Довгий шлях PayPal в Україну: як запускали і які зараз проблеми

«Нова радість стала», — така була перша репліка в редакційному чаті, коли ми дізнались, що PayPal запускається в Україні (зупинивши операції в Росії). Якби не війна, ця новина стала би головною для підприємницької спільноти. Адже до цього запуску український ринок йшов ледь не десять років. Але й зараз сервіс запустився не повністю, і працює не без проблем. AIN.UA розповідає історію приходу PayPal на український ринок.

Як усе починалось

PayPal — американська компанія, що працює ще з кінця 90-х, і розвивалась паралельно із розвитком всесвітнього інтернету. Український ринок досить давно мріяв про те, що система запрацює і у нас.

Українці могли висилати грошей на PayPal, але не могли приймати платежі з PayPal до України. Зрозуміло, що така опція дуже допомогла би усьому бізнесу та фрілансерам, що працюють із західними ринками.

Ще 2011 року українські користувачі помітили, що правила сервісу змінилися, і їх можна було трактувати так, що скоро він запуститься і у нас. Але доволі скоро пресслужба компанії сказала, що це технічна помилка. 2015 року, після Майдану і першого нападу Росії, цим почали займатися уже офіційні особи, зокрема, в НБУ.

Зокрема, цим займались підприємець Ілля Кенігштейн і тодішній член правління НБУ Владислав Рашкован. Останній згадує, як Ілля звернувся до нього 2015 року і запропонував додати до стратегії реформ НБУ і питання про PayPal.

Deloitte погодились працювати над дорожньою картою для цього запуску. Українська влада довго вела перемовини із менеджерами PayPal і навіть міняла регуляторку, щоб системі зручніше було тут запуститися. НБУ кілька місяців працював над змінами у законодавство, щоби показати компанії, що цей ринок цікавий для них. Підготував comfort letter, тобто гарантував, що допоможе із запуском.

Але компанія не поспішала прийняти рішення. Серед причин такого затягування з боку регіональних менеджерів компанії називали, зокрема, і антиукраїнську пропаганду. Тоді за Україну відповідав московський офіс.

«На початку 2016 року ми поїхали до Варшави, зустрілися там з керівником нашого регіону (до того часу Україну передали до офісу в Польщі), показали йому всі зміни в законодавстві, пояснили бізнес-кейс, але було очевидно, що вони не планують відкривати PayPal для нас, зокрема через Росію — це був великий ринок для них», — розповів Рашкован у коментарі AIN.UA.

Тож ця історія тоді завершилася нічим.

Тоді ж Рашкован із Кенігштейном домовились: якщо PayPal запрацює в Україні, перекинути одне одному $1. Систему запустили на цьому ринку лише після того, як на Україну напала Росія.

Як запускали PayPal під час війни

За словами Рашкована, який уже давно не в НБУ, і тепер є замом виконавчого директора України в МВФ, коли РФ напала на Україну і почалася евакуація, необхідність офіційного старту PayPal стала очевидною: для допомоги біженцям, українцям, що лишились, волонтерства. І він написав CEO компанії Дену Шульману. До компанії зверталося і українське Міністерство цифрової трансформації з проханням включити платежі для українців.

Cкріншот листування між Рашкованом та Шульманом з приводу запуску PayPal

«Наступного дня Ден передзвонив та сказав, що для нього це дуже важливо і він розпочинає проект по включенню України. Я йому сказав, що в моменти катаклізмів треба були на правильній стороні. І вони вийшли з Росії», — згадує Рашкован.

Компанія почала працювати над українським запуском. І 17 березня 2022 року PayPal запрацював в Україні. Шульман вислав українській стороні особистий лист про початок роботи системи в Україні. За його словами, останні кілька тижнів 400 співробітників PayPal цілодобово працювали над цим і зробили те, на що зазвичай компанія витрачає 9-12 місяців.

А Владислав Рашкован та Ілля Кенігштейн переслали одне одному по $1.

Cкріншот з PayPal, який 17 березня 2022 року опублікував Ілля Кенігштейн

Які плюси і які проблеми в роботі

З 17 березня українські користувачі можуть реєструвати акаунти в PayPal (це можна було робити і раніше, але напівофіційно), і висилати та отримувати кошти на ці акаунти, з подальшим виведенням на картки українських банків. Для того, щоб зареєструватися, потрібно:

  • Перейти на сайт PayPal.
  • Натиснути «Зареєструватися» у верхньому правому куті.
  • Додати український мобільний номер та підтвердити його.
  • На питання «Де ви живете?» вибрати «Україна».
  • Ввести інформацію, включаючи ім’я, адресу електронної пошти, адресу, дату народження та громадянство, а також вкажіть номер та тип ідентифікаційного номера (паспорт або національне посвідчення особи).
  • Після налаштування та підтвердження облікового запису можна вибрати дебетову або кредитну карту Mastercard, Visa для надсилання та переказу коштів. Тепер можна почати користуватися сервісом.

PayPal — це легальний і зручний спосіб переказувати кошти за кордон та отримувати їх. Ще один плюс: українці можуть користуватися системою без комісій до кінця червня 2022 року. Кілька читачів розповіло AIN.UA, що все працює швидко та зручно, платежі йдуть за хвилини, і виводяться на українські карти.

Але не все так добре, як хотілося би. Як ще при запуску системи підкреслював фінансовий консультант Любомир Остапів, у PayPal для українців наразі відкриті лише p2p-платежі: від однієї особи до іншої. Умовно кажучи, роз’єднана українська родина, де хтось виїхав за кордон, а хтось лишився, зможе пересилати кошти через PayPal. А от бізнес або ж фрілансери не зможуть приймати оплату за товари та послуги від закордонних клієнтів, як і раніше.

Чи зможуть eBay, Etsy, Patreon та інші сплачувати кошти на українські особисті акаунти в PayPal? Це ще потрібно протестувати. Під час війни це важливо, адже робота із закордонними клієнтами допоможе українському бізнесу втриматись на плаву.

Ще користувачі повідомляють про проблеми із прив’язкою карт monobank.

Гірша ситуація з донатами на потребу української армії та волонтерських організацій. Багато іноземців зараз шукають способи допомогти Україні, зокрема фінансово. Але, як анонімно AIN.UA розповів один із волонтерів, на жаль збирати допомогу на PayPal — щонайменше ризиковано.

«Зробив донатну форму, вона не працювала, написав до підтримки, і мені сказали, що донати і не працюватимуть, адже у нас лише p2p-перекази. У когось із друзів заблокували кошти, які збирали на волонтерство: система подумала, що багато p2p-переказів — це фрод і блокує акаунт до з’ясування», — розповідає він.

Української локалізації системи теж поки що не буде. Як AIN.UA повідомив перекладач-волонтер Володимир Медушівський, він зв’язався із сапортом PayPal з питанням про український переклад. Але в компанії відповіли, що банківська ліцензія для роботи системи в Україні — тимчасова, до 30 червня 2022 року. А отже і перекладати інтерфейс не будуть.

Тож запуск PayPal в Україні — перемога і гарний сигнал для економіки, навіть під час війни. Але поки, як бачимо, є нюанси.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук