит сприяння у розслідуванні злочину, очевидно, ми, як кожна добропорядна організація, вправі сприяти».

Він також розповів про плани компанії щодо реєстрації в Україні.

«Ми всіляко підтримуємо впровадження прозорого регулювання – це дасть можливість українським користувачам отримати доступ до найінноваційніших продуктів Binance – карти, поповнень зі свого поточного рахунку тощо. Також це зробить операції наших користувачів безпечнішими, а доходи, отримані від таких операцій, підтвердженими та застосовними до подальшого використання.

Ми готові до відкриття філії, представництва чи навіть окремої юридичної особи в Україні», – наголосив Хом’яков.

Чому це цікаво

Фейк про блокування активів на вимогу фінансового моніторингу звучить переконливо. Адже Binance – це найбільша централізована криптовалютна біржа, яка дійсно охоче співпрацює з урядами різних країн в напрямку легалізації криптовалютного ринку на територіях цих держав у відповідності до їхнього законодавства. Україна – серед таких країн, адже в минулому році Верховна Рада прийняла закон про віртуальні активи (наразі його планують переглянути з пропозиціями президента).

В Україні також законодавчо втілений і декілька років працює так званий фінансовий моніторинг, який має на меті заблокувати можливості для легалізації доходів, отриманих незаконно. Про те, як це працює, ми писали тут. І закон про віртуальні активи в редакції, прийнятій депутатами 8 вересня 2021, дійсно передбачає фінансовий моніторинг криптовалютної галузі в Україні згідно вимог FATF.

Але, по-перше, законопроект – рамковий. Механізми та процедури дій із віртуальними активами в ньому не прописані — проект їх лише визначає та дозволяє. Практичне застосування прописуватиметься додатково у підзаконних актах. А по-друге, 10 жовтня президент повернув законопроект на допрацювання із своїми зауваженнями. Таким чином, криптовалютної легалізації по факту ще не відбулося, відповідно, жодних юридичних дій на території України Binance поки що вживати не може. А фінмоніторинг, відповідно, не може висувати біржі офіційних вимог.

Між тим, подібні фейки можуть використовуватися для розгону паніки, махінацій і т.п. на високоволатильному ринку криптовалют. А також у якості чорного піару проти одних компаній на користь інших.

AIN.UA рекомендує перевіряти інформацію та приймати будь-які рішення, виходячи виключно з підтверджених фактів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук