У 63% випадків ІТ-компанії не говорили про «Дія City» із співробітниками – опитування AIN.UA

8 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський оголосив про початок роботи «Дія City» – спеціального правовий режиму, який діє для української IT-індустрії з 2022 року. З цього дня компанії могли подати заявку на приєднання, а також запустився реєстр резидентів «Дія City».

Незважаючи на те, що керівники IT-компаній загалом підтримали новий спеціальний режим, як і профільні асоціації, у співробітників все ще обережне ставлення до «Дія City». Крім того, деякі компанії не поспішають повноцінного вступу, а будуть обмежуватись окремими юрособами та командами. Ми припускаємо, що така настороженість може бути викликана недостатньою комунікацією всередині самих компаній.

Редакція AIN.UA провела опитування серед читачів, щоб дізнатися, як українські ІТ-компанії комунікують з приводу «Дія City» із співробітниками: чи достатньо розповідають про новий режим, чи дають пояснення про зміни, пропонують щось чи, можливо, взагалі мовчать. Нижче можна ознайомитися з результатами дослідження.

Дослідження: читачі AIN.UA анонімно відповідали на закриті питання форми, а також поділилися думкою з приводу запровадження «Дія City» у відкритих відповідях. Загалом, опитування пройшли 124 читачі AIN.UA.

  • Як показало опитування, вступ до «Дія City» наразі не є питанням номер один для компаній. Так, 46% респондентів вказали, що компанія, в якій вони працюють, не планує подавати заявку для вступу до спеціального правового режиму.
  • У 21,8% випадків приєднання є в планах і про це відповідні ІТ-компанії повідомили своїх співробітників.
  • Тільки 10,5% опитаних зазначили, що їх компанія вже приєдналася до «Дія City». Серед них – представники українських SoftServe, Reface і Ajax Systems, а також EPAM та Samsung R&D.
Зображення в матеріалі: AIN.UA
  • Одночасно, за результатами дослідження, тільки у 37,1% випадках компанії комунікували з працівниками з приводу приєднання до «Дія City». 62,9% респондентів вказали, що ні менеджери ні вище керівництво не проводило бесід чи нарад, присвячених обговоренню теми.

Якщо ж питання в компанії обговорювалося, то найчастіше форматі відеозустрічі з командою.

Якщо компанія комунікувала із співробітниками, розкажіть анонімно як саме? 

«Опитування. Відео зустрічі. Сторінка в форматі Питання/Відповідь»

«Компанія планує, але не в перших рядах, а перевіривши працездатність запропонованої системи»

«Розповідали про основні тези, про те як реагують інші компанії, як це вплине на нас і клієнтів»

«Була розсилка поштою»

«Озвучили зміни, що матимуть місце для компанії. Запевнили, що працівників ці зміни не торкнуться в бік погіршення. Натомість, з урахуванням вивільнення коштів внаслідок пільгових ставок податків, з’явиться можливість надавати більше гарантій співробітникам»

«Дуже мало інформації дали. Компанія зараз працює по білому, тож підкреслювали тільки, що із зп платитиметься менше податків і на руки будемо більше отримувати»

  • Цікаво, що приєднання до спеціального правового режиму для ІТ-компаній опитані представники сфери в більшості не підтримують – 52,4%.
  • 22,6% ставляться нейтрально.
  • Ініціативу держави особисто підтримують 25% респондентів.

Як особисто ви ставитесь до «Дія City»?

«З настороженістю і сумнівами (все, що державне у нас не працює, як заявляють)»

«Мене цікавить, як буде реалізовано пункт про нон-компіт та непереманювання. Інших плюсів/мінусів для себе не бачу. Для галузі, теоретично, це може бути непоганим режимом»

«Негативно. Ідея хороша, але після того, як в неї увійде більшість компанії – влада зможе миттєво підняти податки»

Негативно, як мінімум, доки зі сторони держави можливий тиск та маніпуляції з ФОП 3 групи.

«Мені подобаються соціальні гарантії, які «Дія City» може запропонувати для звичайного працівника»

«Гадаю, що ФОП — це морально застаріла модель для роботи ітшників. Думаю, що буде добре якщо в Україні з‘явиться податковий режим з елементами англійського права»

«Негативно. Бізнес самостійно набагато краще усе вирішує і менеджить, ніж недолуга державна показуха»

«Як і до всього, що робиться в нашій країні, з підозрою. У нас завжди щось вигадають щоб поламати цікаву чи правильну ідею. Почекаємо рік-два, подивимося які будуть підводні камені у тих, хто зайде в Дію і після цього ухвалимо рішення»

«Негативно. Це нестійка правова новація, що не узгоджена з українським законодавством, суперечить Конституції, не розв’язує задекларовані проблеми. Більше того, ці проблеми потрібно розв’язувати в масштабі всієї економіки, а не окремої, чи не найменш проблемної, її галузі»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук