«Це мародерство». В Харківському ІТ-кластері відреагували на заклик ІТ-бізнесам переїжджати на Закарпаття

11

Минулого тижня Закарпатська ОДА створила власний ІТ-кластер і закликала ІТ-компанії переїздити в безпечні регіони і продовжувати тут працювати. Але є умова: перереєструвати увесь бізнес – перевести всі юрособи, всі ФОП – в юрисдикцію Закарпаття.

Дана заява викликала обурення зокрема у Харківського ІТ-кластеру.

«Ми розвивали ІТ-галузь в Харкові багато років, а вони вирішили просто все це присвоїти за рахунок обіцянок, які по факту вони не можуть виконати», – розповів в коментарі редактору AIN.UA харків’янин Олександр Колб, засновник Promodo.

Закарпатський ІТ-кластер

Про заснування Закарпатського ІТ-кластеру 31 березня повідомив голова ОВА Віктор Микита на зустрічі з представниками ІТ-сфери, які вже здійснили релокацію свого бізнесу в регіон.

«Бізнес, який переміститься та працюватиме у Закарпатті, буде захищений, – запевнив Микита.

— Запрошую усіх ІТ-спеціалістів України до Закарпаття. Що ми пропонуємо: ми бронюємо айті-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан, надаємо локації для роботи, перероблені офісні площі та коворкінги, забезпечуємо їх охорону, надаємо якісний сучасний інтернет (волокно, супутник), допомагаємо у супроводі економічної, податкової та господарської діяльності».

За даними ОДА, з початку війни близько 35 000 фахівців ІТ-сфери вже переїхали до Закарпаття та ведуть свою діяльність у регіоні.

Чому обурився Харків

Щоб вступити до Закарпатського ІТ-кластеру, бізнес повинен здійснити місцеву реєстрацію, тобто платити податки в бюджет Закарпаття. Така вимога викликала обурення у Харківського ІТ-кластеру, який на сьогодні знаходиться на передовій. Адже у такому разі гроші, які надходять за рахунок податків від ІТ-бізнесів, перетікатимуть з бюджету Харкова у бюджет Закарпаття. Гроші, які потрібні місту для виживання під час війни і відновлення після її завершення.

Для розуміння, на Харківщині більше 500 ІТ-компаній, а податки від харківського ІТ-бізнесу лише за місяць складають більше 170 млн грн. 

«Вони заявили, що мовляв у них безпечно і вони гарантують спеціалістам, що ті не потраплять у списки призовників. Це абсолютна маніпуляція Закарпатської ОДА, тому що насправді ніхто нічого нікому гарантувати не може, – коментує Олександр Колб.

— Більше того, це мародерство. Вони подають це під соусом порятунку ІТ-бізнесу, а насправді знищують регіон. Поки Харків прикриває собою західну частину України, вони задрали ціни і ще вирішили забрати бізнес. Ні з ким ні про що не порадившись, навіть не поспілкувавшись.

Більше того, там почали виступати вже й за те, щоб «рятувати» з Харкова вузи, зокрема ХГУ. На фоні цих закликів ми (Харківський ІТ-кластер) поспілкувались з нашою адміністрацією і виступили з відповідною ініціативою».

Що пропонує Харківський ІТ-кластер

4 квітня відбулася зустріч голови обласної військової адміністрації Олега Синєгубова з Наглядовою радою Kharkiv IT Cluster, представниками ІТ-індустрії та народними депутатами Павлом Якименком та Олексієм Красовим. На ній було вирішено створити списки бронювання військовозобов’язаних фахівців ІТ-компаній Харківщини на період мобілізації.

«Ми зустрілись з головою обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим, який підтвердив, що наразі робитиме все, щоб зберегти бізнес в регіоні. І сам бізнес не збирається нікуди переїздити, він залишиться тут, – розповів Колб.

Зараз ми подаємо переліки наших співробітників на резерв за підтримки місцевої влади. Це критично важливі люди, які працюють, які мають унікальну експертизу і платять податки, щоб вони не йшли в окопи. Далі списки подадуть на область, там їх узгоджують з Міністерством цифрової трансформації і, сподіваємось, що питання буде вирішено максимально швидко. Думаю, за 2-3 дні».

За його словами, в списках поки що приблизно 1500 спеціалістів, загальна кількість айтішників у Харкові складає понад 40 000.

«Ми не говоримо, щоб айтішники лишались в Харкові. Зрозуміло, що тут лишилося близько 15% з них, але решта працює віддалено і платить податки в бюджет Харкова, як і раніше», – відмітив Колб.

Згідно з опитуваннями Харківського ІТ-кластеру, переважна більшість ФОП, що працює в ІТ-індустрії, не буде користуватись пільговим єдиним податком, щоб підтримати економіку держави і платитиме податки у повному обсязі за довоєнними показниками.

Чому це важливо

Бізнес в Україні повинен працювати, підтримуючи економіку, яка переживає надважкі часи через військовий напад з-боку РФ. Для держави критично важливо забезпечувати податкові надходження по всій території, а не лише на вибраній частині України.

Харків є одним з найбільших ІТ-хабів України. Тут розміщується більше 500 ІТ-компаній. З початку вторгнення Росії в Україну ІТ-компанії Харківщини спрямували понад 100 млн грн на допомогу армії та гуманітарні потреби. За координації Харківського ІТ-кластера було евакуйовано понад 15 000 осіб (переважно це ІТ-фахівці з сім’ями, що продовжують працювати, залучати валюту до країни та сплачувати податки).

Зараз Харків під прицілом загарбників і є їх основною метою. Захищати його потрібно не тільки військовим шляхом, але й фінансовим. Про те, як волонтери з ІТ допомагають відстоювати місто, і як можна долучитися, нам раніше розповідав Олександр Колб.

Залишити коментар

Коментарі | 11

  • СУПЕР! МОЛОДЦІ! А нічого що ті регони які дають “прихисток” вашим спеціалістам – найбідніші в Україні(Закарпаття, Буковина, Волинь). Тобто “багаті” харків’яни користуються гостинністю “бідних” мешканців Західної України і називають ще їх “мародерами” – шикарно! По-чесному було б не “розганяти” зраду, а мовчки пустити на самотік, хтось би переїхав, а хтось би залишився і був би здоровий баланс! А так знову ситуація яка розділяє, а не об’єднує країну. Думайте про наслідки ваших необдуманих заяв бо всі ми українці. Слава Україні!

    • ..але ж прихисток не безкоштовний, та й споживання супутніх послуг відбувається безпосередньо в місцях перебування, що допомагає місцевому бізнесу..
      ..тому начебто як раз баланс зберігається: податки йдуть в рідний регіон, а грошові витрати – за місцем фізичного перебування.
      Героям Слава!

      • Вибачте але справа не про переселенців як явище, а про надання привілеїв для IT-бізнесу, якими харківські “айтішніки” з радістю б скористалися, але… Вважають справедливу пропозицію перенести юридичну реєстрацію бізнесу – мародерством!

    • Якщо хочете конкуренції – робіть її відкрито і в мирний час. Чогось ви всі мовчали в мирний час, а зараз прям така увага?
      Я ж не кричу, що в Буковелі гори, тому переносите їх в Харків?:)

      • Для конкуренції є одна умова – рівні можливості. Так сталося історично, що територія України нерівномірно розвивалася у фінансовому секторі саме за радянські часи і після здобуття Незалежності. Тому весь IT бізнес зосереджеено в регіонах з більшими рівнем економічного розвитку ніж в інших. Зараз Закарпатська ОВА надає ПРИВІЛЕЇ для IT-бізнесу – закон ринкової економіки, бажаєш користуєшся, а бажаєш ні. До чого таврувати “мародерами”?

    • Прихисток не те, що безкоштовний, а просто over price. Люди просто позходили з розуму: однокімнатні квартири здають по 1000-2000$. Навіть в салоні, де робили манікюр, розклали дивани і тепер це хостел, де 1 койко-місце коштує 500 грн/доба. Де кімнату на горищі майже без будь-яких умов здають за 1500грн /доба.
      Я знаю людей, які проживали в Ужгороді до війни і орендували тут квартири, але тепер мусять забирати речі і виселятися бо «мені краще київським здати», при цьому дають 1-2 доби на збори.
      І що ще жахливо – я сильно сумніваюсь, що ці люди платять податки в місцевий бюджет.
      Я вважаю, що це не правильно. Кожна область України потребує фінансування, особливо ті області, які потерпають від русні, в яких бізнес вимушений зупинитися, а не лише Закарпатська обл. Тут ціни в сфері послуг просто міняються на очах. Ти приходиш на послугу по одній ціні, а потім кажуть, що ціна змінилася, а вони не встигли відкоригувати.
      І щодо цієї ситуацією з ІТ – просто влада вирішила ситуацію зробити виграшною для себе.
      На ліво і на право роздавали повістки: в кафе, в готелях, на блок-постах, а тепер гарантують забезпечити роботою.

      • Одна й та ж помилка нашого українського народу, при обговоренні важливих загальних питань завжди переходять на персоналії, від об’єктивної до суб’єктивного. Те що деякі люди зійшли з глузду та чіпляють завищені цінники це є, а ще є ситуації коли люди віддають останні гроші, щоб допомогти переселенцям, тому що розуміють, що на їх місці можуть бути і вони! В країні війна і вся Україна в небезпеці! Але наведіть мені приклад, коли державні чи регіональні установи заствосовують вибіркове законодавство саме до бізнесу? Ще раз наголошую, розмова не про переселенців, а про великі компанії в IT-сфері. Які бажають брати “привілеї” проте не бажають віддавати податки. Порекомендував би керівникам таких компаній, перечитати свій етичний кодекс, якщо такий взагалі є…

    • Спеціально для тебе, Микола, російською: «идинахуй за русским кораблем»

  • “Зараз ми подаємо переліки наших співробітників на резерв за підтримки місцевої влади.”

    Підкажіть будь ласка як потрапити до цих списків ФОПу на 3ої группи зареєстрованному у м. Харкові, який працює по контракту з іноземним замовником?

Пошук