Microsoft залишається на ринку Росії. SAP та IBM також не поспішають на вихід

Читати на RU

Microsoft продовжить вести бізнес в РФ незважаючи на заклики бойкотувати країну-агресора, яка вчиняє геноцид проти мирного народу України. Схожу позицію продемонструвати інші IT-постачальники – SAP та IBM. Про це повідомляє Reuters.

Microsoft піклується про росіян

Президент компанії Бред Сміт у листі українському президенту Володимиру Зеленському від 14 березня написав, що компанія продовжить співпрацювати з російськими компаніями, які не потрапили під санкції, включаючи медичні та освітні заклади.

«Позбавлення цих закладів оновлень програмного забезпечення та послуг може поставити під загрозу здоров’я та безпеку невинних цивільних, включаючи дітей та літніх людей», – зауважив Сміт.

Нагадаємо, 4 березня компанія Microsoft повідомила про призупинення продажів своїх продуктів в Росії через її вторгнення в Україну. В компані заявляли, що «нажахані, розлючені і засмучені новинами, які надходять з війни в Україні, і засуджують це невиправдане, неспровоковане та незаконне вторгнення Росії».

Як бачимо, жах та розлючення тривали недовго. У своєму листі Сміт пише, що Microsoft «пам’ятає про моральну відповідальність» захищати цивільне населення. І що компанія обговорює з урядами США, Великої Британії та ЄС, чи «припиняти будь-які поточні послуги та підтримку» в РФ, і буде рухатися «в ногу з їхніми санкціями та іншими економічними цілями».

А що SAP і IBM?

У відповідь на запит Reuters, IBM відповіла, що припинила співпрацю з російськими компаніями в будь-якій точці світу, хоча не звільнила та не призупинила підтримку іноземного бізнесу в Росії.

SAP повідомила Reuters, що виконує дії уряду і навіть виходить за їх межі, і буде «вітати нові санкції, які зараз обговорюються». Раніше SAP заявила про закриття свого хмарного підрозділу в Росії, але його доля у загальному бізнесі компанії на ринку агресора оцінюється як невелика. Між тим, у листі українському уряду SAP повідомила, що продовжує надавати Росії “життєво важливі” послуги, підтримуючи «лікарні, цивільну інфраструктуру та ланцюги постачання продуктів харчування».

Поки що співробітники цих трьох компаній в Росії отримують зарплату і мають доступ до інструментів на робочому місці. Місцеві номери телефонів активні.

Бізнес на крові

Такі рішення компаній розлютили їх співробітників, які закликали керівництво повністю вийти з РФ після її вторгнення в Україну. Відповідні коментарі Reuters зафіксували на внутрішніх форумах, а також у 18 анонімних інтерв’ю з працівниками. Вони вимагають від роботодавців не просто припинити нові продажі підсанкційним клієнтам, а щоб їхні компанії призупинили будь-яку діяльність в РФ, у тому числі щодо підтримки програмного забезпечення.

Найбільші масштаби невдоволення продемонстрували працівники IBM, сотні з яких виступили з рішучою критикою малодушності керівництва компанії. У відповідь на СЕО IBM 3 березня заявив, що компанія призупиняє будь-який бізнес з росіянами. 24 березня, в коментарі Reuters представники компанії запевнили, що компанія більше не надає російським клієнтам «товари, запчастини, програмне забезпечення, послуги, консультації та технології» в будь-якій точці світу.

Однак російський офіс компанії продовжує працювати і платити зарплату росіянам.


Список компаній, які продовжують працювати в Росії, ігноруючи масові вбивства мирного населення України, ви знайдете тут.

Підтримуйте ЗСУ, наших медиків та волонтерів і наближайте нашу перемогу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук