Як працюють українські продуктові компанії за часів війни

2

В Україні триває визвольна війна проти Російської Федерації. Але це не зупиняє український IT-бізнес. Раніше ми поговорили з сервісними компаніями про те, як вони працюють в умовах війни. А сьогодні спитали, як ситуація вплинула на підходи до роботи українських продуктових компаній.

EVO

Микола Палієнко, CEO EVO

Ми в EVO працюємо — дистанційно. Хто звідки може, у тому графіку, у якому зараз можливо. Наші співробітники знають, що пріоритет зараз — особиста безпека, і кожному потрібно подбати про себе та свою сім’ю. Ми поставили на паузу все, крім критичних процесів.

Частина співробітників працюють над своїми робочими задачами — ми безмежно їм вдячні. Вдячні логістам, підприємцям, які попри все працюють, відправляють замовлення по всій Україні. Вони забезпечують гідний тил для перемоги. Кількість замовлень на «Промі» — близько 20% довоєнного рівня, на «Біглі» — 15%, на «Шафі» — 15%. «Кабанчик» запустив волонтерські категорії — і вони працюють.  

Більшість бізнес-процесів зупинись або гальмують. Ми майже не отримуємо доходу. Тож за лічені дні IT-компанія EVO перетворилася на самоорганізовану волонтерську організацію — переважна більшість наших співробітників волонтерять замість основної роботи або паралельно з нею. Наші співробітники створюють IT-проекти, займаються забезпеченням ТрО, організацією евакуації, благодійними зборами. Для цього ми маємо кілька каналів у «Слаку», де люди кооперуються з різних завдань. Ми, у свою чергу, дали співробітникам можливість використовувати ресурси компанії для цих цілей.

У наших офісах зараз живуть ті співробітники, яким там безпечніше ніж вдома. 

Найбільші труднощі зараз:

  • підтримувати роботоспроможність маркетплейсів, щоб підприємці могли працювати,
  • як забезпечити співробітників зараз, коли немає доходу. Будемо намагатися підтримувати людей так довго, як зможемо.

Genesis

Наразі співробітники проектів Genesis працюють консолідовано в різних містах України та Європи, частина адмінкоманди залишилась в Києві. Ми на зв’язку у режимі 24/7, працюємо, оперативно допомагаємо співробітникам, збираємо і консолідуємо корисні ресурси та перевірену інформацію, підтримуємо один одного. У перші дні війни ми оперативно організували евакуацію колективу і наразі вже налаштували систему роботи та взаємодії. 

Змінився фокус нашої діяльності: адміністративна команда зараз сфокусована на забезпеченні безпечних умов життя та перебування співробітників та реорганізації роботи бізнесу. Наразі багато наших співробітників задіяні у різних ініціативах, спрямованих на допомогу країні та боротьбу з ворогом, активно ведемо інформаційну війну.

Найголовніший виклик для нас — це зберегти операційну ефективність бізнесу. Ми повинні зберегти команду, надати їй необхідні ресурси для безпечного місцеперебування та роботи. Економіка — це та основа, на якій будується держава, і ми як бізнес мусимо підтримувати економіку країни, яка зараз воює з ворогом.

Jooble

Jooble продовжує працювати. Також наша компанія активно протидіє російській пропаганді. Ще в перший день вторгнення ми припинили свою діяльність в цій країні, проте створили на російській версії сайту лендинг з інформацією про вплив санкцій та втрати військових РФ. Наразі сторінку ru.jooble.org відвідали понад 1,5 млн разів. Також на всіх версіях нашого сайту ми опублікували реквізити для фінансової підтримки ЗСУ.

Ми провели опитування серед колективу Jooble, щоб дізнатися моральний стан людей, безпекову ситуацію та можливість працювати. Наразі робота організована таким чином, що кожен працює з урахуванням своїх можливостей. Головне — це безпека.

Також компанія зберігає робоче місце та зарплату за співробітникам, що долучилися до лав ЗСУ та тероборони. Jooble не скоротила і не планує скорочувати штат. Компанія продовжує проводити виплати співробітникам в стандартному режимі.

Люди, які переїхали в безпечні райони, працюють за стандартним графіком. Також наші співробітники активно залучені у волонтерстві.

Пріоритетні напрямки — це ринки західних країн — ЄС та Північна Америка , а також інформаційний супротив окупантам. Також багато наших співробітників задіяні у інформаційних кампаніях проти військової агресії РФ.

Безпека людей. Джерело небезпеки – російські окупанти. Тому ми всіляко підтримуємо нашу країну у боротьбі за свободу.

Психологічне навантаження на співробітників. Всім зараз нелегко. Ми всі знаходимось у різних містах. Тому ми гуртуємося в ініціативні групи для волонтерських проєктів та постійно підтримуємо зв’язок між собою.

Readdle

Зараз для нас головним пріоритетом є безпека співробітників та їх родин. Частина нашої команди переїхала в більш безпечні міста або за кордон, але також чимало людей залишається вдома у Києві, Одесі та Харкові. Ми на зв’язку з усіма співробітниками, і вони можуть самі обирати, скільки часу готові присвятити роботі над проектами. Багато працівників зараз активно займаються волонтерством, і ми це всіляко заохочуємо.

Ми підтримуємо нашу команду та країну у цій війні. У всіх наших застосунках (Spark, Documents, Calendars, PDF Expert, Scanner Pro) з’явилися банери із закликом підтримати Україну: надіслати кошти для армії або гуманітарну допомогу. Також ми запустили й поширили серед користувачів сторінку #StandWithUkraine з корисними ресурсами для тих, хто хоче допомогти. І звичайно ми вилучили всі наші продукти з російського App Store та Google Play.

Найбільший виклик для нас – убезпечити наших співробітників та їх родини. Ми також міркуємо над тим, як найкраще організувати роботу компанії у нових умовах і розглядаємо можливість відкриття Readdle-хабів у Європі.

Grammarly

Зараз головними пріоритетами Grammaly є безпека та добробут членів української команди. Ми впровадили екстрені плани дій (зокрема й допомогу з тимчасовою релокацією та фінансову підтримку), щоб допомогти нашим колегам та їхнім сім’ям перебувати у безпеці.

Ми також вжили заходів, щоб забезпечити безперервне функціонування сервісів Grammarly. Вони, зокрема, охоплюють резервні методи комунікації, а також тимчасове делегування критично важливих для бізнесу обов’язків членам команди поза межами України — щоб наші колеги в Україні зараз могли зосередитися на власній безпеці та безпеці своїх родин.

Київський хаб Grammarly наразі залишається зачиненим. Наші колеги, які зараз перебувають у безпеці та мають змогу працювати, продовжують роботу за зручним графіком. Ми також надаємо можливість узяти два тижні оплачуваної паузи від роботи, щоб поволонтерити та/або подбати про своє самопочуття.

Ще на початку року ми оновили нашу програму підтримки ментального здоров’я — вона пропонує 12 сесій із психотерапевтом. Дуже вдячні нашим партнерам за те, що навіть під час війни вони продовжують роботу та готові надавати психологічну підтримку. За колегами, які розпочали або розпочнуть військову службу, на 18 місяців від її початку буде збережене робоче місце, і на рік — оплата праці. 

У ці скрутні часи ми неймовірно вдячні всім членам команди Grammarly, які підтримують захисників України, постраждалих від війни та одне одного. Вдячні нашим колегам із США та Канади за їхню емпатію та підтримку безперебійної роботи сервісів Grammarly. Вдячні членам нашої української команди за їхню готовність виконувати робочі завдання і допомагати спільнотам усіма доступними способами — вони надають прихисток колегам та їхнім рідним, організовують логістику, діляться інформацією і ресурсами, закуповують та передають гуманітарну допомогу, працюють волонтерами, відправляють одне одному віртуальні обійми та підтримують морально. Разом усі ми сильніші. Віримо в Україну!

Depositphotos

Компанія працює, ми продовжуємо забезпечувати роботу сервісу для наших клієнтів. Ми завчасно сформували команду, що керувала заходами для забезпечення безпеки людей та безперервності діяльності бізнесу у разі військових дій. Ми уже давно працюємо віддалено, зараз команда працює з різних куточків України та світу. 

Разом із глобальною командою Vista ми розробили початковий план для мінімізації впливу війни на роботу VistaCreate та Depositphotos. Наш головний обов’язок – безпека кожного члена команди. Це завжди пріоритет номер один і ми не йдемо на компроміс за жодних обставин.

Кожному члену команди, що наразі перебуває в Україні, було завчасно надано фінансову допомогу, щоб покрити збільшення витрат на тимчасову релокацію в межах України або за кордон, якщо таким буде рішення людини. 

Після вторгнення Росії в Україну ми безперервно працювали над тим, аби забезпечити безпеку членів нашої команди, що базуються в Україні. І продовжуємо це робити – інформаційний супровід, психологічна допомога, допомога з транспортом, пошуком житла, координування на місцях.

Увесь цей час ми допомагали працівникам з евакуацією – в межах країни та закордоном. Наразі ми рекомендуємо їхати у Берлін, Німеччина, там у нас є офіс. Компанія оплачує житло протягом двох місяців. Ми працюємо з нашими зовнішніми німецькими міграційними партнерами, щоб надати підтримку тим, хто може її потребувати.

Ми не проводили скорочень, більше того – ми дозволили залишитися всім співробітникам, хто мав залишити компанію в березні, а також виконали свої обов’язки за раніше випущеними job-offer.

У ці два тижні пріоритетом для компанії була безпека людей, тому рутинні робочі процеси трохи змістилися. Однак, незважаючи на війну, ми зробили все можливе аби це ніяк не відобразилось на наших клієнтах. Ми працюємо зараз над подальшим планом проектів та комунікаціями. 

У нас крута команда, яка хотіла та продовжувала працювати увесь цей час. Багатьом робота допомагає впоратися з тривогою, стає легше, коли відчуваєш що зайнятий корисною справою. Із перших днів війни ми займалися збором контенту, колекцій, які висвітлювали війну як для користувачів РФ, так і для всього світу. Вели комунікацію – надіслали нашим користувачам в РФ та Білорусі лист, в якому показали правдиві фото війни та закликали доєднатись до протестів, запустили автобар із закликом припинити війну – на головній сторінці Depositphotos, для всього світу. Виступили з комунікацією в блозі, соціальних мережах, та зконтактували міжнародними медіа, щоб ці фото побачив світ. У співпраці з VistaCreate та 99Designs створили шаблони для соціальних мереж, щоб ними могли поділитися в підтримку України та вимогами зупинити війну.

Окрім інформаційної підтримки від імені групи компаній, наші співробітники займаються волонтерською діяльністю, донатять гроші на гуманітарні цілі, чоловіки вступають до лав територіальної оборони. 

Нам було нелегко прийняти рішення про вихід з ринків РФ і РБ. З 2009 року ми активно розвивали нашу присутність у регіоні та стали провідним гравцем. Для нас це суттєва втрата виручки та необхідність перепрофілювання працівників, які працювали з цим регіоном – всім співробітникам, хто був задіяний у роботі з РФ та РБ, ми запропонуємо альтернативні позиції всередині Depositphotos/VistaCreate та Vista.

Зараз актуальним питанням також буде пошук нових постачальників контенту, оскільки зупинили співпрацю з російськими авторами. Ми сподіваємося, що спільнота українських стокових фотографів, яка теж доволі велика, а також міжнародні автори підтримають нас в майбутньому. 

Зараз ми зосереджуємо наші зусилля на розвитку присутності в інших регіонах, аби компенсувати ринки з яких пішли. Будемо розвивати в першу чергу ринки, на яких присутня компанія Vista (Північна Америка, Європа та Австралія). Також ми розраховуємо посилити позицій на рідному українському ринку після перемоги у війні.

airSlate 

Перші тижні війни були спрямовані на порятунок наших колег, іх родин, близьких, тварин… Ми працювали цілодобово, зробили call-center та чергування. Дзвінки по допомогу йшли постійно. Компанія надала та продовжує надавати фінансову допомогу нашим спеціалістам. Зараз всі наші працівники з України продовжують отримувати 100% оплати згідно договорів. 

Одночасно команда зробила усе можливе, щоб не зашкодити продуктам. Завдяки нашим неймовірним та професійним колегам, продукти airSlate не сбойнули ані разу. Команда впоралась! Усі працювали та працюють як одне ціле.

 Багато airSlaters, які прийняли рішення залишитись у країні, зараз волонтери. Усі у компанії підтримують їх. Ці люди поєднують роботу та допомагають іншим. Ми дуже пишаємося, що працюємо з такими Людьми. 

Також компанія продовжує виконувати умови по оплаті згідно договорів у повному обсяці з тими нашими працівниками, які захищають Україну у ЗСУ та ТрО. Вони – справжні Герої. Ми усі дуже віримо, що вони до нас повернуться. Кожен повернеться. Компанія не залишить їх родини без фінансових надходжень. 

Нещодавно airSlate відкрила офіс у Вроцлаві, у нас відкрито багато вакансій по різних країнах, спеціалістів шукаємо в першу чергу серед українців.

airSlate продовжує розвиватись, всі продукти працюють та вдосконалюються, розробляються нові.  Ми віремо, що повернемось до України після перемоги. Ми робимо все можливе, щоб допомогти нашій країні перемогти. 


Нагадуємо, допомогти армії, біженцям чи громадянам України, що постраждали від війни. можна за посиланням нижче.

Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук