Сайти Ради, МЗС, СБУ та Кабміну перестали працювати. Причина – черговий DDoS

Читати на RU

23 лютого деякі українські державні сайти престали працювати. Перебої почались приблизно о 16:30. Зокрема не відкриваються сайти Верховної Ради, Міністерства закордонних справ, Служби безпеки України та Кабінету міністрів України.

  • Наразі невідомо, що стало причиною перебоїв. Експерти припускають, що це може бути результатом чергової DDoS-атаки.
  • Цікаво, що раніше CERT-UA попереджав про підготовку хакерських атак на держсайти та банки, але вона очікувалась 22 лютого. Між тим, наразі банки працюють в штатному режимі.
  • Нагадаємо, вночі з 13 на 14 січня 2022 року ціла низка сайтів українських держорганів пішла в офлайн. Постраждали 70 сайтів, серед яких — сайти Міністерства цифрової трансформації, Міністерства освіти, Міністерства закордонних справ, портал «Дія», Мінрегіону та інші.
  • За місяць, у лютому 2022 року, частина державних сайтів, а також сайти та сервіси українських банків кілька годин не працювали через DDoS-атаку.
  • 19 лютого Рада національної безпеки США (National Security Council) заявила, що до нещодавніх DDoS-атак на українські сайти державних органів та банків причетні спеслужби РФ. Конкретно — Головне розвідувальне управління генштабу РФ (ГРУ).

UPD: На 16:50 сайти КМУ, СБУ та Верховної Ради працюють. Ресурс МЗС наразі не відкривається.

“Поки що ми бачимо виключно DDoS. Якщо це камуфляж для вже проведеної іншої атаки – то це ще невідомо, але ознак немає”, – прокоментував AIN.UA Senior Consultant у Armorum Solutions Кір Важницький.

Як повідомив очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров, зловмисники намагалися такоє атакувати “Дію”, деякі українські банки та держсайти.

“Приблизно з 16.00 розпочалася чергова масова DDoS-атака на нашу державу. Маємо відповідні дані з низки банків, також спостерігаються проблеми із доступом до вебсайтів ВР (вже працює), КМУ та МЗС. Це пов’язано із перемикання трафіку на іншого провайдера для мінімізації шкоди від атаки. Портал та мобільний застосунок Дія успішно долають поточну атаку та продовжують працювати стабільно”, – пояснив він.

За даними користувачів, деякий час не працював Raiffeisen Bank Aval. У “ПриватБанку” AIN.UA повідомили, що всі ресурси анку працюють у штатному режимі. “Атака була з 16 до 16:30, але пройшла без наслідків для роботи сайту та сервісів банку”, – повідомили AIN.UA у “ПриватБанку”.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук