Кілька акціонерів monobank звинуватили Дмитра Дубілета у плагіаті: деталі історії

Останні кілька днів Дмитро Дубілет — у центрі уваги. Його та проект Fintech Farm звинуватили у тому, що він ніби-то скопіював продукт українського monobank. Ініціатор скарги — екс-акціонер Fintech Band Людмила Шмальченко. У справі, незважаючи на коментарі сторін, залишається чимало незрозумілого. Редактор AIN.UA розповідає, що відомо на цей момент. 

Що відбувається 

На початку лютого кілька українських ЗМІ опублікували листа від британської юридичної компанії Macfarlanes, що представляє інтереси Людмили Шмальченко. У листі компанії Fintech Farm, зокрема, її співзасновникам братам Дмитру та Олексію Дубілетам, а також Вадиму Ковальову виставляють підозру у розкраданні інтелектуальної власності. 

Йдеться про те, що у Leobank, який робила Fintech Farm, багато елементів повторюють особливості monobank: ті самі функції (кешбек, shake to pay, великі кредитні ліміти), використовує ті самі кольори та дизайн лендінгу, а також що Leobank використав на сайті картинку карти з номером monobank. Для порівняння: лендінг monobank та Leobank.

«Порівняння платформ monobank та Leobank змусило би неупередженого спостерігача зробити висновок, що “Фінтех Ферма” та\або Fintech Farm, розробляючи Leobank, вкрали інтелектуальну власність (копірайт та\або права на графічний інтерфейс», — йдеться в листі. 

Цей документ складений на основі попереднього спору між юристами Fintech Band та Fintech Farm. Ще у серпні 2021 року юридична компанія Avellum від імені акціонера Fintech Band Дар’ї Букреєвої направила скаргу Fintech Farm про припинення використання інтелектуальної власності monobank. Юристи Fintech Farm відповіли, що Букреєва не має підстав на такі вимоги. 

У коментарі РБК юристи Avellum заявили, що спір між акціонерами monobank та Fintech Farm не врегульований досі, і якщо перемовини не завершаться конструктивно, справу розглядатиме англійський суд. 

Важливі тези

  • Діяльність, що відбувається навколо Fintech Band та Дмитра Дубілета — приватна ініціатива Людмили Шмальченко, що була одним з співзасновників Fintech Band. Вона представляє двох акціонерів Fintech Band — Дар’ю Букреєву (9,81%) та Євгенії Кривенко (17,18%.). Це важливо запам’ятати. 
  • Гороховський, Рогальский, Олексій Дубілет (брат Дмитра), за інформацією джерел AIN.UA, не мають претензій до Дубілета та Fintech Farm і залишаються хорошими друзями. Більше того, лист із претензією відправлений зокрема на ім’я Вадима Ковальова, співзасновника Fintech Farm та чинного акціонера Fintech Band (4,91%). При цьому всі акціонери відмовляються коментувати ситуацію, свою позицію надав лише Тігіпко: він жодних претензій не має. 
  • Avellum, юридична компанія, від імені якої в мережі з’являється інформація, не працює з Fintech Band чи monobank. У цих структур інші юристи. Avellum на разі представляє лише Людмилу Шмальченко. Але через її причетність до структур Fintech Band, це часто плутають і вказують, наче на Дубілета подає в суд monobank. 

Документ

З листа, що опублікований в мережі, видно, що поки мови про суд не йдеться. На момент підготовки матеріалу редакції AIN.UA не вдалось знайти жодних справ ні в Україні, ні за кордоном де б фігурували всі вказані вище учасники.

Тим не менше, як розповіли AIN.UA в одній з юридичних компаній, навіть така заява — потенційний клопіт для акціонерів Fintech Farm. Крадіжка інтелектуальної власності вважається такою ж крадіжкою, а отже, навіть поліція може дати справі хід. 

При цьому до суду поки не дійшло і, скоріш за все, не дійде. «Суд в Британії — це мінімум 1+ млн фунтів витрат. Сумніваюсь, що на таке підуть», — додає співбесідник редакції. Дубілет же впевнений, що суд з легкістю виграє. 

Плагіат

Окреме питання — власне крадіжка інтелектуальної власності. Дубілет запевняє, що «не взяв жодного рядка коду», його головний партнер — Олександр Вітязь, який будував «Приват24», але не працював з Fintech Band. 

Більше того — свідоцтво на ТМ monobank згідно з базою «Укрпатенту» належить ТОВ «Фінтех Бенд» та венчурному фонду «Універсал ТМ» (один із фондів під управлінням КУА TASS Asset Management бізнесмена Сергія Тігіпко).

Чинне свідоцтво на ТМ monobank з бази «Укрпатенту», на бренд «Монобанк» (написаний кирилицею) поки що подана заявка

Ні ТОВ «Фінтех Бенд», ні «Універсал ТМ» до суду не подавали і заяв не писали. Як наслідок, Людмилі Шмальченко доведеться довести, як продукт Leobank від Fintech Farm порушує конкретно її особисті права чи права людей, яких вона представляє. Це значно складніше.

По-друге, як вказують юристи, з якими консультувався редактор AIN.UA, довести факт плагіату буде надзвичайно складно, це — важкий і довгий процес. 

Для чого це все робиться?

Питання, яке залишається без відповіді — причина. Поки не вдалось знайти жодних вимог до Дубілета та Fintech Farm. Редактор AIN.UA поговорив з десятком джерел і ніхто назвати щось конкретне — грошова виплата, частка в новій компанії, закриття проекту — не зміг. 

Юристи Avellum на запит від AIN.UA також не стали конкретизувати вимоги клієнта, сказавши, що представляють інтереси групи акціонерів Fintech Band і не можуть розкривати усі стратегії захисту клієнтів.

«Претензії наших клієнтів до компанії «Фінтех Ферма» досить серйозні та юридично обґрунтовані. Захист інтересів наших клієнтів не обмежиться Україною. Ми готуємося до судових розглядів в іноземних судах, а також звернень до іноземних правоохоронних органів. Це стосується не лише Англії, а й інших юрисдикцій», — повідомили в Avellum.

Вся ж кампанія, схоже, направлена саме на те, щоб зашкодити розвитку Fintech Farm. Про це свідчить один важливий момент, на який мало звертали уваги. 

Уперше інформація про те, що акціонери Fintech Band хочуть ніби як судитись з Дубілетом, з’явилась іще у грудні. На сайтах з сумнівною репутацією почали публікувати новини, що «monobank готує позов до Дубілета в Британії», що не відповідало дійсності: як ми писали вище, monobank до суду не подавав, а отже, поширювалась неправдива інформація. В самому ж тексті додавалось, що «для будь-якого молодого стартапа судовий процес на початку експансії на ринку несе величезні ризики, а можливо, й закриття проекту». Це виглядало як маніпуляція, і не просто так.

Інформація з’явилась в мережі рівно в той момент, як команда Fintech Farm закривала свій перший інвестиційний раунд. На рішення інвесторів ця інформація не вплинула, компанія підписала інвестицію на $7,4 млн та анонсувала свій подальший план розвитку. 

Один з співбесідників AIN.UA розповів, що час публікації був підібраний вдало і якби новину підхопили ЗМІ, не перевіривши додатково інформацію, це могло б може не зашкодити угоді, але трохи її пригальмувати. 

Загалом, саме питання «причини» залишається відкритим. 

Хто така Людмила Шмальченко?

Після націоналізації «ПриватБанку» в грудні 2016 року звідти пішла більшість топ-менеджерів. Частина з них — Дмитро Дубілет та його батько Олександр Дубілет, Олег Гороховський, Михайло Рогальский, Вадим Ковальов, Людмила Шмальченко, Володимир Яценко та кілька інших — об’єдналася, щоб робити власні фінтех-продукти, для чого й організували компанію Fintech Band. 

Троє зі списку, а саме Олександр Дубілет, Володимир Яценко та Людмила Шмальченко вийшли зі складу акціонерів у 2021 році, коли Генпрокуратура почала активніше розслідувати питання шахрайства у «ПриватБанку». Всі троє передали свої долі у Fintech Band родичам. Дубілет-старший — сину Олексію. Шмальченко та Яценко — дочці та дружині, а саме — вже вище згаданим Дар’ї Букреєвій (9,81%) та Євгенії Кривенко (17,18%.). По суті вони і є тими, хто виступає проти діяльності Дубілета. 

Зміна власників «Фінтех Бенд» у жовтні 2021 року, дані з держреєстру підприємств в «Опендатабот»

Чому так сталось? За інформацією джерел AIN.UA, Шмальченко і Яценко незадоволені тим, що Дубілет почав створювати схожий продукт окремо, не повідомивши про це екс-партнерів. Сам Дубілет запевняє, що спершу хотів будувати Fintech Farm з екс-колегами, але, скоріш за все, мова про Гороховського та Рогальського. 

Чому це важливо?

Станом на сьогодні, monobank — один з найактивніших та швидкозростаючих банків країни. Розбіжності серед акціонерів, скоріш за все, ніяк не вплинуть на подальше зростання банку, оскільки не цікаві широкій аудиторії, яка буде оформлювати карти банку, що їм подобається, й надалі. Не повториться й історія, яка прямо зараз руйнує бізнес «Цитрус», де горщики побили рівні акціонери в межах однієї компанії. У випадку з Fintech Band та monobank у керівних партнерів та найбільших акціонерів погляди на розвиток бізнесу сходяться.

Та сама історія з Fintech Farm — цей конфлікт на компанію, ймовірно, ніяк не вплине. Новий фінтех отримав підтримку інвесторів, запустився в одній країні й працює над запусками у ще декількох. 

Щось змінити може лише суд, але поки у його ймовірність мало хто вірить. «Подивіться, скільки схожих на monobank проектів прямо в Україні, і нічого — в суд ніхто не йде. А проект Дубілета в Україні навіть не присутній і не планується», — говорить співбесідник AIN.UA. Що правда, у Avellum справу веде юрист, що має досвід саме у міжнародних судових спорах. 

Відкритим залишається питання вимог. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук