На порозі вторгнення: що робити з сайтами, серверами та іншими цифровими даними у разі війни

Велика кількість підприємців і фізичних осіб розміщує сайти та зберігає дані на серверах, розміщених в українських дата-центрах. Це абсолютно різні проєкти: від персональних блогів до повноцінних інтернет-магазинів або бухгалтерських програм чи баз даних. У момент, коли засоби масової інформації пишуть про можливе повномасштабне вторгнення та війну, постає логічне запитання – а що буде з сайтами та іншими інтернет-проєктами, розміщеними в українських дата-центрах?

Понад 15 років Cityhost.ua надає послуги хостингу для розміщення сайтів. Також ми здаємо в оренду віртуальні та виділені сервери під різні інтернет-проєкти. Наше обладнання розміщене в дата-центрах Фінляндії, Німеччини та України. Понад 80% клієнтів обирають розміщення даних саме в Україні, тому питання безпеки у разі можливого вторгнення для нас стоїть дуже гостро. Після появи в ЗМІ інформації про повномасштабне вторгнення російських військ ми розробили план дій компанії на випадок надзвичайних ситуацій та впровадили деякі зміни в роботі.

У цій статті Олег Рівтін, директор з маркетингу в Cityhost.ua розповість, що робити користувачам, чиї інтернет-проєкти розміщені в Україні та поділиться інформацією про те, як вони готуються до можливого вторгнення.

Що робити

З огляду на поточну ситуацію ми підготували п’ять простих рекомендацій власникам сайтів та інших інтернет-проєктів, файли яких розміщуються в Україні. Дотримуючись їх, ви зможете убезпечити важливі дані:

  1. Перевірте наявність доступів. Часто створенням сайтів або супроводом різних IT-систем займаються сторонні спеціалісти. Запросіть у них доступ до особистих кабінетів та панелей керування послугами у провайдерів, інші необхідні дані та перевірте їхню актуальність.
  2. Перевірте резервне копіювання. Вам варто знати, за яким принципом створюються резервні копії даних та де вони зберігаються. Якщо копії зберігаються на серверах в Україні, можна додатково орендувати сервер або місце для збереження копій за кордоном.
  3. Розберіться, як зробити копію даних. Зайдіть у панель керування послугами та дізнайтесь, як примусово створити копію «на зараз» та завантажити її з сервера. Зрозумійте, які конкретно кнопки потрібно натискати, щоб отримати необхідні файли, бази даних тощо. 
  4. Збережіть важливу інформацію. Архів з даними можна записати на флешку, телефон, інший накопичувач інформації, який буде поруч з вами або буде схований у надійному місці чи переданий іншим особам.
  5. Зберігайте спокій. Немає нічого гіршого, аніж паніка. Перевіряйте інформацію, не піддавайтесь на провокації, сплануйте свої дії та зберігайте спокій.

Як в Cityhost готуються до можливого вторгнення та яких заходів вживають для надання стабільного сервісу та збереження клієнтських даних.

Системи резервного копіювання даних

Резервне копіювання проводиться на випадок різноманітних нестандартних ситуацій. Воно допомагає як при помилці власників сайтів, так і у випадку виходу з ладу обладнання. Усі без винятку сервери хостингу мають резервне копіювання. Інша справа — віртуальні та виділені сервери. Там створення та налаштування резервних копій — завдання клієнта. Ми надаємо місце під збереження копій, а клієнт самостійно налаштовує процес. У зв’язку з останніми новинами ми змінили політику резервного копіювання:

  1. Надали додаткове безкоштовне місце під збереження резервних копій на серверах за кордоном. Клієнти віртуальних та виділених серверів можуть безкоштовно використовувати додаткові 50GB на серверах, розміщених у закордонних дата-центрах. У разі потреби там можна розмістити копії даних чи систем. 
  2. Змінили схеми резервного копіювання серверів хостингу. Деякі сервери хостингу копіювались на обладнання, розміщене в Україні. Ми змінили це, і тепер образи (снапшоти) серверів зберігатимуться додатково на обладнанні, що встановлене у різних дата-центрах за кордоном.

Подібна схема створення і зберігання резервних копій дозволить у будь-який момент отримати до них доступ. Неважливо, де буде знаходитись користувач, єдине, що знадобиться – стабільне інтернет-з’єднання. Отримавши копію даних, можна «розгорнути» її на серверах будь-якого провайдера світу.

«Запасний аеродром»

Ще в пятницю, 11 лютого, ми почали розгортати додаткові серверні потужності у віддалених від України дата-центрах – в Німеччині та Фінляндії. Там ми замовили сервери, які можуть вмістити та безперебійно обслуговувати клієнтські сайти. На сьогоднішній день на українських серверах хостингу ми обслуговуємо понад 30000 сайтів. У випадку повномасштабного вторгнення ми зможемо протягом короткого часу запустити усі клієнтські проєкти на підготовлених серверах за кордоном. 

Тут важливо розуміти, що для коректної роботи сайту використовується не тільки хостинг, а й домен – ім’я інтернет-ресурсу. Аби зв’язати ці дві послуги, потрібно направити доменне ім’я на сервер, де розміщені файли сайту. Для всіх доменів, які реєструвались через нашу компанію, ми зможемо самостійно перенаправити домени. А клієнти, які реєстрували імена в інших компаніях, отримають докладні інструкції з налаштування.

На зв’язку зі співробітниками 

Через пандемію більшість наших співробітників давно працює віддалено. За цей час ми добре налагодили роботу в такому режимі, але зараз з огляду на нові обставини ще раз пройшлись з колегами по секторах відповідальності. Обговорили оновлення в роботі систем та розписали «ролі» на випадок можливого вторгнення та повномасштабної війни. Усі співробітники компанії працюють в штатному режимі – ми як і раніше надаємо цілодобову технічну підтримку, слідкуємо за роботою обладнання, реєструємо нові послуги та не зупиняємо розробку і впровадження нових програмних рішень для клієнтів.

Плани колег та партнерів

Ми зв’язались із дата-центрами в Україні, де розміщені наші сервери, та поцікавились їхньою підготовкою на випадок можливого вторгнення.

Дата-центр «Воля» повідомив, що провів позачергові тестування систем електроживлення та резервне копіювання конфігурацій мережевого обладнання. Компанія вживає заходів з організації додаткової охорони будівлі дата-центру та проводить навчання технічного персоналу на випадок надзвичайних обставин. Також нам було повідомлено про розгортання додаткових локацій для систем віртуалізації.

Дата-центр Космонова повідомив, що докладає зусиль для резервування ліній зв’язку та накопичує додаткові об’єми палива для генераторів задля довготривалої підтримки електрозабезпечення на випадок можливих проблем. 


Варто зазначити, що ми не бачимо тенденцій до зниження активності клієнтів. Користувачі стабільно замовляють нові послуги й не змінюють традицій – більшість замовлень на розміщення даних в Україні. Ми в Cityhost.ua сподіваємося, що бойові дії вдасться відвернути за допомогою дипломатії, зберігаємо спокій і при цьому робимо все можливе, щоб надавати стабільний сервіс та захистити інформацію клієнтів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук