Google презентував Android 13. Бета-версія вже доступна для розробників

Читати на RU

Google випустила першу попередню версію Android 13 для розробників. Як повідомляє The Verge, нова версія операційної системи ще більше концентрується на конфіденційності користувачів та розвиває представлені в Android 12 можливості кастомізації інтерфейсу.

Конфіденційність і безпека

В Android 13 буде додано новий засіб вибору фотографій, який дозволить користувачам ділитися фотографіями та відео з окремою програмою без дозволу додатку на перегляд усіх файлів, які є на пристрої.

«Люди хочуть мати ОС і програми, яким вони можуть довіряти свою найбільш особисту й конфіденційну інформацію. Конфіденційність є основою принципів продуктів Android, і Android 13 зосереджується на створенні відповідальної та якісної платформи для всіх, забезпечуючи безпечніше середовище та більше засобів керування для користувача», — зазначають в Google.

Крім того, будуть створені нові політики на дозвіл доступу до Wi-Fi. Якщо раніше програмам, яким потрібно було підключатися до сусідніх пристроїв Wi-Fi потрібно було надати також і дозвіл на доступ до вашої геолокації, то тепер такої необхідності більше немає.

Продуктивність та кастомізація

Android 13 також пропонує нові функції та інструменти для підвищення продуктивності розробників та розвиває представлений в Android 12 формат Material You, що дозволяє автоматично кастомізувати інтерфейс смартфона. Серед іншого нава операційна система пропонує:

  • Quick Settings Placement API. Швидкі налаштування в панелі сповіщень – це зручний спосіб для користувачів змінювати налаштування або виконувати швидкі дії, не виходячи з контексту програми.
  • Тематичні значки програм. У Android 13 ми розширюємо динамічний колір Material You за межі програм Google на всі значки програм, дозволяючи користувачам вибирати значки, які будуть відповідати відтінок шпалер та інших налаштувань тем.
  • Налаштування мови для кожної програми. Деякі програми дозволяють користувачам вибирати мову, яка відрізняється від мови системи, щоб задовольнити потреби багатомовних користувачів.
  • Програмовані шейдери. Android 13 додає підтримку програмованих об’єктів RuntimeShader, поведінка яких визначається за допомогою мови затінювання графіки Android (AGSL).

Сумісність додатків та інструменти розробників

«З кожним випуском платформи ми працюємо над тим, щоб зробити оновлення швидшими та плавними, надаючи пріоритет сумісності додатків під час випуску нових версій платформи. У Android 13 ми внесли більшість змін, пов’язаних із додатками, щоб дати вам більше часу, і ми оновили наші інструменти та процеси, щоб допомогти вам підготуватися швидше», — зазначили в Google.

  • Більше оновлень Android через Google Play. Тепер розробники зможуть надавати нові функції, такі як вибір фотографій і OpenJDK 11, безпосередньо користувачам старих версій Android через оновлення наявних модулів.
  • Оптимізація для планшетів, комп’ютерів, і Chromebook. Настав час підготувати свої програми для цих пристроїв і створити повністю адаптивні програми, які підходять для будь-якого екрана. Інструкції для цього вже доступні за посиланнями: оптимізація для планшетівпрограми для великих екранів і для трансформерів.
  • Етап стабільності платформи. Як і минулого року, Google повідомляє про етап стабільності платформи заздалегідь, щоб дати розробникам більше часу для планування роботи щодо сумісності додатків. На цьому етапі компанія надасть не лише остаточні API-інтерфейси SDK/NDK, а й остаточні внутрішні API та поведінку системи, пов’язаної з додатками.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук