Українська галузь громадського харчування відновила фінансові показники 2019 року, які впали внаслідок пандемії коронавірусу. Про це йдеться в дослідженні компанії з автоматизації закладів Poster.  

  • Найкраще «одужали» кав’ярні: порівняно з докризовим часом їхня виручка зросла на 35% (плюс 33% з 2020 року), а середній чек — на 27%.
  • Кафе збільшили виручку на 32% (плюс 40% з 2020 року), а середній чек — на 28%. 
  • Виторг пекарень зріс на 24%, чек — на 23%.
  • Щодо фастфуду — виручка зросла на 33% порівняно з 2019 роком, середній чек — на 29%.
  • Виторг барів за підсумками минулого року перевищив докризовий усього на 4% (плюс 28% до 2020 року). Середній чек зріс на 27%.

Більшість рестораторів пояснюють, що середній чек зріс через підвищення цін. Справа в тому, що річна інфляція збільшилася удвічі — з 5% у 2020 році до рекордних за останні п’ять років 10% у 2021.

Водночас прибуток рестораторів за цей час значно зменшився. Якщо до пандемії прийнятною була рентабельність у 30%, наразі хорошою вважають 10-15%.

Серед інших ключових проблем 2021 року ресторатори називають кадровий голод, збільшення податкового навантаження, зокрема нескасовану фіскалізацію, і все ще нестабільність через пандемію.