Що таке Steam Deck і як портативний ПК від Valve створює відкриту платформу для ігор

Читати на RU

Портативний геймінг стає все популярнішим. Загальні продажі Nintendo Switch на кінець 2021 року склали понад 101 млн пристроїв (для порівняння продажі PlayStation 4 склали 106 млн). І в липні 2021 Valve презентувала свою портативну ігрову консоль Steam Deck.

При цьому Steam Deck не дотримується суворих правил «закритого» консольного ринку: для неї не потрібно портувати ігри (доступна звичайна бібліотека Steam), можна запускати сторонні додатки та навіть змінювати операційну систему. В цьому матеріалі редакція AIN.UA розповість чому Steam Deck претендує на звання ультимативного рішення для портативного геймінгу та як Valve створю справді відкриту платформу для користувачів.

Що таке Steam Deck?

Steam Deck-2

Консоль Steam Deck (яку сама Valve називає портативним ПК) має досить непогані характеристики: 16 ГБ оперативної пам’яті LPDDR5 з гібридним процесором AMD, в якому об’єднані чотириядерний процесор Zen 2 з вісьмома потоками та блок графіки AMD RDNA 2 та 7-дюймовий (трохи більше, ніж у Nintendo Switch) сенсорний екран з роздільною здатністю 1280×800.

Гіпотетично, цього більш ніж достатньо для запуску Cyberpunk 2077 з середніми налаштуваннями графіки (звичайно без ray tracing). При цьому Valve обіцяє до 8 годин автономної роботи пристрою, а зарядка до 80% займе приблизно 100 хвилин (паралельно з використанням консолі).

Steam Deck-1

Важливо зазначити, що Valve тестує бібліотеку Steam на сумісність конкретних ігор зі Steam Deck, розподіляючи їх на чотири категорії: повністю сумісні, працюють, але з додатковими налаштуваннями, не підтримуються та ще не перевірені. Як повідомляє портал GamingOnLinux, станом на лютий 2022 консоль повністю підтримує понад 520 ігор, включно з такими проектами, як:

  • Titanfall 2;
  • Dishonored;
  • Resident Evil Village;
  • Sekiro: Shadows Die Twice;
  • FINAL FANTASY IV;
  • Sniper Ghost Warrior Contracts 2;
  • DEATHLOOP.

Реальна потужність та час роботи консолі

Steam Deck-4

Реліз Steam Deck запланований на 25 лютого 2022 року. Саме тоді з’являться перші відгуки та огляди від журналістів, проте низка західних блогерів вже встигла опублікувати свої відео, де вони діляться досвідом взаємодії з портативним ПК від Valve.

Частота кадрів

Як повідомляє TJ, у блогерів частота кадрів була завжди вище мінімально комфортних 30 кадрів в секунду, а в залежності від гри та її налаштувань піднімалась до 60, а іноді й до 100 fps.

  • Control (середні налаштування) — 36,4 fps;
  • Control (низькі налаштування) — 59,5 fps;
  • Ghostrunner (рейтрейсинг) — 40 fps;
  • Ghostrunner (без рейтрейсингу) — 63,7 fps;
  • Forza Horizon 5 (високі налаштування) — 39,4 fps;
  • Forza Horizon 5 (низькі налаштування) — 61,1 fps.
  • Devil May Cry 5 (ультра) — 62 fps;
  • Dead Cells — 164 fps.
Steam Deck-5
Графік: Linus Tech Tips

Для кращого розуміння можливостей Steam Deck її також порівняли з портативними консолями Aya Neo Pro та OneXPlayer Mini, які вже досить давно доступні на ринку. І майже завжди міні ПК від Valve виявлявся кращим за конкурентів.

Час автономної роботи

На середніх налаштуваннях графіки та обмеженням частоти кадрів на рівні  30 fps в Ghostrunner Steam Deck протрималася 3 години 21 хвилину. Канал Gamers Nexus зробив детальний огляд автономності консолі в різних режимах використання і загалом вони потрапили в заявлені Valve характеристики:

  • Devil May Cry 5 (високі налаштування, Vsync, 50% яскравість) — 2 години;
  • Devil May Cry 5 (ультра налаштування, без Vsync, 50% яскравість) — 1,5 години;
  • Dead Cells (Vsync, 50% яскравість) — 5,9 години;
  • Стрімінг з віддаленого ПК Devil May Cry 5 (50% яскравість, 1280х800) — 6 годин;
  • Відтворення 4K-відео (60 fps, 50% яскравість) — 3 години;

У Linus Tech Tips на середніх налаштуваннях графіки та обмеженням частоти кадрів на рівні 30 fps в Ghostrunner Steam Deck протрималася ще довше — 3 години 21 хвилину. Тобто з врахуванням можливості швидкої зарядки до 80%, яку можна використовувати паралельно з грою, консоль має дуже непогану автономність.

Голова перевага Steam Deck — відкритість

Проте головна перевага Steam Deck над усіма іншими консолями (навіть не портативними) — це відкритість Valve до будь-якого користувацького бажання.

Для порівняння: в листопаді Sony заборонила виробництво модифікованих бічних панелей для PlayStation 5, хоча тоді ще не виробляла свої, а єдиним кольором для PS5 був біло-чорний. Натомість Valve виклала у відкритий доступ CAD-файли креслень корпусу Steam Deck, щоб будь-хто міг створювати модифікації та аксесуари для консолі.

Якщо більшість консолей продаються в збиток, а заробляє компанія виробник на подальшому на продажу ігор (а ще на необхідності платних підписок для онлайн гри у вже куплених іграх), то Steam Deck дозволяє грати у всю вашу бібліотеку Steam. Ба більше на Steam Deck можна запускати сторонні додатки, потрапити на звичайний робочий стіл linux (на ньому і побудована Steam OS), або навіть поставити Windows. Так, прошивка, за яку виробки консолей регулярно притягують користувачів до відповідальності (іноді це просто штрафи, а іноді навіть ув’язнення) офіційно дозволена на консолі від Valve.

Також Deck поставляється з повноцінними портами USB-C, які можуть бути використані як HDMI, Ethernet та USB порти, та підтримує будь-яку комп’ютерну периферію, без обмежень за сертифікацією чи виробником (А ще у консолі є стандартний Bluetooth і можливість підключати бездротові навушники, чого немає в Nintendo Switch).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук