Starlink в Україні. Як супутники Маска допомагають українцям

Starlink Ілона Маска став найбільш завантажуваним застосунком в Україні. Про це повідомив Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Starlink розроблений, щоб надавати широкосмуговий доступ до інтернету в місцях, де доступ ненадійний або повністю відсутній. В Україні на сьогодні станції супутникового інтернету Starlink підтримують належне функціонування критичної інфраструктури та послуги у сфері охорони здоров’я, фінансів та енергетики. Також раніше повідомлялося, що з допомогою супутникового інтернету від Starlink будуть задовільнятися інтернет-потреби військових.

Коли Starlink запрацював в Україні

Обладнання для супутникового зв’язку від Starlink прибуло до України вже на наступний день після повідомлення від засновника компанії Ілона Маска про запуск технології в нашій державі. Таке рішення Маск прийняв після того, як 26 лютого Мінцифри звернулося до нього із проханням ввімкнути цей зв’язок в Україні через напад військ РФ. 

Таким чином, Starlink в Україні працює з 28 лютого і показує непогані результати по швидкості.

9 березня надійшла друга, значно більша, партія станцій Starlink. Комплекти “старлінка” для України Маск доповнив живленням від прикурювача в машині, сонячними батареями та генераторами.

Фото: Михайло Федоров

Додаток Starlink б’є рекорди в Україні

Доступ до інтернету Starlink здійснюється через додаток, який можна завантажити в App Store та Google Play. Цей додаток дає змогу встановити зв’язок із супутником, щоб запрацював інтернет. Завантажити додаток можна безкоштовно.

За останні два тижні кількість завантажень додатку Starlink у світі зросла більш ніж утричі. Цікаво, що у неділю, 13 березня, за даними Forbes, застосунок було завантажено 21 000 раз у всьому світі – це найбільша кількість завантажень за один день. Причому більшість відбувалися з України. В Україні додаток завантажили майже 100 000 разів.

Для розуміння: користуватись інтернетом від Starlink можна лише за наявності обладнання, яке наразі є у українських військових та інфраструктурників. Точна кількість комплектів, яку Маск передав Україні, не відома. Але хочеться вірити, що завдяки цим поставкам зв’язок не зникне, принаймні там, де він потрібен найбільше – скільки б російські загарбники не різали кабелі та не знищували базові станції.

Бережіть себе та підтримуйте армію, біженців і українців, які сьогодні цього потребують.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук