Понад 80% безкоштовно створених NFT на OpenSea є спамом чи шахрайством

Читати на RU

За останні декілька років ринок NFT зріс у сотні разів, а багатомільйонні угоди з покупки цифрового мистецтва вже нікого не дивують. І як зазначає VICE, це привело і до зростання кількості шахрайства з NFT і крадіжок чужого цифрового мистецтва (тобто продаж чужих творів як NFT без дозволу автора).

Тепер найпопулярніша платформа для створення і продажу NFT, OpenSea поділилась власною статистикою, згідно з якою, практично всі (понад 80%) безкоштовно створених невзаємозамінних токенів на платформі насправді є спамом чи шахрайством з авторськими правами.

Зловживання безкоштовним створенням NFT «зростає в геометричній прогресії»

На платформі OpenSea є інструмент, який дозволяє користувачам не сплачувати комісію, коли вони створюють NFT. Заплатити платформі потрібно буде лише в момент продажу невзаємозамінного токена. Такі NFT і називаються «безкоштовно створеними».

Початково цей інструмент не мав обмежень і дозволяв авторам легко і без додаткових інвестицій почати торгівлю цифровим мистецтвом. Але в січні 2022 року OpenSea оголосила, що обмежить можливість безкоштовного створення NFT до 50 штук.

Це рішення викликало негативну реакцію в ком’юніті й невдовзі OpenSea довелось змінити своє рішення і зняти обмеження, а також пояснити, чому воно взагалі було введено: безкоштовний інструмент карбування використовується майже виключно з метою шахрайства або спаму. 

«Кожне рішення, яке ми приймаємо, ми приймаємо, з огляду на потреби наших творців. Спочатку ми створили наш контракт на спільну вітрину, щоб спростити для авторів доступ до простору. Однак останнім часом ми помітили, що зловживання цією функцією зростає в геометричній прогресії. Понад 80% елементів, створених за допомогою цього інструменту, були плагіатом, підробленими колекціями та спамом», — зазначили в OpenSea.

Поки що інструмент безкоштовного створення NFT знову працює без обмежень, проте проблема з шахраями досі не вирішена. Користувачі платформи та сторонні художники регулярно помічають свої роботи, що продаються іншими людьми у вигляді NFT, а єдине, що можна зробити — подавати нескінченні скарги, на кожен новий лот.

«Окрім скасування обмежень, ми працюємо над низкою рішень, щоб забезпечити підтримку наших творців і позбутися шахраїв. Ми зобов’язуємось попередньо узгодити ці зміни разом із вами перед їх запровадженням. Будь ласка, надайте нам відгук», — додають в OpenSea.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук