Facebook та Instagram дозволили українцям хейтспіч щодо російської армії та Путіна

Читати на RU

Компанія Meta дозволила користувачам з деяких країн заклики до насильства в адресу російських військ, користувачів та президента Росії Володимира Путіна. Про це повідомляє Reuters, також цей факт підтвердили в прес-службі Meta на запит AIN.UA. Але у нових правилах є нюанси.

Контекст

  • Річ у тому, що хейтспіч на адресу росіян та їхньої армії — основна причина банів та обмеження українських акаунтів під час війни. І, як достеменно відомо AIN.UA, публікації, за які прилітає бан, можуть навіть не містити нічого такого, це може бути просто критика російського режиму, або допис про катастрофічні наслідки воєнної агресії Росії.
  • Через це активісти, що займаються координацією розбанів українських акаунтів, часто закликають користувачів обережніше висловлюватись у публічних постах, тому що ставлення до хейтспічу в Facebook — погане. До цього моменту модератори мережі не брали до уваги контекст, в якому з’являються такі пости.

Що помінялось зараз?

Зараз модераторам Facebook та Instagram презентували нові правила, які тимчасово дозволяють агресивні висловлювання на кшталт «смерть російським окупантам». Але все ще не дозволяють агресії у бік росіян-цивільних (мабуть, з точки зору Facebook агресію стосовно цивільних можна дозволяти лише російській армії). Також можна закликати до смерті лідера Росії, якщо у пості не вказані інші цілі, або конкретні засоби (локація або метод).

Про що конкретно йдеться:

  • дозволена агресія у бік російських солдатів (окрім полонених);
  • дозволена агресія у бік росіян, коли зрозуміло, що вона в контексті російського нападу на Україну (тобто, у публікації згадується напад, самозахист і таке інше);
  • можна бажати смерті Путіну.

У пресслужбі Meta редактору AIN.UA підтвердили зміну правил:

«Ми зробили тимчасовий виняток для тих, хто потерпає від війни, висловлювати почуття про окупаційні збройні сили. Це тимчасовий захід, спрямований на те, щоби дати можливість висловитись людям перед загрозою окупації. Але як завжди ми забороняємо заклики до насильства щодо росіян за межами вузького контексту цього нападу».

AIN.UA закликає бути обережнішими у висловленнях, тому що бани та обмеження українських волонтерів, активістів та журналістів продовжуються. Ви все правильно пишете про них, але важливіше зараз тримати зв’язок і мати змогу координуватись.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук