На шляху до єдинорога. Акселератор Challenger AI очікує на українські AI/ML-стартапи до 20 лютого

Міжнародна акселераційна програма Challenger AI запрошує українські стартапи, які використовують AI- та ML-технології, подати заявки на участь у тримісячній програмі. Дедлайн заявок на програму – 20 лютого 2022 року. Challenger AI працює за моделлю equity free, тобто не отримує ні частки в бізнесі, ні грошей за участь у програмі. Натомість акселератор отримує до 5% від фінансування, залученого стартапом протягом наступних 12 місяців після випуску з програми.

 

Хто організовує?

Акселератор Challenger розпочав роботу в 2020 році в Естонії, базуючись на більш ніж 10 роках досвіду засновників і більш ніж 40 акселераційних програмах, проведених у різних країнах Європи, зокрема в найбільшому естонському non-equity-акселераторі Ajujaht.ee (до його портфоліо входить відомий єдиноріг Bolt). 

Після успішного старту проєктів Challenger в Естонії та Словаччині сьогодні у сфері інтересів акселератора українська стартап-спільнота. Програма Challenger AI реалізується міжнародною innovation advisory компанією CIVITTA, яка відома різноманітними програмами підтримки стартапів і розвитку екосистеми. Зокрема в Україні компанія відома розробкою стратегії для UNIT.City та залученням інвестування для більшості успішних кейсів українських стартапів та інноваційних компаній у рамках «Горизонт 2020». Також Challenger AI підтримує інноваційна компанія RadarTech, яка реалізувала вже шість акселераційних програм із передовими українськими корпораціями у сфері фінтех, агро, енергетиці, телекомі та металургії. Challenger AI має фінансову підтримку Міністерства закордонних справ Естонії й кількох українських партнерів.

Найближчим часом на AIN – інтерв’ю зі співзасновниками Challenger accelerator Гаррі Таллінном (Harri Tallinn) та Юрієм-Володимиром Блавтом

Unicorn-партнерами програми Challenger AI є провідні українські корпорації: МХП, ПУМБ, SoftServe та Fishka. Компанії активно впроваджують та розвивають AI-технології у своєму бізнесі та зацікавлені у співпраці зі стартапами для вирішення своїх бізнес-завдань. Провідні світові лідери NVIDIA та Amazon Web Servises також пропонують свої переваги для команд у програмі. Зокрема NVIDIA надає менторську підтримку, доступ до 200+ курсів у Deep Learning Institute та Training Solutions та багато інших можливостей. Amazon AWS Activate надають засновникам стартапів допомогу у вигляді безкоштовних інструментів для розвитку бізнесу, ресурсів на використання хмарних сервісів AWS, навчальних програм і консультацій експертів. Ще одним важливим партнером програми є регіональний фонд прямих інвестицій WNISEF з капіталом $150 млн. Фонд забезпечує фінансування інноваційних, високоефективних програм, що спрямовані на здійснення реформ та змінюють життя звичайних людей.

Чому AI/ML?

Сучасний бізнес все частіше звертається до технологій штучного інтелекту (AI) та машинного навчання (ML) для вдосконалення свого продукту чи сервісу. Це дозволяє забезпечити потреби клієнтів, пропонувати нові продукти та сервіси й отримати конкурентні переваги. Напрям є одним з найбільш привабливих для інвестицій, що підтверджують успішні стартапи останніх років, безпосередньо пов’язані з Україною: Grammarly, People.ai, Reface, 3DLook та інші. Водночас засновники й організатори програми Challenger AI впевнені, що українські команди та проєкти мають значно більший потенціал, але потребують додаткової бізнес-підтримки.

Хто має подаватися?

У фокусі програми стартапи, які вже використовують або планують застосувати AI/ML-технології. Організатори очікують як на українські стартапи, так і на стартапи з інших країн. Саме тому створюють гібридний формат акселерації: команди, які не матимуть можливості приїхати в Україну, відвідуватимуть всі заходи онлайн. Склад команди – від 2-3 людей та більше. Продукт має існувати у вигляді демо або знаходитися на стадії MVP. Перевагу буде надано вмотивованим командам та засновникам, які мають на меті розширення на міжнародні ринки.

При відборі особлива увага приділятиметься соціальному й екологічному впливу стартапу та потенціалу стати наступним єдинорогом. Організатори оцінюватимуть команду, ідею, ринок та прогрес, якого вже досяг стартап. 

З чого складається програма?

Дедлайн подання заявок на Challenger AI – 20 лютого. З усіх отриманих заявок експертне журі обере 20-30 команд, які будуть запрошені до першого етапу програми – преакселерації. Преакселерація триватиме два дні та передбачає низку воркшопів, зустрічі з менторами, експертами та пітчинг проєктів журі. На цьому етапі буде оцінено потенціал продукту та перспективи з позицій розвитку бізнесу та масштабування. В основну програму потраплять 10-15 команд, які пройдуть тримісячну акселераційну програму з березня по червень. Під час воркшопів зі стартапами буде детально розібрано product/market fit, розробку бізнес-моделі, варіанти масштабування, роботу з командою, юридичні аспекти, запуск маркетингу та продажів, способи залучення фінансування й інші важливі теми. Окрім воркшопів, плануються зустрічі з засновниками успішних стартапів з України, Естонії та інших країн, а також спеціальні події, на яких команди зможуть представити свої проекти інвесторам і представникам корпорацій та отримати зворотний зв’язок, спрямований на покращення продукту та розвитку бізнесу.

Особлива увага приділяється забезпеченню доступу команд до широкого кола менторів. У Challenger AI у кожної з команд буде lead-ментор – закріплений ментор, який регулярно спілкується з командою. Також після прослуховування воркшопу можна буде призначити індивідуальну менторську зустріч із тренером-експертом. Lead-ментори будуть закріплені за кожним стартапом і допомагатимуть ефективно використовувати всі можливості програми, визначати KPI та досягати їх. Відповідно до потреб і запитів кожної команди lead-ментори будуть допомагати залучати додаткових менторів із програми або за її межами. Серед менторів – засновники стартапів, спеціалісти провідних корпорацій та експерти у сфері штучного інтелекту та машинного навчання. Команди зможуть отримати доступ як до бізнес-, так і до технологічної експертизи. 

Як визначать кращих?

Кульмінацією програми стане Demo Day, який заплановано в кінці червня. На заході команди презентують свої рішення та результати роботи в програмі Challenger AI журі. Членами журі будуть експерти з бізнесу, AI/ML технологій, представники корпорацій, українські та закордонні інвестори. Також серед гостей будуть потенційні клієнти та партнери, представники медіа. 

Яка роль партнерів?

Центральна ідея, навколо якої зібралися партнери проєкту, — розвиток AI/ML-технологій та стартап-екосистеми в Україні. Саме тому партнери долучаються до процесу в якості експертів, надають доступ до власних ресурсів й експертизи та розглядають можливість випробовувати рішення стартапів у власних компаніях. Акселератор виступає в якості платформи для побудови взаємовигідних стосунків, запуску пілотів та комерційної співпраці.

«В Україні вже чимало успішних стартапів, які базуються на AI/ML-технологіях. Але ми переконані, що талантів, які можуть стати успішними стартап-фаундерами та побудувати глобальні компанії, набагато більше. Ми допоможемо їм розвиватися і досягти вершин, як це зробили Grammarly, People.ai чи один з наших алумні – Bolt. Основне завдання Challenger AI в роботі зі стартапами, впевненими у своєму рішенні, – допомогти покращити продукт у відповідності до запиту й потреб ринку, визначити, яка бізнес-модель працює найкраще, на які ринки варто рухатися, яким чином масштабувати продажі та команду, надати необхідні зв’язки та знайомства для отримання фінансування, щоб з його допомогою вийти на міжнародний ринок і стати успішними», — Юрій-Володимир Блавт, співзасновник Challenger accelerator:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук