16 896 компаній в Україні належать росіянам та білорусам

1
Читати на RU

Український сервіс відкритих даних Opendatabot підрахував кількість активних компаній, серед власників, засновників або кінцевих бенефіціарів яких є хоча б один громадянин або резидент Російської Федерації чи Республіки Білорусь. Станом на 24 лютого таких компаній було 16 896. про це свідчать дані з Єдиного державного реєстру України.

В топ-20 таких компаній – відомі бренди, зокрема «Брокард Україна», «Ніссан Мотор Україна», заводи «Крюківський вагонобудівний завод», «Житомирський м’ясокомбінат» та інші.

Нагадаємо, 10 березня Президент України Володимир Зеленський підписав закон №7122, який дозволяє націоналізувати російські активи в Україні. Згідно з законом, вилученню на користь держави підлягають, у тому числі, корпоративні права та будь-яке майно на території України, що безпосередньо або через афілійованих осіб належить РФ та її державним компаніям.

Будь-яку компанію на сьогодні легко перевірити на предмет зв’язків з окупантами. Так, у Opendatabot запровадили примітки щодо наявності російського/білоруського власника у картці компанії в чатботі, на сторінці про компанію на сайті, а також в АРІ для банків та фінансових установ.

UPD: З тако самою ініціативою виступила також українська платформа відкритих даних YouControl. Аналітики сервісу створили найбільш повний список діючих українських компаній, що мають “ворожий слід”, і додали цю інформацію до системи. Відтепер відслідкувати зв’язок українського бізнесу з окупантами дуже просто: варто лише зайти на картку юридичної особи і “Експрес-Аналіз” автоматично підсвітить ці дані як ризиковий фактор.

Скріншот: YouControl

“17 тисяч ‒ саме така кількість активних українських компаній, серед власників, засновників або кінцевих бенефіціарів яких є хоча б один громадянин або резидент російської федерації чи білорусі. Українських компаній, що мають зв’язки з росією ‒  близько 13 800, з білоруссю ‒ 3 300″, – відмічають у YouControl.

Що стосується товарів з РФ, які все ще можна зустріти на полицях українських магазинів, то їх легко розпізнати за штрихкодом, який починається з цифр 46, або просканувавши QR-код спеціальним застосунком. Не купуйте російське – не підтримуйте загарбників і вбивць. Краще допомагайте ЗСУ та громадянам за посиланням нижче.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Панове, між
    “є хоча б один громадянин або резидент Російської Федерації чи Республіки Білорусь” та, “що безпосередньо або через афілійованих осіб належить РФ та її державним компаніям” величезна різниця.
    Досить оцієї колективної відповідальності, громадяни росії з посвідками на постійне проживання в Україні зараз є й на фронті й в теробороні й багато де, й всі вони потенційно в ці 16 896 потрапили.

    От аналітики по компаніях пов’язаним з держсектором прямо, чи опосередковано дійсно не вистачає, а не середньої температури по аптеці.

Пошук