Фейковий інвестор Джон Бернард обдурив компанії на $30 млн — і сховався в Україні

Американський журналіст Брайян Кребс, що спеціалізується на кібербезпеці та кіберзлочинцях, написав серію матеріалів про фейкового інвестора Джона Бернарда. За матеріалами розслідувань Кребса, Бернарду протягом багатьох років вдалося обманом заволодіти $30 млн. Донедавна він переховувався в Україні.

Редактор AIN.UA публікує матеріал про його останню шахрайську схему, де він під прикриттям успішного інвестора обдурив норвезьку компанію на $1,67 млн.

Хто такий Джон Бернард

Джон Бернард — це псевдонім, який використовує 60-літній британець Джон Кліфтон Девіс. Він вдає з себе успішного інвестора-мільярдера зі Швеції. З 2007 року він обіцяв десяткам компаній значні інвестиції, і завдяки цьому отримував від них значні суми, загалом більше, ніж $30 млн.

Бернард звинувачений у багатьох випадках шахрайства, а до того відбув 16-місячне ув’язнення за підозрою у вбивстві своєї третьої дружини. Але британська влада відмовилась від звинувачень через брак доказів. Тривалий час Бернард переховувався від правосуддя в Україні, під Києвом, живучи із четвертою дружиною-українкою на орендованих квартирах, та постійно змінюючи місце проживання.

2018 року Національна поліція повідомила про його затримання. Ім’я у релізі не називали, але заявили про те, що раніше судимий чоловік протягом 2007-2013 років вчиняв шахрайські дії у Великої Британії. І що його розшукували з 2015 року, а із 2018 року він був оголошений у міжнародний розшук.

Довгий час Бернард представлявся як мільярдер, що збагатився на бумі доткомів 20 років тому, який шукає інвестиційні можливості. Щоб знайти потенційних клієнтів, він пропонував інвестиційним брокерам значні винагороди. Багато разів Бернард пропонував інвестувати мільйони у хайтек-стартапи, наполягаючи, щоб вони наперед сплачували за due diligence. Для цієї процедури він також пропонував їм шведську компанію Inside Knowledge, яка також таємно належала Бернарду. Щойно стартап переводив гроші за due diligence, “інвестор” тут же зупиняв угоду.

Одна із його останніх жертв — норвезька Freidig Shipping Ltd., яка шукала $100 млн інвестицій на побудову флоту «зелених» транспортних суден.

Що сталося із Freidig Shipping

Норвезька Norwegian Business Daily пише про те, що Бернард був представлений кофаундеру Freidig Shipping Нільсу-Одду Тонневольду через інвестиційних радників у Лондоні.

«І Бернард, й Inside Knowledge видавалися професіоналами. Бернард здавався досвідченим, багато знав про стартапи і швидко в усьому розбирався. Тонневольд описав його як надійного і вартого довіри», — пише видання (сама стаття — під пейволом).

З часом Бернард став виступати у перемовинах як лід-інвестор, стверджуючи, що разом із ним інвестуватимуть ще шестеро багатих інвесторів. Серед них — співак та продюсер Ейбел Макконен Тесфає (The Weeknd), співзасновник Uber Гаррет Кемп та власник «Норильського нікеля» Володимир Потанін. Начебто ці інвестори планували вкласти у Freidig Shipping $99,25 млн.

Цього разу Бернард заявляв, що знайшов майже усю суму інвестицій, а ще $750 000 мав надати бельгійський інвестор Гай Девос. Але уже до весни 2020 року стало зрозуміло, що і бельгійський інвестор, й інші сторони угоди стали жертвами шахрайства. А гроші, які Freidig Shipping сплатила Бернарду за due diligence (біля $1,67 млн) — втрачені. До того часу обидва співзасновники норвезької компанії та їхні сім’ї позичили $1,5 млн, щоб перевести ці гроші Inside Knowledge.

Інвестор з Бельгії пішов до суду судитись із Тонневольдом за $750 000 своїх інвестицій: на його думку, співзасновник Freidig Shipping відповідальний за те, що гроші попали до Бернарда.

Сам автор розслідування, Брайан Кребс називає схеми Бернарда геніальними: адже він ніколи не спілкується з інвесторами напряму, швидше інвестори самі зацікавлюються його портфоліо та пропонують його як партнера компаніям, що шукають фінансування.

У випадку із Freidig Shipping найдивніше — те, що про нього взагалі стало відомо. Кребс посилається на юриста Джейсона Кейна, що спеціалізується на інвестиційному шахрайстві. За оцінкою Кейна, компанії, що стали жертвами відносно невеликих схем, рідко йдуть до суду, адже судові збори можуть швидко перевищити саму суму збитків. Часто жертвам ще й соромно публічно визнавати такі факти. Окрім того, за таким позовом можна виграти у суді, але важко буде повернути свої збитки.

Виглядає, що цього разу Бернарду пощастило через те, що співзасновники Freidig Shipping не стали його перевіряти. У твіті за травень 2020 року кофаундер норвезької компанії питав у Гаррета Кемпа, чи він справді погоджувався у них інвестувати:

На той момент норвезька компанія уже передала гроші Inside Knowledge.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук