5 кращих способів для релокації іноземних IТ-фахівців в Україну – поради юриста

Засновник юридичної компанії «Shablin Consulting» Євген Шаблін написав для AIN.UA колонку, у якій розповів, які є способи релокації в Україну IT-спеціаліста з-за кордону та які у кожного з них переваги.

Фото: Євген Шаблін

У кожного кейса з релокації в Україну є свій бюджет і свої потреби. Багато чого залежить від того, хто переїжджає: ІТ-фахівець (фрілансер), невелика команда чи ІТ-компанія. 

ІТ-фахівці більш гнучкі у виборі варіантів для релокації. У них, як правило, є час, вони прораховують найбільш економічний варіант і готові на нестандартні кроки.  

З компаніями по-іншому. В основному супровід релокації керівники доручають HR-ам, які займаються питаннями щодо строків, вартості та можливості вписати процедуру релокації в бізнес-процеси та трудові відносини всередині компанії. Тут у нас, як правило, менше варіантів. 

Пропоную розглянути 5 способів для релокації ІТ-бізнесу в Україну, які є оптимальними. Кожний із них довів свою практичність і застосовність залежно від конкретної ситуації. Свідомо не будемо заглиблюватися в деталі, списки документів. Зупинимося на напрямку руху та основних маркерах процедур. 

Спосіб № 1. Класичний. Працевлаштування. Прийняття на роботу до компанії, зареєстрованої в Україні

Процедура:

  • відкриття компанії в Україні,
  • отримання дозволу на працевлаштування для керівництва компанії та співробітників,
  • подальше оформлення тимчасової посвідки на проживання (далі будемо використовувати більш знайому абревіатуру – ВНП або «вид на проживання»). 

Для керівництва компанії (яке одночасно є засновниками), а також для співробітників ІТ-професій ВНП можна отримати на 3 роки, усім іншим – на 1 рік. 

Бізнес вести зручно. Компанія може бути на будь-якій формі оподаткування, у тому числі на спрощеній системі (5 % від обороту). Фірми, зареєстровані в Україні іноземцями, перебувають в аналогічному правовому режимі, що й компанії, створені українцями. Відмінностей у вимогах до оподаткування, бухгалтерського обліку і т. д. немає.  

Для співробітників з ІТ-сфери вимоги щодо заробітної плати прирівнюються до українських громадян (мінімальна зарплата – 6 500 грн на місяць). Мінімальне податкове навантаження на фонд заробітної плати – 2 698 грн на одного працівника). 

Строк переїзду в Україну (від початку процесу до отримання ВНП співробітниками) – від 45 до 60 днів. 

Вартість процедури становить від $1600 до $2000 на одного засновника/керівника компанії (їх може бути декілька) або ІТ-працівника. 

Спосіб № 2. Надійний. Відкриття бізнесу. Реєстрація компанії в Україні одним засновником та отримання ним ВНП

Підходить для однієї-двох осіб або для невеликих компаній. 

Це практично спосіб № 1, тільки без найманих працівників. Компанія реєструється на одну людину, у якій вона й обіймає посаду директора. ВНП оформляється на 3 роки. 

Єдина ключова відмінність від першого способу – це можливість заощаджувати на заробітній платі та, власне, на податках із неї. Якщо все спростити, то її нарахування обов’язково повинне здійснюватися після фактичного початку діяльності компанії. До цього моменту можна мати статус ВНП і заощаджувати на виплатах. 

Строк отримання ВНП – від 45 до 60 днів.  

Вартість* процедури становить від $1600 до $2000 на одного засновника. 

Спосіб № 3. Квотний. IТ-ПМЖ. Отримання постійної посвідки на проживання (ПМЖ) через квоту уряду України на переїзд висококваліфікованих фахівців

Для отримання ПМЖ досить мати досвід роботи в ІТ-сфері та профільну освіту. 

Щоб довести досвід роботи, можна надати як трудову книжку (або її аналог), так і інший документ, що підтверджує наявність практики роботи (контракт, договір про надання послуг, рекомендаційний лист і т. д.). 

До досвіду роботи в ідеалі має додаватися відповідна освіта. Якщо її немає – це не проблема. Можна надати сертифікати про знання в галузі ІТ або показати суму доходів, яка була зароблена завдяки ІТ-навикам, – це теж підходить. 

Процес отримання складається із двох етапів. 

  • 1-й етап – документи на предмет відповідності вимогам ІТ-професіоналу перевіряють Мінцифри та Мінекономіки й надають свій позитивний/негативний висновок. 
  • 2-й етап – після узгодження з вищевказаними органами документи подаються до міграційної служби. 

Істотним недоліком є строк розгляду документів. Уся процедура може тривати від 6 до 12 місяців. Протягом цього часу можна законно перебувати на території України. 

ПМЖ видається на 10 років із можливістю продовження (практично в автоматичному режимі). 

Вартість* становить від $700 на одну особу.  

У чому ключова зручність? Після отримання ПМЖ іноземці можуть працювати в Україні без одержання дозволу на роботу, без проблем змінювати посади та компанії, а також на них не поширюються вимоги про підвищену заробітну плату (можуть бути оформлені на мінімалку). 

Спосіб № 4. Унікальний. Робота через статус закордонного українця  

Цей спосіб підходить тільки тим, хто має родинні зв’язки в Україні. Це можуть бути досить далекі родичі (прадід, прабаба і т.д.).   

Для отримання такого статусу головне – довести свою територіально родинну близькість з Україною (етнічне походження). 

Так буває, що в іноземців із країн близького зарубіжжя є далекі родичі в Україні (або такі родичі народилася в Україні). Цього недостатньо, щоб відразу отримати «класичний» ПМЖ, але вистачає для оформлення статусу закордонного українця. 

Статус закордонного українця оформляється від 1 до 6 місяців. Усе залежить від періодичності засідань відповідної комісії в МЗС України. 

Статус дає можливість працювати в Україні без отримання дозволу на роботу, а також на оформлення ПМЖ в Україні. 

Недолік: статус не дає можливості перебувати в Україні більше 90 днів підряд. Але після отримання статусу можна подати документи на ПМЖ і продовжити собі строк перебування в Україні ще на 6 місяців із подальшою можливістю продовжити ще на такий самий строк.  

Отримання статусу «закордонний українець» обійдеться в розмірі $600, ще стільки ж необхідно буде віддати за одержання ПМЖ. 

Спосіб № 5. Швидкий. ФОП + ВНП. Реєстрація підприємцем + оформлення тимчасової посвідки на проживання

Українським законодавством дозволено отримувати ВНП через релігійну діяльність або участь у проектах неурядових організацій. Це дає можливість до року перебувати на території України. 

Одночасно іноземець може зареєструватися як ФОП (фізична особа – підприємець). Це аналог ІП (індивідуальний підприємець) у Білорусі та Росії.

Податкове навантаження на спрощеній системі – 5% від обороту (від усього, що надійшло на банківський рахунок + 1 430 грн фіксованих податків на місяць). 

Інструкцію про те, як відкрити ФОП в Україні, можна знайти тут. Це робиться за один день.  

Ціна всієї процедури – близько $900. 

Строк отримання ВНП – 25 днів. 

СПОСІБВартість процедури*
(USD/на 1 чол.)
Строк підготовки
й розгляду документів
до видачі ВНП/ПМЖ
Строк перебування
в Україні
Мін. ЗП (грн)Мін. податкове нав.
(грн/міс. на 1 чол.)
Працювати
без дозволу
на роботу
Продовження
ВНП/ПМЖ
Зміна місця роботи Оформити
ВНП/ПМЖ родині
№ 1 (працевлаштування)200060 днів3 роки65002698немаєєнемаєє
№ 2 (бізнес) 200060 днів3 роки– немаєєнемаєє
№ 3 (квотний ІТ-ПМЖ)70012 міс.10 років65002698єєєє
№ 4 (закордонний українець)6006 міс. 3 міс.65002698єєєє
№ 4 (закордонний українець + ПМЖ)120018 міс.10 років65002698єєєє
№ 5 (ФОП + ВНП)90025 днів1 рік– 1430 єєє

* Вартість зазначена з урахуванням усіх витрат (державні збори, нотаріальні послуги, переклади документів і т. д.) та оплати роботи юристів із супроводу процесу. Залежно від країни походження іноземця та конкретної ситуації вартість може відрізнятися. 

Автор: Євген Шаблін, засновник юридичної компанії «Shablin Consulting»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук