Facebook та Instagram обмежили хештеги #Bucha і #BuchaMassacre

2
Читати на RU

Компанія Meta, якій належать соціальні мережі Facebook та Instagram, почала блокувати хештеги, пов’язані із військовими злочинами Росії в українських містах: #Bucha і #BuchaMassacre. Про це пишуть численні українські користувачі, які намагались поширити фото та відео з міста Буча на цих платформах.

Фото AIN.UA
  • На початку квітня 2022 року, коли українська армія зайшла до звільненого від окупації міста Буча, що поблизу Києва, з’явилися фото та відео жахливих злочинів окупаційної російської армії, вчинені там. Українські користувачі, а за ними і міжнародні медіа, почали поширювати ці матеріали, щоб розповісти про злочини армії рф.
  • Уже 3-4 квітня 2022 року користувачі почали помічати, що хештеги #Bucha і #BuchaMassacre блокуються у Facebook та Instagram. Що дивно, адже фото та відео з цього міста стали однією з головних новин усіх світових медіа, а також виступів світових політиків. ЗМІ писали статті із заголовками про BuchaMassacre, а на англомовній «Вікіпедії» з’явилась стаття про це.
  • На цих платформах почали приховувати навіть міжнародний заклик до допомоги Україні: StandWithUkraine.
  • Зі скріншотів повідомлень про блокування стає ясно: хештеги заблочили, тому що хтось на них регулярно жалівся. У Facebook модерація налаштована таким чином, що першою лінією є алгоритми, що реагують на масові скарги (у даному разі ймовірно на ці фото скаржились прихильники воєнної агресії РФ в Україні). Але на якомусь моменті точно включаються модератори-люди.
  • У Facebook кілька разів, в тому числі, і в коментарях AIN.UA, запевняли, що український сегмент мережі не модерують росіяни чи російський офіс, але люди, знайомі з українським контекстом. Тож лишається велике питання: хто саме у Facebook прийняв рішення сховати хештеги, за якими цілий світ дізнається про злочини російської армії?
Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук