Як купити військові облігації в Україні — гайд

1
Читати на RU

1 березня Міністерство фінансів України оголосило про старт аукціона, що дозволяє продавати військові облігації. Це необхідно, щоб підтримати бюджет держави під час війни. Редактор AIN.UA розповідає, що це за цінні папери та як їх придбати?

Що таке військові облігації

Військові облігації — це різновид ОВДП, облігацій внутрішньої державної позики, або ж державних цінних паперів, що продаються на внутрішньому ринку. Такі цінні папери дають їхньому власнику право отримати їхню номінальну вартість плюс дохід (якщо він передбачений за умовами розміщення).

Військові облігації були запущені в Україні, щоб наповнити бюджет під час війни. Придбати їх можуть як громадяни України, так і іноземні інвестори, у банках-первинних дилерах (ось їхній список). Серед них є, зокрема, «ПриватБанк» та «Ощадбанк».

Номінальна вартість однієї облігації — 1000 гривень.

Навіщо їх купляти? Країни часто запускають торгівлю військовими облігаціями під час війни, це фактично можливість підтримати країну та армію в такий час, але в борг, адже гроші потім повертають покупцям з відсотками (деталі про це подані нижче).

Як купити

Фінансовий та інвестиційний експерт, засновник iPlan Любомир Остапів уже опублікував короткі гайди, як придбати такі цінні папери, у своєму блозі «Сімейний бюджет».

Наводимо приклад, як купляти ОВДП у «Приват24»:

  • У розділі «Сервіси» потрібно обрати «Цінні папери».
  • Далі потрібно вибрати серії ОВДП (UA4000221436, з датою погашення 27 квітня 2022 року, але згодом будуть доступні й більш “довгі” облігації, з датою погашення у березні 2023 року).
  • У цих облігацій проста ставка доходності (simple), це означає, що користувач може купити облігацію номіналом 1000 грн за 985 грн. А погашають йому тисячу.
  • Мінімальна кількість облігацій, які можна купити: 102 штуки. Але якщо облігації з’являться у брокерів, можна буде купляти на менші суми.
  • Далі треба обрати, з якої картки сплатити за цінні папери, а також, на яку картку повернуть їхню мінімальну вартість, і оплатити їхню купівлю.

Також у кінці матеріалу розміщені відеоінструкції для купівлі таких паперів у «Приват24» та Wotan.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Добрий день. Цікавилась покупкою військових облігацій і вирішила перевірити надійність компанії Wotan UA через юристів. На жаль, компанія має деякі проблеми з ліцензію (отримана ліцензія виключно на рекламу фінансових інструментів від
    05.09.19) та має дотичність до росії. Ось цитата з висновку:
    Акт
    перевірки ділової репутації юридичної особи
    Wotan UA
    Компанія пов’язана з Кіпром та РФ, має серію кримінальних справ. Оборот
    компанії досить малий, що свідчить про слабку платоспроможність.
    Ліцензія, яку компанія має – пов’язана з рекламою фінансових інструментів, а не їх
    управління, отже компанія є лише посередником між клієнтом та продавцем фінансового
    інструменту.
    Щодо військових облігацій – не рекомендується купівля облігацій через цю компанію,
    краще використати для придбання військових облігацій банківські установи.
    Сподіваюсь, мій кометар буде комусь корисний.
    Слава Україні

Пошук