Рада ухвалила законопроект «Про віртуальні активи» з пропозиціями президента

Читати на RU

Верховна Рада у повторному читанні підтримала законопроєкт №3637 «Про віртуальні активи», після того, як президент Володимир Зеленський повернув його до парламенту з правками. Тепер регулювати ринок віртуальних активів буде Національна комісія з цінних паперів.

Що передбачає закон?

Документ визначає поняття та правовий статус віртуального активу, а також питання прав власності та операцій з такими активами в Україні. Як повідомляв AIN.UA, після підпису президента набудуть чинності наступні зміни:

  • Криптовалюти отримають правовий статус;
  • Учасники ринку матимуть право на судові та інші способи захисту прав на віртуальні активи;
  • Міжнародні біржі, де торгуються віртуальні активи, зможуть працювати в Україні легально. Однак для цього вони (як і інші постачальники послуг, пов’язані з обігом критичних валют) повинні будуть пройти державну реєстрацію в Україні та подавати звіти про свою діяльність до компетентних органів;
  • Фінансовий моніторинг ринку віртуальних активів відбуватиметься відповідно до рекомендацій FATF (Цільової групи фінансових дій із боротьби з відмиванням грошей).

«Новий закон — це додаткові можливості для розвитку бізнесу в нашій країні. Іноземні та українські криптокомпанії зможуть працювати легально, а українці отримають зручний і захищений доступ до світового ринку віртуальних активів. Учасники ринку отримають правовий захист та можливість ухвалювати рішення на основі відкритих консультацій із державними органами. З’явиться прозорий механізм інвестування в новий клас активів», — зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

При цьому варто зазначити, що законопроект є рамковим. Тобто механізми та процедури дій з віртуальними активами в ньому не прописані — проєкт тільки визначає їх. А практичне застосування буде прописано додатково в підзаконних актах.

Які зміни вніс президент?

В початковій версії закону, який верховна рада прийняла в другому читанні ще в вересні 2021 року передбачалось створення нового установи — Національної служби регулювання обігу віртуальних активів (НСВА) яка видаватиме криптокомпаніям дозвіл на роботу в Україні, а регулятором ринку віртуальних активів мала стати Мінцифри.

Тепер, згідно зі змінами, регулювати ринок віртуальних активів буде Національна комісія з цінних паперів. Серед іншого, комісія буде:

  • Формувати та реалізовувати політику у сфері віртуальних активів;
  • Визначатиме порядок обороту віртуальних активів;
  • Видавати дозволи постачальникам послуг віртуальних активів;
  • Здійснювати нагляд та фінансовий моніторинг у цій сфері.

А команда Мінцифри продовжує працювати над відповідними змінами до Податкового та Цивільного кодексів України для повноцінного запуску ринку віртуальних активів.

«Сьогодні потенціал світової криптоіндустрії визначається мільярдами інвестицій. Темпи її зростання випереджають традиційні галузі економіки. В Україні ринок віртуальних активів може стати потужним сектором цифрової економіки. Завдяки ухваленому Закону ми маємо всі шанси бути передовою країною для розвитку бізнесу в цій інноваційній сфері», — сказав заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Сергій Жданов, СЕО міжнародної криптовалютної біржі EXMO додає, що «Ухвалення Закону України «Про віртуальні активи» позитивно позначиться на всіх учасниках криптовалютного ринку та індустрії в цілому. Для бізнесу, пов’язаного з обміном або випуском криптівактивів, нарешті з’являється конкретне та зрозуміле правове поле діяльності, структурована регуляторна політика та можливість працювати відповідно до закону, без використання адаптивних схем, що лише ускладнюють робочі процеси. 

Криптокомпаніям буде простіше обслуговуватися в українських банках, їхні клієнти матимуть захист своїх інтересів щодо своїх цифрових активів, можливість їх легалізації. Україна на наших очах стає прогресивною юрисдикцією з погляду ставлення до останніх новацій фінтеху».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук