Пишуть про NFT-кросівки STEPN: бігаєш і заробляєш. Що це таке

Читати на RU

STEPN — це мобільна гра, в якій можна придбати NFT-кросівки і заробляти криптовалюту на пробіжках та прогулянках. Про гру активно почали писати в соцмережах: виглядає незвично — бігаєш, а тобі за це ще й платять. Редакція AIN.UA розповідає, як працює додаток і пояснює, чому до таких проектів потрібно ставитись обережно, розуміючи всі ризики.

Як це працює

Щоб почати гру, потрібно завантажити додаток та зареєструватися. Далі гравець повинен внести власний токен Solana в гаманець STEPN і придбати пару NFT-кросівок. Усі кросівки відрізняються за ціною та ефективністю. Найдешевша пара коштує приблизно 9 SOL. На момент написання тексту це $984.

upd: вперше ми написали цей матеріал у березні: зараз пара нових, але найпростіших кросівок коштує вже близько 12 SOL, це більше ніж $1200. Ціна іноді коливається, але шансів отримати пару дешевше 11,5 SOL немає. До речі, купувати кросівки рекомендують лише через магазин усередині додатка: якщо вам хтось пропонує переказати йому гроші, а за це отримати кросівки — це, швидше за все, шахраї.

Через 24 години після придбання кросівок ви зможете розпочати першу пробіжку. Цей час потрібен, щоб наповнилась шкала «енергія». Вона показує скільки часу користувач може витрачати на пробіжки на добу.

Кросівки можна «прокачувати», щоб вони приносили більше прибутку, або продавати на маркетплейсі всередині гри. Також вони «рвуться» тому іноді їх потрібно ремонтувати.

Фото: STEPN

Скільки можна заробити

Механіка заробітку в грі складна, бо прибуток залежить від великої кількості факторів. В STEPN навіть працює рандомайзер, який робить прибуток за хвилину нестабільним. Однак користувачі Reddit пишуть, що із найдешевшими кросівками вдається заробляти по $40 в день. Дорожчі NFT дозволяють отримувати по $85 за пробіжку.

«У мене звичайна пара 25 рівня, 5 енергії, що приносить мені 52-53 GST ($170) на день, коли я бігаю», — пишуть один із користувачів Reddit.

upd: Після невеликого дослідження програми ми уточнимо. Найчастіше ваші перші кросівки – це від нульового до 5 рівня (приклад 25 рівня – це досить дорогі кросівки). Маючи дві енергії на день на таких кросівках, можна отримати близько 6-7 монет GST. Забирає 2 GST на ремонт та отримуємо близько 5 монет GST чистими. При середньому курсі $4 за монети, більш реальним на початковому етапі здається заробіток $20 на день або близько шести сотень на місяць. Як збільшити заробіток ми розповімо нижче.

Автори додатку беруть невеликий відсоток від діяльності користувачів, наприклад, торгівлі NFT, карбування та оренди взуття. У січні STEPN отримав $5 млн у рамках seed-раунду фінансування.

Як вибрати кросівки Stepn?

У Stepn, фактично, не можна грати, якщо ви не купите головний атрибут — кросівки. У майбутньому гра запропонує можливість взяти їх в оренду, але поки що лише покупка. Зробити це можна через маркетплейс усередині гри. Якщо хтось запропонує зробити покупку через посередника — краще не погоджуватися, можете нарватися на шахраїв.

Кросівки є чотирьох видів:

  • walker
  • jogger
  • runner
  • trainer

По суті, їхня головна відмінність — швидкість, з якою треба пересуватися. Досвідчені користувачі рекомендують вибирати з перших двох категорій.

Stepn-3

Вибравши потрібні кросівки за темпом, звертайте увагу на найважливіші речі – атрибути. Їх є чотири різновиди:

  • Efficiency
  • Luck
  • Comfort
  • Resilience
STEPN-2

Два з чотирьох атрибутів – Luck та Comfort – не такі важливі для новачків і на них радять не сильно звертати увагу. Головне – Efficiency та Resilience. Перший дозволяє більше заробляти, другий менше вкладати в ремонт кросівок (після кожної пробіжки їх потрібно ремонтувати). Радять, щоб ці атрибути були не менше 5, а краще 7. Якщо все зовсім погано, кросівки краще не купувати. Чому це важливо? У грі є геми, які дозволяють покращувати деякі характеристики: працюють вони від базового показника, а не вже покращеного.

Кросівки мають рівні. Прокачуючи їх, ви отримуєте бали, за допомогою яких можете покращувати свої атрибути. Всі вкладають у ті ж Efficiency та Resilience. Прокачування другого знижує вартість ремонту кросівок, а значить, отримавши монети за пробіжку, ви менше витратите на ремонт. Всі радять прокачати Resilience до 14 рівня, а далі лише Efficiency.

Як збільшити заробіток у Stepn?

Найпростіший спосіб – більше часу ходити чи бігти, залежно від кросівок. Головне обмеження – енергія. Базово ми маємо 2 енергії на 10 хвилин занять. Збільшити кількість енергій можна через покупку трьох пар кросівок, тоді кількість енергій збільшиться до 4 і можна довше ходити/бігати, а значить більше заробляти.

Є другий спосіб збільшити заробіток у Stepn – покращувати самі кросівки. Якщо ви оберете кросівок, то побачите, що там є можливість підвищити рівень. Негласна рекомендація — збільшити рівень як мінімум до 9-го: це коштує розумних грошей і дозволить заробляти більше, а витрачати менше на ремонт. В ідеалі, якщо після досягнення 9-го рівня маємо такі показники:

  • Efficiency – більше 31.
  • Resilience – більше 10, але не більше 14.

Важливий момент, який не всі знають: кросівки збільшують свої показники для досягнення конкретної цифри атрибута. Так, наприклад, Efficiency на позначці 31 дає дохід 5 монет GST за енергію і цей показник зберігається аж до позначки 39, коли дохід збільшується до 6,5 за енергію: не важливо: 33 у вас або 37, отримуватимете 5 монет. Тому уважно стежте за тим, як витрачаєте очки від покращення рівня. Поліпшення кожного рівня коштує монет GST, який рівень прокачуєте, стільки це й коштує — перехід із 6 рівня на 7 коштуватиме 7 монет GST.

Якщо все зробити правильно, то можна збільшити свій дохід з 7 GST на день до 10 GST на день з одним кросівкою, а це вже близько $40 на день або більше $1000 на місяць.

Також важливо знати, що ремонт кросівок не можна ігнорувати: ви не зможете продати не відремонтований кросівок, а якщо показник цілісності падає нижче 50, ви отримуватимете менше доходу.

Все так просто?

Звичайно, ні. STEPN — гра, коли гроші фактично робляться з того, що хтось виконує якусь функцію. Однією з перших таких ігор, що стала надпопулярною, є Axie Infinity: там потрібно «розводити» звірят, яких потім можна продавати і на цьому заробляти. В STEPN механіка схожа: кросівки спочатку потрібно купити. З часом гра стає складнішою — ростуть ціни. Наприклад, на самому початку кросівки продавали десь за $600, тепер найпростіша версія коштує майже $1000. Активно бігаючи, відбити вкладення можна за 1-2 місяці.

«Незрозуміло, хто платить за свято, — говорить один з опитаних AIN.UA експертів у web3. — Потрібно розуміти, що гра живе і розвивається, поки у неї приходять нові і нові люди». Купівля кросівок не гарантує, що ви точно зможете заробити і відбите вкладене. Саме за це ту ж Axie Infinity сьогодні багато критикують: гра стала дуже відомою, але новим гравцям заробляти все важче.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук