Оборот впав з 4 млрд грн до 23 млн: Чечоткін про те, як виживає Rozetka

Читати на RU

Компанія Rozetka переживає непрості часи. Як раніше вже розповідав її засновник Владислав Чечоткін, через війну компанія практично зупинила свою діяльність: заблоковані склади, знищені магазини, доставка, що не працює.

Тоді ж AIN.UA писав про те, що компанія почала розпускати свій IT-відділ (і не тільки) через неможливість заплатити співробітникам. Частина людей досі не отримали зарплати за лютий (навіть їх зниженні еквіваленти). Сьогодні редакція DOU отримала ще кілька підтверджень цій інформації.

Окрім того — лист Чечоткіна до співробітників, в якому він розповідає, як компанія переживає війну. Заголовок звернення — «Найскладніший лист у моєму житті».

За словами Чечоткіна, з початку війни компанія повністю втратила 25 магазинів, вони знищені та розграбовані. Склади навколо Києва — заблоковані. Окрім того, люди фактично перестали купувати, натомість взялись оформляти повернення. Весь цей потік інформації обробляли «одиниці» із 8000. А доставка була неможлива через обстріли українських міст. За словами Чечоткіна, щомісячний оборот впав з 4 млрд гривень до 23 млн грн за три тижні.

«Все, що ми разом з Ірою (Ірина Чечоткіна, співвласниця Rozetka, Владислав Чечоткін — її чоловік) і разом з вами будували майже 18 років, все, чому ми присвятили все життя, було знищено у нас на очах».

Усім привіт!

Це найтяжчий лист в моєму житті. 

Ось вже місяць та три дні з початку повномасштабної війни росії проти нашої країни. Я почну цей лист з того, що ми робили, як компанія, та закінчу тим, що ми робили, як громадяни вільної України. 

Перші тижні ми 24/7 намагалися вивозити з гарячих точок та допомагати нашим співробітникам та їхнім сім‘ям, які опинилися в смертельній небезпеці. 

Паралельно ми намагалися хоч якось утримати бізнес від смертельного піке. Усі склади ROZETKA біля Києва були заблоковані, ми втрачали магазин за магазином по лінії фронту (на сьогодні 25 магазинів повністю знищені, розграбовані або ми не можемо встановити, що з ними), люди не купували – а масово оформлювали повернення на зроблені покупки, обробити замовлення й доставити було просто неможливо через постійні обстріли, працювали одиниці з нашої 8-тисячної команди. Щомісячний оборот ROZETKA з 4 мільярдів гривень в місяць впав до 23 мільйонів за 3 тижні. Миттєво велика, ефективна, зростаюча компанія перетворилася на літак у піке.

Все, що ми з Ірою й разом з вами будували майже 18 років, все, чому ми присвятили своє життя, зруйнувалося у нас на очах.

Ми були вимушені приймати настільки складні рішення, що я досі не знаю, як ми зможемо їх пережити. Ми не можемо забезпечити роботою велику частину команди, яку збирали по крихтах і якою дуже дорожили. З багатьма ми будемо вимушені попрощатися. Це величезний удар і я прошу вибачення у кожного з вас. Ви чудові спеціалісти і зараз ми говоримо з низкою міжнародних компаній, які, можливо, зроблять вам пропозиції щодо роботи. Ви заслуговуєте найкращого! 

Нам не залишається нічого іншого, як знову й знову робити спроби запустити бізнес. Почати життя з обороту в сто разів менше, у Львові на складі в п’ятдесят разів менше.

В останні 5 днів ми побачили позитивну динаміку. Ми побудували бомбосховище на складах під Києвом і люди змогли працювати, відчуваючи захищеність. Ми змогли налагодити логістику товарів, які потрібні українцям в першу чергу: продуктів харчування, ліхтариків, павербанків. Щоденна відвідуваність rozetka.com.ua виросла до мільйона людей. Так, це крихти у порівнянні з січнем 2022, та все ж – це надія на краще.

Обіцяю писати частіше про те, що у нас виходить! (Що не виходить — теж буду прописувати). 

Тепер кілька слів про те, що ми робимо для громадян своєї країни. На самому початку війни ми роздали тисячі товарів першої необхідності і товарів для виживання. Ми знаємо, що були люди, яким це буквально врятувало життя. 

Разом з низкою українських підприємців ми заснували в Польщі гуманітарний штаб HELP UKRAINE! Він став першим і найбільшим логістичним хабом поза Україною для отримання допомоги. Завдяки його роботі, в Україну щоденно відправляється більше 20 фур гуманітарних вантажів. Загалом, ми відправили вже більше 3100 тонн. 

Це речі, про які я можу говорити. Є й ті, про які не можу. Скажу лиш, що вірю в мужню українську армію і в непереможний український народ. 

Більш за все на світі я б хотів закінчити цей лист датою. Датою закінчення війни. Але її у мене немає. У мене є лише впевненість, що ми маємо зробити все, щоб зберегти Україну для наших дітей і зберегти компанію. 

І на це я направляю всі сили. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук