Nokia йде з РФ, та є нюанс. Як компанія 5 років допомагала ФСБ шпигувати за опонентами Путіна

Читати на RU

Фінська Nokia ще на початку березня оголосила, що припиняє поставки своєї продукції до Росії у зв’язку з війною в Україні. Але, як з’ясувалося, дещо компанія державі-агресору таки залишила. А саме – «Систему оперативно-розшукової діяльності» (СОРД). Це потужний інструмент стеження, який російські спецслужби використовують, щоб прослуховувати телефонні розмови, перехоплювати електронні листи та текстові повідомлення й відстежувати іншу інтернет-комунікацію. Про це повідомляє NYT, базуючись на документах компанії, які потрапили до рук журналістів.

Документи, які розглянула редакція, були частиною майже двох терабайт внутрішніх листувань Nokia, мережевих схем, контрактів, ліцензійних угод і фотографій, які охоплюють діяльність компанії в Росії продовж 2008-2017 років.

Цікаво, що Nokia, судячи з усього, знала, що її система в Росії використовується для пропаганди та залякування. Проте компанія закривала на це очі заради мільйонів доларів щорічного доходу.

AIN.UA пропонує найцікавіші витримки зі статті.

Що таке СОРД

СОРД, яка запустилась в Росії у 90-х – це різновид систем, що використовуються правоохоронними органами по всьому світу для прослуховування та спостереження за злочинцями. Виробники телекомунікаційного обладнання, як-от Nokia, часто змушені забезпечувати безперебійне функціонування таких систем, тому що вони є законними інструментами перехоплення у мережах зв’язку на території держав.

Але є різниця між тим, як такі системи експлуатуються в демократичних державах та авторитарних країнах на зразок РФ.

У демократичних країнах, як правило, поліція зобов’язана отримати судовий дозвіл на запит даних у постачальників телекомунікаційних послуг. У Росії ж СОРД працює без дотримання таких процедур. По суті це як чорний ящик, який може перехоплювати будь-які дані, як того захоче ФСБ, без будь-якого стороннього контролю.

ФСБ використовує СОРД для прослуховування телефонних розмов, перехоплення електронних листів і текстових повідомлень, а також для відстеження інших інтернет-зв’язків. Як пише NYT, система зокрема використовувалась для відстеження прихильників російського опозиціонера Олексія Олександровича Навального, а також для шпигунства за Борисом Нємцовим, якого вбили у 2015 році.

При чому тут Nokia

  • Всесвітньо відома фінська компанія Nokia, яка програла конкуренцію на ринку смартфонів Apple, Samsung та виробникам бюджетних Android-гаджетів, на сьогодні отримує основний прибуток від продажу телекомунікаційного обладнання та послуг для стільникових мереж.
  • Як з’ясували журналісти NYT, протягом щонайменше 5 років Nokia надавала обладнання та програмне забезпечення, які забезпечували роботу СОРД в мережах найбільшого оператора сотового зв’язку Росії – МТС.
  • У документах, що потрапили у розпорядження редакції, описано, як Nokia працювала з російськими компаніями, пов’язаними з Кремлем, для забезпечення стабільного підключення СОРД до мережі МТС.
Джерело: The New York Times
  • В Nokia знали про те, що вони забезпечують російських силовиків можливостями спостереження, але робота з СОРД була важливою для компанії заради продовження ведення бізнесу в Росії, де вона стала провідним постачальником обладнання та послуг телекомунікаційникам із підтримки та забезпечення їх мереж. Цей бізнес приносив Nokia сотні мільйонів доларів щороку.
  • Якби Nokia не виконувала вимоги російської влади, такі конкуренти, як-от китайський телекомунікаційний гігант Huawei, могли перехопити ініціативу.
  • Андрій Солдатов, експерт з російської розвідки та цифрового спостереження, переглянув деякі документи на запит The Times, і заявив, що без участі Nokia в СОРД «неможливо було б створити таку систему».

Які докази?

  • Проектна документація, підписана персоналом Nokia, включала схему мережі МТС, яка показувала, як дані та телефонний трафік мають надходити до СОРД.
  • На фотографіях з анотаціями видно, як кабель з маркуванням СОРД підключається до мережевого обладнання. Блок-схеми показували, як дані будуть передаватися до Москви та польових відділень ФСБ по всій Росії, де агенти могли використовувати комп’ютерну систему для пошуку комунікації людей без їхнього відома.
  • Інші документи Nokia вказували, які кабелі, маршрутизатори та порти використовувати для підключення до системи спостереження. Карти мережі показували, як обладнання інших компаній, включаючи Cisco, підключається до коробок SORM. Cisco відмовилася від коментарів.
  • У лютому 2017 року співробітника Nokia відправили в три міста на південь від Москви для огляду СОРМ, згідно з листами керівника Nokia, який інформував співробітників МТС про поїздку.
  • Як відмічають журналісти, виходячи з листувань, для інженерів Nokia в Росії робота, пов’язана з СОРД, була буденною. У 2017 році технік Nokia отримав призначення в Орел, місто приблизно в 225 милях на південь від Москви, – «Провести роботу з експертизи СОРД».

«Вони мали знати, як будуть використовуватися їхні пристрої», – сказав пан Солдатов, який зараз є співробітником Центру аналізу європейської політики.

Джерело: The New York Times

Що кажуть в Nokia

  • У Nokia не заперечили достовірність вищевикладених документів.
  • Компанія заявила, що відповідно до російського законодавства вона зобов’язана виготовляти продукти, які дозволять російському оператору зв’язку підключатися до системи СОРД. Інші країни також висувають подібні вимоги, і Nokia доводиться вирішувати, допомагати будувати на цих територіях інтернет чи повністю залишити їх.
  • Також у Nokia заявили, що в компанії не виробляли, не встановлювали та не обслуговували безпосередньо обладнання СОРД.
  • В компанії запевнили, що «недвузначно засуджують» вторгнення Росії в Україну. Між тим, «Nokia не має можливості контролювати, отримувати доступ або втручатися в будь-які законні можливості перехоплення в мережах, якими володіють і якими керують наші клієнти».
  • Редакція NYT вважає, що в Nokia намагаються призменшити свою роль у розгортанні СОРД. Адже документи, які проаналізували журналісти, включають листування про відправлення інженерів Nokia для перевірки даної системи спостереження, подробиці роботи компанії над більш ніж десяткою російських сайтів, фотографії мережі МТС, пов’язаної з СОРД, плани поверхів мережевих центрів та інструкції з монтажу російської фірми, яка виготовляла обладнання для спостереження.
  • Документи охоплюють проміжок часу лише до 2017 року, але є підстави вважати, що робота над СОРД продовжилась, оскільки Nokia після цього публічно оголошувала про продовження співпраці з МТС.

Юристи та активісти давно критикували російський уряд за використання СОРД для шпигування за суперниками і критиками пана Путіна. На їхню думку, тепер ця система використовується для придушення будь-якого інакомислення щодо війни в Україні.

Нещодавно у черговій промові Путін пригрозив вилучити прозахідних росіян, яких він назвав «зрадниками», із суспільства, а його уряд відключив іноземні інтернет-сервіси, такі як Facebook та Instagram.

Щорічно Nokia заробляє близько $24 млрд, близько $480 млн з яких, за даними компанії з дослідження ринку Dell’Oro, надходять від продажів на ринках Росії та України. Це менше 2% від загального доходу Nokia. Чи могла б компанія пережити втрату такої частки доходу, відмовившись обслуговувати СОРД? На це питання наразі немає відповіді.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук