Rocket закриває свій сервіс на європейських ринках

Читати на RU

Українська foodtech-компанія Rocket згортає діяльність в країнах ЄС та оптимізує бізнес в Україні. В Україні сервіс продовжить працювати. Журналіст AIN.UA розповідає деталі.

Припинення діяльності у Європі

Компанія Rocket повністю припиняє роботу у європейських країнах. До цього моменту Rocket запускалась у містах Нідерландів, Франції, Португалії, Іспанії, Угорщини та на Кіпрі.

Фото — Rocket.

Основною причиною стала відсутність належного обсягу інвестицій, що робить неможливим подальший розвиток бізнесу в європейських країнах.

«Нам прикро повідомляти про зупинку діяльності в Європі. Бренд Rocket створила чудова команда, яка змогла вивести продукт в ТОП-7 найбільш завантажуваних застосунків для доставки їжі в Європі, побудувати якісні відносини з партнерами, кур’єрами та клієнтами. Ми створювали проект родом з України, який може бути успішним не лише у нашій країні, але й на ринках ЄС і показати, що в Україні вміють робити класні проекти. Сьогодні ми робимо все можливе, щоб зберегти бізнес в Україні і продовжити розвиток», – коментують Олексій Юхимчук та Станіслав Дмитрик, кофаундери Rocket.

Rocket в Україні

При цьому, компанія продовжить працювати в Україні. Віднедавна Rocket змушена перейти на самозабезпечення, тому основна задача команди, як стверджують співзасновники, — утримати весь проект на плаву. Кофаундери компанії продовжать пошуки інвестора, щоб зберегти українську частину бізнесу. 

Для збереження бізнесу в Україні компанія пішла на кілька кроків:

  • мінімізує витрати;
  • оптимізує розміри команд;
  • скасовує послугу нічної доставки.

Вартість доставки залишається на попередньому рівні.

Проект Dark Kitchen, як стверджують у компанії, є самодостатнім і працює без додаткових інвестицій з грудня 2021 року. 

В компанії також запевняють, що працівники, котрі змушені покинути команду, отримують допомогу: HR-спеціалісти допомагають їм скласти резюме, надають рекомендації щодо пошуку нової роботи, проводять кар’єрні консультації та коуч-сесії.

Що цьому передувало

Наприкінці грудня 2021-на початку січня 2022 року в Rocket пройшла хвиля скорочень.

Як зазначали у пресслужбі Rocket, компанії довелося звільнити 50 чоловік з української команди. Скорочення торкнулося команд бек- і фронт-офісу, tech-команди. 40% від загальної кількості звільнених — технічні спеціалісти. До цього в Україні працювало 400 чоловік. Офіційна причина — нібито зміни ринку та зменшення фінансування, у зв’язку з якими виникла потреба змінити фінансові плани та шукати додаткові інвестиції.

Як стало відомо AIN.UA зі своїх джерел, головна і основна причина скорочення — інвестор Rocket Ігор Рохлін (пізніше акціонером вказали його батька). За інформацією AIN.UA, Рохлін дофінансовував компанію, щоб та активно розвивалась в Україні і виходила на нові ринки. Це закінчилось наприкінці 2021 року: неочікувано для самих фаундерів Rocket, їхній партнер під кінець року зменшив фінансування. Фінансові проблеми в Rocket збіглися з арештом ексінвестора компанії Тимура Рохліна через обвинувачення у фінансових махінаціях. Зараз його відпустили під заставу, а розслідування триває.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук