На Закарпатті створять національний ІТ-кластер. Обіцяють звільнити айтішників від військової служби

1
Читати на RU

З неочікуваною для IT-спільноти новиною вийшов Віктор Микита голова обласної військової адміністрації Закарпаття. Він заявив, що у регіоні буде створений національний IT-кластер, що матиме одну важливу особливість — звільнення айтішників від військової служби. За його словами, регіон стає національним хабом для всього українського бізнесу.

«Бізнес, який переміститься та працюватиме у Закарпатті, буде захищений. Зокрема, ми створюємо в області національний ІТ-кластер та звільняємо від військової служби усіх айтівців для захисту економіки України», – заявив Віктор Микита.

На Закарпаття вже переїхало близько 35 тисяч IT-спеціалістів. Це в рази більше, ніж там було до того. Тепер для них хочуть створити спеціальні умови.

Віктор Микита зазначив, що ОВА забронює фахівців ІТ-сфери від призову, надасть локації для роботи, якісний інтернет та надаватиме допомогу і супровід діяльності у податковій сфері.

«Запрошую усіх ІТ-спеціалістів України до Закарпаття. Що ми пропонуємо: ми бронюємо айті-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан, надаємо локації для роботи, перероблені офісні площі та коворкінги, забезпечуємо їх охорону, надаємо якісний сучасний інтернет (волокно, супутник), допомагаємо у супроводі економічної, податкової та господарської діяльності», – повідомив очільник області.


Найважливіше питання, яке виникає після ініціативи очільника ОВА — наскільки це дійсно можливо забронювати IT-спеціалістів та звільнити їх від призову, та ще й у таких масштабах. Редакція AIN.UA отримала поки різні відгуки про реалізацію сказаного у заяві, але найближчим часом розпитаємо у тих, хто розуміється на цьому питанні, як усе працюватиме.


Вимоги для підприємств:

  • ІТ-бізнес реєструється як підприємство, котре має намір перемістити свою діяльність та потужності в Закарпатську область в Мінекономіки.
  • Обов’язкова реєстрація суб’єкта господарської діяльності на території області як реінтегроване підприємство з іншого регіону.
  • Після цього ОВА спільно з Мінекономіки забезпечує формування пропозицій щодо бронювання ІТ-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан».

Конкретного плану дій, що куди писати і відправляти — ще немає, вся процедура у розробці.

Чому це важливо?

Розмова про те, що звільнити айтішників від призову, почалась кілька тижнів тому. ІT-індустрія, яка могла продовжити працювати незважаючи на війну, просила уряд допомогти залишити найбільшу цінність компаній — кадри. Причиною стали десятки історій про мобілізацію і призов, який, здається, відбувався трохи хаотично. IT-індустрія принесла більше $6 млрд експортної виручки у 2021-у і все ще може перевершити цей показник у 2022-у, незважаючи на війну. Для економічної стабільності країни це, як ніколи, важливо. Тоді на зустріч пішло Мінцифри, опублікувавши звернення до влади. Тепер допомога, можливо, вийде на новий рівень.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • От шакали! Кому війна, а кому мати рідна =( Теє Закарпаття перше почало викидати внутрішньо-переміщеніх до лав ЗСУ, оберігаючі своїх. А зараз та шакалюча місцева ОВА вирішила перепрописати в себе ІТ спеціалістів щоб поправити собі статки у області, бо тоді ж налоги пійдуть до них. А те що ті налоги вкрай потрібні Київу, Харкову, Дніпрові.. воно їх не чіпає… і як то вони збираються відмазувати ІТшніків? ганебно таке і пропонувати і друкувати =( а закарпаття красиве захолустя, нема там де кремнієву долину робити

Пошук