«До війни забезпечували роботою до 40 000 фрілансерів на рік. Не збираємося зменшувати оберти і зараз». Як працює Freelancehunt

Українська фріланс-біржа Freelancehunt продовжує активно працювати. Не дивлячись на те, що з початком війни ринок замовлень та проектів впав більше ніж удвічі, робота є — щодня на платформі публікується до 200 завдань. Ця цифра буде зростати — Freelancehunt зараз активно працює над просування сервісу на ринки Європи, США, Канади та Ізраїля.

Олег Топчій, засновник Freelancehunt, розповів AIN.UA, як змінився ринок фрілансу в Україні з початком війни та на які послуги зараз найбільший попит.

Ринок фрілансу в Україні стабільно працює.

Зараз це одна з найстійкіших ніш, оскільки виконавці виконують замовлення віддалено — можуть це робити навіть з укриттів, якщо на це є сили та можливість. Понад 74% виконавців з досвідом та необхідними знаннями переїхали або знаходяться у безпеці та активно повертаються до роботи. 

Відновлюється потік нових фрілансерів та шукачів, нехай і не на 100%, як раніше, але принаймні бачимо позитивну динаміку у розмірі 75-80%. Новачки мотивовані, готові швидко навчатися та якісно виконувати замовлення за помірний цінник. 

Ринок замовлень і проектів в Україні у перші дні впав на 90-95%, але так само стрімко почав відновлюватися. Станом на 17 березня ринок відновився на 46%. І це всього лише за 2 тижні. 

У найперші дні війни ми відмовилися від співпраці із замовниками та фрілансерами з РФ та РБ.

Вони не можуть ані розміщувати завдання, ані виконувати роботу на сервісі. Задачі й оплату можна виконати з будь-якої країни, крім Росії та Білорусі. Кількість російських та білоруських проектів на платформі до війни була достатньою невеликою, оскільки замовлення та фрілансери у нас є з усього світу. В цифрах це — приблизно 21-23% проектів та 20-22% активних фрілансерів з РФ та РБ.

Зараз ми працюємо з Казахстаном, Молдовою, країнами Європи, США, Канадою, Ізраїлем. Плануємо інтенсивніше виходити на західні ринки, завдяки їм — нарощувати обсяги та подальший розвиток. Якщо говорити про активність замовників там, ситуація набагато краща. Ми спостерігаємо падіння всього на 12-18%.

Зараз багато роботи для дизайнерів, перекладачів та спеціалістів з обробки даних.

Є спад на послуги з реклами та просування в соціальних мережах. Зберігається попит на спеціалістів з веб-програмування й розробників мобільних додатків. На Freelancehunt є 11 категорій за 128 напрямками діяльності, зараз щодня публікується 150-200 завдань на платформі — ніхто не залишиться без роботи. Головне:

  • активно відстежувати нові проекти на сервісі; 
  • відповідально підходити до формування відгуків; 
  • якісно виконувати замовлення, щоб продовжити роботу із замовником у майбутньому. 

Freelancehunt сьогодні, без перебільшення, найбільший сервіс фрілансу в Україні. До війни ми забезпечували частковою або повною зайнятістю 25 000-40 000 фрілансерів на рік. Не збираємося зменшувати оберти навіть у такий складний час. Ринок відкритий для всіх — тих, хто поїхав, чи тих, хто залишився. Де б ви не були, можете знаходити разові проекти чи замовників на постійній основі та заробляти.

Важливо відзначити, що лояльність до України зростає, що спричинить зростання замовлень з усього світу, і середній чек також зростатиме. Оперативно відстежувати нові завдання можна через Telegram-канали Freelancehunt з актуальними проектами та вакансіями.


Українські фрілансери також зараз активно виходять і на закордонні біржі, наприклад Upwork або Fiverr. Для них там зараз з’явилося більше можливостей, адже обидві платформи перестали працювати на ринках країн-агресорів.

Upwork повідомила, що припиняє бізнес у РФ і РБ на невизначений термін. Після 7 березня 2022 року користувачі із цих країн не можуть створювати нові облікові записи, підписатися на нові контракти, їх також не видно у пошуку. Fiverr припинила свою роботу в Росії 9 березня, дозволивши російським користувачам вивести гроші, які залишилися на рахунках.


Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук