Nvidia відмовилась від угоди з придбання Arm за $40 млрд

Читати на RU

8 лютого SoftBank (власник Arm) і Nvidia домовилися припинити свої зусилля з придбання Arm. Як повідомляє Financial Times, на скасування угоди вплинуло серйозне занепокоєння регуляторів США, Великої Британії та ЄС щодо впливу покупки на конкуренції серед виробників чіпів.

Тепер Arm вивчає можливість виходу на IPO замість придбання. За інформацією TechCrunch, поточний план компанії передбачає, що IPO Arm відбудеться протягом наступних 12 місяців.

Деталі скасованої угоди

У вересні 2020 року SoftBank і Nvidia підписали угоду про продаж розробника процесорів Arm, на технологіях якої працюють понад 90% мобільних пристроїв. За угодою Softbank мав отримати $21,5 млрд акціями Nvidia, ще $12 млрд — готівкою. Ще близько $5 млрд SoftBank отримав би акціями або готівкою за виконання Arm поставленої мети, а $1,5 млрд пішло б співробітникам.

Nvidia і Arm — одні з найбільших гравців на ринку зі створення процесорів. Перша компанія сильна у графіці, друга — у розробці мікропроцесорів, які використовують усі передові компанії світу у своїх смартфонах. Угода дозволила б зміцнити позиції кожної компанії за рахунок обміну досвідом і технологіями.

SoftBank також був зацікавлений в угоді, оскільки після низки інвестиційних невдач, серед яких провальний WeWork, потребував додаткових коштів. Угода з Nvidia дозволяла отримати гроші з премією, а не дисконтом, і заробити.

Через скасування угоди Nvidia змушена виплатити Arm більше $1 млрд відступних.

Претензії регуляторів

Проблема угоди полягала в тому, що об’єднання Nvidia і Arm створило б на ринку компанію з контролем створення чіпів в абсолютно різних галузях. Nvidia-Arm змогла б працювати практично у всіх сегментах ринку: дата-центри, комп’ютери, смартфони, IoT, графіка тощо.

Це, очевидно, не сподобалось ані регуляторам, ані компаніям, що залежать від продукції обох компаній, а в разі закінчення угоди просто не мали б вибору. Проти угоди одночасно виступили регулятори Великобританії, ЄС та США:

  • На початку лютого 2021 року Великобританія та ЄС розпочали розслідування — конкуренти побоювалися, що Nvidia висуватиме невигідні умови, а Arm втратить незалежність. У жовтні Єврокомісія продовжила розслідування на чотири місяці, а Британія продовжила у листопаді.
  • Проти угоди також виступили найбільші клієнти Arm — Qualcomm, Google і Microsoft та інші, повідомляв Bloomberg з посиланням на джерела. Перевірити угоду просив також співзасновник Arm Герман Хаузер.
  • У квітні 2021 року Британський департамент цифрових технологій, культури, ЗМІ та спорту заявив, що втрутиться в угоду «з міркувань нацбезпеки».
  • У грудні 2021 року антимонопольний регулятор США вирішив через суд заблокувати злиття Nvidia та Arm.

Плани Arm на майбутнє

Оскільки ця угода про придбання провалилася, в Arm вивчають можливість виходу на IPO, яке, за попередніми планами має відбутись протягом найближчих 12 місяців.

«Ми з великим ентузіазмом і схвильовані цим наступним розділом для компанії. Компанія працює чудово. […] Рівні доходу та прибутковості, яких Arm ніколи не бачив і точно не бачив до того, як ми приєдналися до SoftBank. Але, ймовірно, важливіше, диверсифікація бізнесу відносно того, як це виглядало до SoftBank, зараз ми набагато сильніша компанія в таких областях, як хмарні обчислювання та центри обробки даних, ми набагато сильніша компанія на автомобільному ринку, як і у нас є величезні можливості для майбутніх ринків, таких як Інтернет речей і метавсесвіт», — зазначив Рене Хаас, президент групи IP Arm.

У Nvidia також прогнозують для Arm чудові перспективи і вважають, що саме Arm стане головною архітектурою в найближчі десять років.

«Arm знаходиться в центрі важливої ​​динаміки в обчислювальної техніки. Хоча ми не будемо однією компанією, ми будемо тісно співпрацювати з Arm. Значні інвестиції, зроблені Masa, дозволили Arm розширити охоплення CPU Arm за межі клієнтських обчислень до суперкомп’ютерів, хмари, штучного інтелекту та робототехніки. Я очікую, що Arm стане найважливішою архітектурою процесорів наступного десятиліття», — додав генеральний директор Nvidia Дженсен Хуанг.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук