Фарм-бізнес заявив, що йде з РФ. Це обман і маніпуляція — великий розбір

1

Після початку війни 24 лютого про призупинку роботи з Росією заявили сотні бізнесів. Ось наш далеко не повний список на 350+ компаній. Одні компанії пішли повністю, інші — зупинили нові проекти та інвестиції. 

Фармацевтичний бізнес обрав іншу стратегію. Великі компанії одна за одною заявили, що покинуть російський ринок, але з єдиною умовою: вони продовжують постачати на ринок ліки першої необхідності, адже вони потрібні «простим людям». Дослідження їх діяльності показало, що заяви фармкомпаній не відповідають дійсності — вони продовжують продавати на ринку РФ все, що тільки можуть – весь свій асортимент. Бо ніхто ж не стане перевіряти, які ліки загальнодоступні, а без яких «прості люди» не зможуть. 

Перевірили.

Матеріал нижче — робота великої кількості спеціалістів з фарміндустрії, яку ініціював Тарас Потічний, керівник розвитку міжнародного бізнесу в Liki24. Група фармацевтів, провізорів, лікарів розбирались, які ліки міжнародні компанії продовжують продавати в РФ. Редакція AIN.UA публікує дослідження і пояснює, як великий міжнародний фармацевтичний бізнес обманом продовжує працювати на російському ринку, оминувши репутаційних втрат. 


Матеріал за 30 секунд: 

  • Фарм-бізнес під тиском громадської думки та боязні санкцій зробив заяву, що йде з РФ. Але при цьому залишить на ринку «життєво необхідні ліки, що не мають замінників». 
  • Список життєво необхідних лікарських засобів визначає ВООЗ. Не кожна компанія окремо.
  • Велике дослідження фарми в РФ показало, що близько 90% ліків на ринку не є незамінними, або ж виробляються на місцевих заводах. Наприклад, Bayer продовжує продавати «Аспірин», хоча в РФ є свій локальний виробник — «Дальхимфарм» і його препарат  «Ацетилсалициловая кислота». Препарати створені на базі однієї діючої речовини — ацетилсаліцилова кислота. 
  • Міжнародні компанії продовжують триматись за РФ з фінансових причин — це ринок об’ємом більше $25 млрд, а також сотні мільйонів доларів, що були проінвестовані в маркетинг та дистрибуцію. Пішовши з РФ навіть на якийсь час, міжнародні компанії втратять свої лід позиції. 

Хто визначає, які ліки — життєво необхідні? 

З 1977 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) кожні 2 роки публікує виключний перелік есенціальних лікарських засобів​​3 для задоволення найбільш важливих потреб у системі охорони здоров’я всіх країн світу.

Такий перелік існує і за 2021 рік, це його 22 редакція. Ознайомитись можна тут

ВООЗ — найбільш авторитетна організація з охорони здоров’я прямо зараз. На її висновки та положення спираються по всьому світу. Причини не довіряти їм немає. 

Що по ринку РФ? 

В РФ зареєстровано близько 2800 діючих речовин​​1 та 20 000 лікарських засобів2 (наприклад, ліки «Ібупром» зроблені на основі діючої речовини «Ібупрофен»).  Значна їх частина не належить до життєво необхідних, переважна більшість останніх виробляється на території РФ, забезпечуючи потреби місцевого населення. Як це було визначено?

Команда спеціалістів дослідила ринок РФ та співставила його з найновішими положеннями ВООЗ. У результаті створено документ WHO essential meds production in russia, у якому детально проаналізовані потужності РФ з виробництва життєво необхідних лікарських засобів у порівнянні з їхнім імпортом.

Якщо коротко, загалом визначено 6937 лікарських засобів, до складу яких входять 666 діючих речовин, серед яких:

  • виробляються та імпортуються у РФ – 361 (54%);
  • не виробляються та не імпортуються на територію РФ – 174 (26%);
  • виробляються, але не імпортуються у РФ – 44 (7%);
  • імпортуються, але не виробляються – 87 (13%).

Що це означає?

З Переліку ВООЗ лише 13% діючих речовин є незамінними (не виробляються, а лише імпортуються) для РФ. З усіх зареєстрованих діючих речовин це становить близько 3%.

Таким чином, обґрунтування фармацевтичними компаніями своїх дій щодо продовження поставки ліків на територію РФ для забезпечення життєво необхідними лікарськими засобами не відповідає дійсності.

Конкретні приклади

Давайте розглянемо кілька конкретних прикладів, як великі міжнародні компанії проводять діяльність, що не відповідає їх публічним заявам.

  1. Діюча речовина — «Лоперамід».

Компанія Johnson & Johnson на російський ринок постачає ліки під назвою «Імодіум». І не припиняє його постачати, хоча на місцевому ринку є свій виробник — ФП «Оболенское» з препаратом «Диара».

  1. Діюча речовина «Ацетилсаліцилова кислота».

Компанія Bayer багато років інвестує в популярний на весь світ бренд «Аспірин» і продовжує постачати його на ринок РФ. При цьому, на місцевому ринку є свій виробник — «Дальхимфарм» і його препарат  «Ацетилсалициловая кислота».

  1. Діюча речовина «Парацетамол».

Британська компанія GSK (яку не так давно планував викупити Pfizer за $68 млрд) постачає на ринок РФ препарат Panadol GSK. Він не є якимось унікальним — місцевий виробник «Велфарм» робить свої ліки з простою назвою «Парацетамол Велфарм».

Як бачимо, американські та європейські компанії продовжують постачати на ринок РФ препарати, що не є якимись унікальними чи критично необхідними. Майже всі ліки мають замінники. 

Чому так відбувається?

Десятки років Pfizer, Bayer, GSK та інші інвестували десятки мільйонів доларів в рекламу та популяризацію саме своїх препаратів. Компанії робили все, щоб місцевий російський покупець витрачав гроші на їх ліки, а не на місцеві аналоги. І мали з цього зиск. Наприклад, виторг компанії Pfizer з ринку РФ складає 0,5% від загальносвітового. У 2021 глобальний виторг Pfizer склав $82 млрд, а отже з РФ — $410 млн. Величезні гроші, але не найбільші. За березень 2021-го на російському ринку німецька компанія Bayer заробила 4,7 млрд рублів або ж близько $70 млн. Не дивно, чому Німеччина так важко прощається з ринком РФ.  

Нам вдалось знайти об’єм фармацевтичного ринку РФ за 2020-й рік. Його об’єм — 2 трлн рублів або ж $28 млрд згідно курсу 2021-го, коли складалось дослідження. Європейські та американські компанії, що заробляють там мільярди, ніяким чином не хочуть його залишати, особливо після багаторічних величезних інвестицій у бізнес та маркетинг. 

Тому й готові закривати очі на все, що робить російська армія в Україні в обмін на дохід з ринку РФ. 

Як проводилось дослідження?  

За основу взято 22-ий Орієнтовний перелік основних лікарських засобів, розроблений ВООЗ, за 2021 рік (Перелік) (колонки А, В, С у Документі).

  • Документ структуровано по групам та підгрупам лікарських засобів.
  • У документі також враховані передбачені Переліком лікарські засоби, що є терапевтичною альтернативою4 основним5*.
  • З переліку вилучено специфічні, регіональні та деякі інші підгрупи:
    • лікарські засоби та вакцини для лікування і профілактики тропічних хвороб (наприклад, малярії);
    • деякі препарати крові (тромбоцити, еритроцити, цільна кров);
    • хлорвмісні дезінфектанти;
    • мінеральні розчини для регідратації;
    • розчини для перитонеального діалізу;
    • деякі полівітаміни.
  • Додатково вилучено дублікати назв лікарських засобів з тих категорій, де вони повторно зустрічаються у Переліку.
  • В колонки D та E додано дані згідно з державним реєстром лікарських засобів РФ станом на 28.03.22, а саме:
    • загальна кількість лікарських засобів, що зареєстровані в РФ з відповідною діючою речовиною (колонка Е);
    • загальна кількість лікарських засобів, що зареєстровані в РФ з відповідною діючою речовиною та виробляються на території РФ (колонка D), за виключенням випадків, коли препарат лише проходить випускний контроль якості на території РФ чи лише упаковується/фасується.

*У подальших версіях лікарські засоби у Документі будуть розділені на основні та ті, що належать до їх терапевтичної альтернативи. Такий розподіл дозволить показати, що незамінними для РФ є ще менша кількість лікарських засобів.

(1) Діюча речовина (активний фармацевтичний інгредієнт) – будь-яка речовина чи суміш речовин, що використовується у виробництві лікарського засобу і має лікувальну дію. Кожна діюча речовина має унікальну назву, яка рекомендована і затверджена ВООЗ – міжнародна непатентована назва (наприклад, дексаметазон, азитроміцин, бісопролол тощо).

(2) Лікарський засіб (ЛЗ, ліки, медикаменти) – діюча речовина або суміш речовин у зручній для використання формі (таблетки, мазі, розчини для ін’єкцій тощо), що вживають для профілактики, діагностики та лікування захворювань (наприклад, панадол, цитрамон, аспірин). Кожен лікарський засіб, що містить одну й ту ж діючу речовину, у кожного конкретного виробника має свою унікальну торгову назву (наприклад, диклофенак натрію – диклак, вольтарен, диклоберл тощо).

(3) Есенціальні ЛЗ – див. основні ЛЗ.

(4) Терапевтична альтернатива основним ЛЗ – лікарські засоби від різних виробників, що мають подібний до основних ЛЗ лікувальний ефект та профіль безпеки і є взаємозамінними один з одним і з основними ЛЗ.

(5) Основні ЛЗ – життєво необхідні лікарські засоби, які повинні задовольняти потреби більшості населення для профілактики, діагностики та лікування найбільш розповсюджених інфекційних, хронічних та хірургічних захворювань.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук