«Ми готові до фінансових збитків», – Андрій Чумаченко, Netpeak

У Netpeak Group – близько 900 співробітників, більша частина з яких знаходиться в Україні. Офіси компанії розташовані в Одесі, Києві та Харкові, які російські окупанти безуспішно намагаються захопити. Ці міста зазнають підступних авіаударів по цивільних об’єктах з боку загарбників, які хочуть знищити все, що не можуть вкрасти.

Андрій Чумаченко, співзасновник агенції Netpeak, в інтерв’ю AIN.UA розповів про те, як компанія переживає війну.

Андрій Чумаченко, фото надане спікером

З початку війни ми закрили всі офіси

З 24 лютого ми провели масову евакуацію наших співробітників, їхніх родичів та друзів (а це більше 130 осіб), а також партнерів та клієнтів із гарячих точок. Всі вони зараз у безпеці. Незважаючи на це, ми все ще здійснюємо евакуацію окремих людей та груп, а також допомагаємо з переміщенням по Харкову, підключивши свою базу перевірених перевізників.

У нас були розроблені рекомендації для працівників щодо поведінки в критичних ситуаціях, ми періодично оновлювали їх і донесли кожному ситуацію в момент початку війни.

У нас великі офіси у Одесі, Харкові та Києві. На жаль, Харківський офіс вже зазнав обстрілу – відірвало шматок даху, а вчора до нього потрапили ще раз. Саме з Харкова та Києва ми допомагали евакуювати найбільшу кількість наших співробітників та членів їхніх сімей.

Порівняно з Києвом та Харковом ситуацію в Одесі можна назвати спокійною. Місто зараз повністю готове до оборони, відомі можливі шляхи наступу і вони максимально укріплені. Херсон та Миколаїв дали Одесі час на підготовку і зараз місто добре укріплено. Працюють магазини, аптеки, таксі, служби доставки їжі. Наразі проблем із життєво важливими продуктами немає.

Частина співробітників пішли воювати

Частина наших співробітників з перших днів після початку війни пішла служити у ЗСУ та територіальну оборону – у Києві, Харкові, Одесі та інших містах. Всім нашим колегам, які пішли до ЗСУ та тероборони, ми гарантуємо збереження робочих місць та сплачуємо повну зарплату, яка була у них до війни. Ми дуже пишаємось і поважаємо вчинок цих людей.

Захисники з Netpeak. Фото в цій галереї надані спікером

Усі співробітники (попри те, чи пішли вони до ЗСУ, територіальну оборону, займаються волонтерством або взагалі не можуть працювати) отримують зарплати і жодних скорочень ми робити не збираємося, хоча це нам обходиться дуже дорого.

У перші тижні війни волонтерством займалося майже 90% співробітників, зараз ця кількість скоротилася до 40% – ми просимо приділяти більше часу бізнесу. Зараз ми просимо співробітників приділяти більше часу роботі, щоб заробляти гроші та мати можливість платити зарплати, податки та щоб допомагати країні. Наголошую, що ми саме просимо, але не вимагаємо. Хлопці, які займаються волонтерством, отримують повну виплату зарплати.

Графік роботи зараз максимально гнучкий – працюють тільки ті, хто перебуває в безпечному місці, може і хоче працювати з урахуванням психологічного стану та доступності інтернету. За нашими оцінками, на даний момент повний день працює близько 60% з наших 900 співробітників. Також, за нашими даними, 50% співробітників залишило територію України і продовжує працювати з інших країн, але всі готові повернутись і зроблять це після нашої перемоги.

Після «визнання ЛДНР» ми того ж дня вирішили закрити всі партнерства з РФ у будь-якому вигляді

В день нападу ми чітко прокомунікували нашу позицію, зупинили акаунти російських користувачів наших сервісів і не плануємо приймати оплати від старих або нових клієнтів.

Рішення, звичайно, вдарило по нам фінансово, але незначно, оскільки наші операції там були зведені до мінімуму вже давно. Але морально ми цілком упевнені у цьому рішенні – ми нажахані тим, що дозволили зробити росіяни. Netpeak Group завжди мала місію і ми готові за правду, за Україну і за свободу зазнавати фінансових збитків.

По агенції Netpeak на лютий 2022 року у нас практично не було активних клієнтів із Росії у роботі. При цьому були користувачі з РФ та РБ з франшизи наших сервісів: Netpeak Software, Serpstat, Ringostat. Інші компанії Netpeak Group – Saldo Apps, Academy Ocean, Tonti Laguna і так працювали лише з англомовними ринками.

Наші продукти вже потрапили до списків компаній, які не рекомендується використовувати росіянам, а сайт агенції Netpeak навіть заблокував «Роскомнагляд», чим ми дуже пишаємося. Причому блокування наклали 24.02 – з першого дня війни.

За всіма закордонними клієнтами агенції ми зараз забезпечуємо роботу у повному штатному режимі. Можливо, навіть краще, ніж раніше, бо через падіння українського ринку частина фахівців вивільнилася. Зазначу, що частина українських клієнтів повертається і багато хто не зупиняв роботу. Зараз у нас є хороші ресурси, щоб якісно надавати послуги, а клієнти у нас у такому ж пріоритеті, як і наші співробітники.

Також не постраждав жоден клієнт наших продуктових компаній, тому що всі ресурси були кинуті, щоб подбати про них.

Наші волонтери закупили та доставили близько 100 тонн продовольства…

…вивезли 28 дітей з онкодиспансеру, забезпечили 7 шпиталів, пологові будинки та волонтерські центри потрібними медикаментами, забезпечили ЗСУ та ТРО трьома вантажівками продуктів, 2500 літрами води, 2 дизельними машинами, амуніції. Продовжуємо постійно забезпечувати продовольством та товарами медичні установи та ТРО в Одесі та Києві.

Netpeak Group чистими грошима допомагав по-різному як мінімум на $50 000, не кажучи вже про витрати на рекламу, оплату роботи волонтерів і так далі, що в сумі перевищило вже $1 000 000.

Також окремо фінансово допомогли притулкам для тварин та прибудували вже понад 35 кинутих тварин. Роздали власникам тварин 31 мішок корму для собак, 20 мішків корму для котів, 14 мішків з наповнювачем. 13 березня отримали фуру з 20 тоннами їжі для тварин, яку перенаправимо для притулків Миколаєва.

Крім того, в Одесі ми надали свій офіс як склад (500 кв. м) найактивнішому благодійному фонду «Корпорація монстрів» – для зберігання ліків та гуманітарної допомоги.

А наш болгарський офіс у Софії створив ситуаційний центр Open Doors у приміщенні нашого освітнього партнера Software University (3000+ кв. м). У центрі щодня працює близько 30 волонтерів, збирається гуманітарна допомога та надаються послуги з евакуації, розміщення українських громадян, адміністративної, правової та психологічної допомоги. На сьогодні вже надано допомогу 6000 українців.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук