Матеріал підготовлено за підтримки Alcor
Що це означає?

як програмісту обрати роботу без «головного болю»: як працює сайт із вакансіями від Alcor

«Спам, брак деталей та інша єресь»: що «болить» українським айтівцям під час пошуку роботи

Відомий opensource-розробник Себастьян Рамірез розповідав про вакансію, де вимагали 4+ роки досвіду із FastAPI. На це оголошення відгукнутися він би не зміг: у нього було на той момент усього 1,5+ роки роботи з цією технологією. Хоча він її й створив.

З подібними (але вже не такими смішними) проблемами стикаються при пошуку роботи й українські розробники: однотипні повідомлення, відвертий спам, плутанина в технологіях, задовгі інтерв’ю, відсутність фідбеку. AIN.UA разом з Alcor у цьому матеріалі аналізує, що «болить» IT-спеціалістам при пошуку роботи.
1 /3
Але, на жаль, навіть із таким попитом пошук роботи — не завжди зручний та приємний. Що зазвичай стається, якщо кандидат вирушить на пошуки в онлайн й почне досліджувати вакансії? Це і неповнота інформації: хай то буде секретна зарплата чи заширока зарплатна «вилка», і невизначені умови праці чи деталі по проекту. Для багатьох пошукачів і сам процес найму — не надто комфортний.
В Україні попит на IT-профі щороку, за даними асоціації «ІТ України», збільшується в середньому на 30%. Тільки уявіть, на кожного працевлаштованого спеціаліста в середньому припадає 30-40 відкритих вакансій!
З такою оцінкою погоджуються й самі розробники. AIN.UA анонімно запитав кількох IT-спеціалістів про ті проблеми, з якими вони стикались у таких випадках.
«Як на мене, часто вакансіям бракує опису конкретного продукту, з яким мені пропонують працювати. Хотілося б знати не лише доменну область, а й деталі: мету продукту, технології + зарплатну вилку. Часто рекрутер не зіставляє мій досвід із вимогами вакансій, тож приходить багато нерелевантних пропозицій та спаму. Також нерідко бракує даних про те, як проходити інтерв’ю на проект. І вже при проходженні розумієш, що міг би підготуватись краще, якби знав, до чого готуватись», — підкреслює він.
«Хотілося б ще до відгуку на вакансію знати про тестові завдання, літкоди, лайвкодінги та іншу єресь», — погоджується із ним Senior Back End (.Net) Engineer Олександр.
«Часом немає конкретних деталей — рекрутери пишуть абстрактні речі, намагаючись залучити розробника до розмови, а потім вже шукати відповідний проект або позицію. Часто це — марна трата часу для обох», — згадує Technical Lead Денис.
І навіть коли перемовини про вакансію рушають з «мертвої точки», проблеми на цьому не закінчуються: розробники жаліються на безліч етапів, кілька інтерв’ю, які часто тривають до 1,5-2 годин. А після усіх етапів, тестового та співбесід буває, що представник компанії просто зникає, не повідомивши про результат.
Senior Java Engineer Дмитро підкреслює неповноту, а також нерелевантність інформації в описах вакансій:
Навіть у тих випадках, коли не розробник шукає роботу, а робота — розробника, рекрутери можуть надавати деталі про проект доволі скупо:
Керівник відділу рекрутингу в Alcor Марина Панчук
«Найбільше розробників при пошуку роботи фруструє відсутність повної інформації про пропозицію (проект, завдання, умови роботи). Щоб дізнатися всі деталі й зрозуміти, наскільки тобі підходить дана вакансія, доведеться пройти дев’ять кіл пекла. Окремий «біль» — відсутність злагодженого процесу найму або довгий процесинг: призначення інтерв’ю, зворотний зв'язок, узгодження умов. Кандидати дуже часто гадки не мають, що взагалі відбувається на боці клієнта»
Відсутність фідбеку після співбесід та тестових
Довгі та складні тестові завдання, які часто ще й не оплачуються.
Багато нерелевантних пропозицій та спаму, і через це — втрата часу як рекрутерами, так і кандидатами.
Ускладнений і занадто довгий процесинг: проходження кандидатом усіх етапів від розгляду вакансії й до оферу.
Неповна або занадто загальна інформація про вакансію: кандидатові доводиться витрачати зайвий час, аби уточнити ті речі, що мають бути відомі одразу (наприклад, вилку зарплати або обов’язки).
Якщо підсумувати ці оцінки, виявиться, що типові проблеми в оголошеннях про роботу, а також у самому процесі найму — це:

Яким мало б бути ідеальне оголошення про IT-вакансію

Як можна уникнути більшості з цих проблем? Про те, яким має бути оголошення про вакансію, щоб кандидат міг отримати достатньо даних про майбутню роботу, AIN.UA розповідає Марина Панчук.
2 /3
«Оголошення має бути чітко структуроване, щоб користувач міг без проблем знайти ті дані, що його цікавлять: назву компанії, опис продукту, з яким є можливість працювати, досвід та технологічний стек, які потрібні для таких завдань. Воно має бути написано грамотно, без помилок і зайвих оборотів, оптимально: українською або англійською мовами. Адже у більшості вакансій на IT-спеціалістів є вимога певного рівня англійської (B1, B2, C1 і т.п.), і опис вакансії допоможе зрозуміти, чи комфортно людині працювати з цією мовою», — говорить експерт.
Відділ ІТ-рекрутингу Alcor
Розглянемо приклад, як структуровано оголошення для Senior Software Engineer/Tech Lead на порталі з IT-вакансіями компанії Alcor. У ньому чітко вказані вимоги до пошукача: досвід, технологічний стек, є детальний опис того, що компанія може запропонувати, а також — який проект пропонує розвивати у своїй команді:
BENEFITS:

1 — the probation period is three months;
2 — remunerated inactivity period: up to 24 business days per year (pro rata approach, only a max. of 10 business days can be carried over to the next calendar year);
3 — official weekends and holidays according to Ukranian legislation;
4 — remunerated unavailability period (health-related reasons) per year;
5 — up to 5 business days may be used as routine healthcare (no medical certificate is needed);
6 — any given number of documented business days, but no longer than 2 weeks in a row (at company’s discretion depending on circumstances);
7 — company and team-specific celebration events;
8 — IT kit;
9 — medical and dental insurance;
10 — wellness stipend (up to $1000 per year);
11 — local and foreign business trips as may be required by the Company.
RESPONSIBILITIES:

  • Build APls and web applications that handle complex data models efficiently, while having great architectural design to manage complexity.
  • Establish technical decisitions and direction for one or many projects/teams
  • Appropriately manage team demands and delegate technical execution and responsibilities when appropriate.
  • Direct technical aspect of operations related to escalated client accounts or high severity issues as they affect or confront a project or team.
  • Attend to both business and technical considerations when designing solutions to project/team or company related issues.
  • Actively work to improve the company’s technical awareness, depth and use of technology across the business while establishing and maintaining positive and effective working relationships.
  • Be comfortable to work in various stacks (frontend, backend) and with various services (user facing web-apps, API layers etc.)
TECHNOLOGY STACK:
Ruby, Java, Rails, Spring Boot, GraphQL, SGL, ProtoBuf, HTTP, JSON, Docker, Kubernetes, AWS, Jenkins
PRODUCT:
A telephone and videoconferencing software as well as mobile apps to provide on-demand remote medical care
COMPANY: Teladoc
LEVEL: Middle, Senior, Tech Lead
SKILLS: Ruby
EMPLOYMENT: Full-time
TYPE: Remote
LOCATION: Ukraine
RELOCATION: No
ENGLISH LEVEL: B2 (Upper-intermediate)
Senior Software Engineer / Tech Lead (Ruby)
RECRUITER: Olena Kravets
«Надалі, коли кандидат уже зацікавився позицією, важливо швидко реагувати на звернення та питання, і надавати фідбек на кожному з етапів. Як схвальний, так і критику — адже спеціалісту важливо знати, чому йому відмовили», — підкреслює керівник відділу рекрутингу в Alcor Марина Панчук.
Відділ ІТ-рекрутингу Alcor
З коментарів розробників про те, який опис вакансії, а також подальший процес найму їм видався б ідеальним, можна зібрати такі поради:
Непогано вказувати додаткові умови, як-от: випробувальний період, оплачувані курси, вихідні та відпустки, медичне страхування і таке інше.
Навіть якщо проект — суперсекретний, або ж компанія поки працює у стелсі, бажано дати пошукачеві зрозуміти, над чим йому пропонують працювати. Чіткий опис завдань на проекті — важливий.
В оголошенні має вказана сфера, у якій працює компанія, технологічний стек, з яким вона працює, і нарешті — опис самої вакансії.
Часто спеціалісти наголошують на тому, як важливо мати можливість уже на етапі співбесід поспілкуватися з командою, з якою надалі доведеться працювати.
Бажано вказати усі етапи співбесід, наявність тестового завдання, і обов’язково уточнити, чи тестове оплачується.

Як із цими проблемами впорався портал пошуку вакансій в обраних компаніях Alcor

3 /3
Alcor надає послуги з Business Process Outsourcing, пропонуючи своїм клієнтам послуги майже 100 000 українських IT-спеціалістів, а також допомогу із відкриттям R&D-офісів. Зважаючи на власну експертизу, а також партнерства із багатьма закордонними IT-компаніями, компанія запустила власний розділ з вакансіями для IT-спеціалістів від своїх закордонних партнерів.
Відділ ІТ-рекрутингу Alcor
«Наш пошук та відбір вакансій налаштований в тому числі на інтровертів, а також на тих, хто не хоче витрачати час на спілкування «ні про що»: адже на сайті Alcor не потрібно нескінченно переписуватись з рекрутером, у формі є всі необхідні питання, які цікаві роботодавцю», — уточнює Марина Панчук.
В такий спосіб вирішується перша із проблем, про які ми говорили раніше, адже у цьому розділі вакансії — уже відібрані за якістю. Зменшується ризик спаму або нерелевантних чи неякісних пропозицій: Alcor є «фільтром», що гарантує співпрацю лише з перевіреними західними компаніями, котрі будують в Україні власний R&D та шукають для цієї мети core team. Усі без винятку клієнти Alcor — це міжнародні ІТ продуктові компанії, що є активними гравцями на ринку, мають достатній рівень інвестицій та активно розвивають власний продукт.
Ще одна складність — зайва та марна комунікація без конкретики — тут також відсутня, адже для пошуку вакансій є детальний фільтр: можна обирати свою спеціальність, рівень досвіду, стек, а також зручний формат роботи.
За останні кілька місяців сотням IT-спеціалістів вдалося знайти своє нове кар’єрне покликання за допомогою сервісу Alcor. Тож, якщо ви пообіцяли собі підібрати цікавішу або краще оплачувану роботу
І навіть, якщо спеціалісту не вдалося знайти потрібної вакансії через форму, йому все одно запропонують залишити резюме на сайті, та допомогу в пошуку роботи.
Опис вакансій на сайті Alcor — детальніший, ніж, приміром, на DOU: тут вказані усі важливі деталі, від рівня англійського, до можливості переїзду або компенсації вартості спортзалу. Якщо кандидатові сподобалась вакансія, він може зв’язатись із рекрутером компанії в зручний для нього спосіб: Telegram, Skype, Linkedin, та залишити своє резюме для розгляду.
Спеціаліст зможе обирати із наявних пропозицій, що відповідають заданим параметрам. Причому описи для вакансій складені та структуровані так, щоб уникнути проблем, про які ми писали раніше: розмитих неточних даних, а також браку найважливішої інформації.
На відміну від багатьох сайтів з вакансіями, тут пошукачеві пропонують:
  • пошук по обраних та перевірених західних компаніях;
  • ці компанії розробляють власний продукт, а не постачають аутсорс-послуги;
  • фільтр, який можна налаштовувати під себе;
  • оголошення, написані зрозумілою мовою, та структуровані так, щоб можна було швидко знайти найосновніші дані про вакансію;
  • допомогу, якщо спеціалістові не вдалося з першого разу знайти собі вакансію до душі.
Текст
Ольга Карпенко
ВЕРСТКА
Світлана Волчкович
Ірина Насильнєва
Продюсер
Олександра Герт
Представник партнера
Сергій Овчаренко
Менеджер
Матеріал підготовлено за підтримки Alcor
Що це означає?
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2022 AIN.UA