Криптокомпанія Ambisafe заборгувала зарплати десяткам розробників на суму $200 000

IT-компанія Ambisafe, яка працює над блокчейн-проектами, з 2019 року заборгувала зарплати більше ніж 30 своїм колишнім співробітникам: програмістам, девопсам, тім-лідам. Загальна сума боргу перевищує $200 000, з літа 2021 року менеджмент нічого не повідомляє на цю тему. Водночас компанія знову почала хантити співробітників. AIN.UA розповідає деталі цієї історії.

Як утворився борг

У 2018-2019 роках Ambisafe розробляла ряд продуктів, пов’язаних із криптою, та зокрема із ефіром: біржу Orderbook на смарт-контрактах, криптогаманець та супровідні SaaS-послуги. Один з тодішніх проектів компанії — токенізація активів, зокрема, Ambisafe планувала токенізувати акції SpaceX через фонд Unicorn Equities.

Ідея була така: активами фонду зробити токени USPX на блокчейні Ethereum, на кошти від продажу токенів фонд купляє акції SpaceX, щоб власники токена отримали частину фонду, який у свою чергу володіє акціями SpaceX. Але проект вийшов не дуже вдалим, і в січні 2022 року учасники офіційного чата фонду запитували в адмінів, чому SpaceX зникла як із сайта фонду, так і з біржі Orderbook.

Після «криптозими-2018», коли просіли ціни на більшість криптовалют (біткоїн після гарного росту в 2017 році впав за місяць майже вдвічі), компанія за рік скоротилася з 150 до 15 людей. Когось звільнили, хтось пішов сам, а хтось ще якийсь час працював за знижену зарплату.

Зараз компанія знову винаймає розробників для роботи над своїми криптовалютними продуктами, зокрема, над біржею Orderbook. Водночас десятки людей, що пішли з компанії ще 2018-2019 року, досі чекають зарплат, заборгованість — від кількох до десятків тисяч доларів на одну людину. А загальна сума боргу складає приблизно $200 000.

Що кажуть колишні співробітники

Редактор AIN.UA поговорила з кількома колишніми працівниками Ambisafe, які досі чекають виплат. Менеджмент компанії спочатку створив для усіх, кому не виплатили гроші, закритий чат на 35 людей у Telegram, щоб повідомляти новини. Але з липня 2021 року повідомлень про гроші від керівництва немає.

Під час розмов з AIN.UA більшість співробітників попросила зберігати анонімність, тож частину коментарів публікуємо під неповними іменами. Ми говорили із кожним окремо, але деталі усіх історій збігаються в основі: люди працювали в компанії у 2018-2019 році, тоді ж почалися затримки із виплатами зарплат, хтось звільнився раніше, хтось пізніше, але грошей більшість не отримала досі.

Артем Юшков працював у Ambisafe як Senior DevOps Engineer з лютого 2018 року по липень 2019 року. За його словами, з 1 січня 2019 року керівництво оголосило про зменшення зарплат усім співробітникам, але обіцяли через кілька місяців усе компенсувати. На початку 2019 року в компанії почали затримувати виплати, а потім зовсім перестали платити, а терміни виплати постійно зсували наперед. Керівництво говорило про те, що скоро з’являться нові клієнти, і за місяць усі борги буде погашено, але цього не сталося.

Обговорення затримок по зарплаті з чату співробітників (Андрій — це СEO компанії Андрій Замовський)

«Остання така обіцянка була влітку 2021 року: мовляв, із серпня почнуть частково віддавати гроші (на скріншоті нижче — ред.). Але жодних виплат не було, а CEO (Андрій Замовський — ред.) відтоді не виходить на зв’язок. Тож я сильно здивувався, коли побачив позитивні відгуки про компанію на DOU», — розповідає Артем. Йому компанія заборгувала $12 500, і це, за даними редакції, — не найбільший борг по зарплаті.

Скріншот з Telegram-чату від липня 2021 року, тут і надалі власні джерела AIN.UA

Подібними ж історіями діляться й інші колишні співробітники компанії. Один із них на умовах анонімності розповів, що приєднався до Ambisafe у 2018 році, а звільнили його у травні-червні 2019, разом із більшістю ключових співробітників. Він пригадує, що зарплати почали затримувати навіть раніше: зимою 2019 року, а після нового року — оплачувати тільки половину. Йому компанія також заборгувала біля $12 000.

Ще один колишній член команди Іван, працював Ambisafe на посаді Technical Project Manager кілька років, до скорочення у 2019 році. Він згадує, як уже під час проблем із виплатами CEO компанії, де на той момент працювало біля 150 людей, зібрав загальний мітинг і скоротив 70-80 людей за один день.

Детальніше про той момент згадує ще один колишній член команди: «Кульмінація сталася в травні, коли зібрали черговий all-hands meeting й оголосили, що з інвестором не склалося, а більшу частину співробітників звільнять. Борги компанія визнала й пообіцяла виплатити, коли з’являться гроші. З кулуарних розмов з керівництвом стало ясно, що у інвестора, з яким йшли перемовини, насправді грошей нема, він хотів знайти інвестора під компанію та отримати виплату за посередництво».

Івана скоротили серед останніх, йдучи з компанії, він за борг забрав з офісу крісло та старий макбук. Але, за його словами, це не покрило й 20% борга, і компанія все ще винна йому біля $5500.

Він також здивувався, як побачив схвальні відгуки про компанію, а також дані про те, що вона набирає нових співробітників: «Звісно, нам би усім хотілося забрати свої чесно зароблені гроші, але також не хотілося, аби інші спеціалісти туди потрапили, і з ними сталося теж саме», — говорить він.

Python-розробник, який працював у компанії у той же період, та погодився надати коментар анонімно, згадує, як людям під час масових звільнень дозволили забирати робочу техніку за рахунок боргів. Він взяв собі ноутбук, але згодом керівництво вимагало віддати за нього кошти. Після переписки розробника із СEO ці вимоги зняли.

Скріншот — власні джерела AIN.UA

Зовсім нещодавно рекрутер запропонував розробникові роботу над біржею Orderbook, за $2000-4500 на місяць. Тобто, на проекті тієї ж компанії, що уже два роки не віддає йому зарплату.

Що кажуть в компанії

Редакція AIN.UA спитала про ситуацію у CEO компанії Андрія Замовського. Він визнав, що у компанії є борги перед колишніми членами команди. Сказав, що першопричиною цих проблем стала «криптозима» 2018 року.

«Події відбувалися в період, що ввійшов в історії як “криптозима-2018 року”, того року відбувся крах великої бульбашки ICO. Більшість криптовалютних компаній, що існували на той момент, взагалі її не пережили», — говорить він.

Замовський підтвердив, що тоді за рік компанія скоротилась із 150 до 15 людей. Частина співробітників погодилась працювати за знижену зарплату, за умови, що якщо справи знов підуть вгору, їм усе компенсують.

«Справи, на жаль, не покращились, тож довелось усіх в результаті звільнити. Про те, що у компанії не все добре, і що є ризики, усім було зрозуміло заздалегідь. Я як CEO вирішив не оголошувати банкрутство, а спробувати розвивати нову лінію бізнесу і виплачувати борги, в той час, як більшість компаній закрилось і сказало “вибачте”. Ми виплачуємо, але доходи компанії на 150 і 15 людей непорівнювані, звідси і повільна швидкість виплат», — говорить CEO.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук