В мережу начебто потрапив лист, де ООН просить використовувати «конфлікт», а не «війна». Що відомо

В мережу потрапила ніби-то розсилка співробітникам Організації Об’єднаних націй про заборону використання у їх комунікаціях терміни «війна» та «вторгнення» по відношенню до подій, що розгортаються в Україні через дії Російської Федерації. Замість цього треба казати «конфлікт» або «військовий наступ». В ООН ситуацію заперечують. Розповідаємо, що відомо.


Скріншоти листа поширило видання Irish Times.

У листі, датованому 7 березня, співробітник департаменту комунікацій ООН інструктує колег, як можна, а як не можна писати про війну в Україні.

«Ось декілька конкретних прикладів висловів, які можна/не можна вживати на даний момент:

– «конфлікт» або «військовий напад» але НЕ «війна» або «вторгнення», коли мова йде про ситуацію в Україні».

Окрім того, у листі забороняється додавати прапор України на сайт або в соціальних мережах як безпосередньо ООН, так і на власних акаунтах дипломатів.

Такі специфічні зауваження пояснили «репутаційними ризиками» та необхідністю бути «неупередженими».

«Важливо нагадати, що ми, як міжнародні громадські діячі, повинні бути неупередженими. Це особливо важливо у кризових ситуаціях, як ця. Існує велика можливість репутаційних ризиків, які зазначають вищі чиновники», – йдеться в листі.

В листі декілька разів наголошується, що ці правила – внутрішні в не повинні набути розголосу. Однак саме це в результаті і відбулося.

Реакція

На цю шокуючу новину вже відреагував Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Важко повірити, що ООН могла по суті запровадити таку саму цензуру, як Кремль зараз в Росії, заборонивши використання слів «війна» та «вторгнення» серед своїх співробітників. Я закликаю ООН швидко спростувати такі повідомлення, якщо вони неправдиві. На кону репутація ООН», – відзначив Кулеба.

В ООН вже спростували інформацію про заборону вживати «війна» та «вторгнення» в офіційних комунікаціях організації та її співробітників. Про це виданню Guardian заявив речник ООН Стефан Дюжаррік. За його словами, такого просто не може бути. На додачу він послався на твіт заступника генерального секретаря ООН Розмарі ДіКарло від 8 березня, який містить коментар «ця війна безглузда».

У той же час він не виключає, що хтось зі співробітників ООН міг зробити цю розсилку, але безпосередньо Дюжаррік її поки що не бачив. Також про лист нічого не знає інше джерело Guardian в ООН.

Також є інформація, що цей лист – можливо фейк.

Чому це важливо

Правила, про які йдеться в розсилці, сильно збігаються з політикою Кремля, який також забороняє використовувати терміни «війна» та «вторгнення», підмінивши ці поняття словосполученням «військова операція». Російські ЗМІ, які не дотримуватимуться такої риторики, відтепер підлягають закриттю, а міжнародні – блокуванню «Роскомнадзором», а громадяни Росії ризикують отримати 15 років ув’язнення, якщо будуть називати речі своїми іменами у соцмережах (цей закон в Росії назвали «боротьбою проти фейків”).

Журналісти занепокоєні тим, що ООН занадто далеко заходить у своїх спробах не розізлити Росію, яка досі є могутнім членом організації, залишаючи за собою 5 крісел в Раді Безпеки ООН. Радянський Союз був співзасновником ООН після Другої світової війни з метою недопущення подібних війн у майбутньому, і успадкував місця в Раді Безпеки після розвалу Союзу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук