У Tilda закинули українцям порушення авторських прав. Юристи їх послали

Читати на RU

Український підприємець Сергій Петренко отримав від російського сервісу Tilda скаргу про те, що начебто порушує його авторські права у статті про те, як переносити сайти з Tilda на інші платформи. Юристи з Axon Partners вивчили скаргу росіян і направили їм відповідь, буквально пославши нах*й. Бо у документі немає сенсу. AIN.UA розповідає деталі.

  • Tilda — це відомий конструктор сайтів, яким до війни користувалося доволі багато українських юзерів. З початком нападу РФ на українські території з’являлося доволі багато закликів до українського бізнесу полишати російський софт та переходити на аналоги.
  • Один із таких закликів, а також інструкцію «Як швидко перевезти сайт з Tilda» опублікував Сергій Петренко у своєму блозі на початку березня 2022 року. Там він закликав повністю відмовлятися від російських сервісів, а також розповідав, як експортувати свої проекти з Tilda і куди їх переносити.
  • Уже 1 квітня 2022 року Петренко отримав претензію від адміністрації Tilda про те, що ця його стаття нібито порушує авторські права розробника цієї платформи. У листі йшлося про те, що стаття Сергія начебто порушує інтелектуальні права та зачіпає інтереси розробника Tilda, міжнародне законодавство про рекламу та захист конкуренції. А також закликає порушувати користувацьку угоду. Також автора статті закликали протягом трьох днів прибрати порушення авторських прав, яке начебто у статті було.
  • Відповісти на цю сумнівну претензію Сергію допомогли юристи із Axon Partners. Вони вивчили скаргу і склали офіційного листа-відповідь. Вивчити документ в деталях можна на Facebook, але якщо брати основне, то юристи відзначили:
    • з претензії неможливо визначити особу, чиї права було порушено;
    • стаття Петренко не порушує нічиїх прав навіть за російським законодавством.
    • насамкінець розробників та їхні претензії послали нах*й, буквально.

«Претензії Tilda були доволі слабко аргументовані. Вони закидають, що Сергій своєю публікацією закликав порушувати Правила користування Tilda, а з цього намагалися виводити порушення правил чесної конкуренції, звичаїв ділового обороту, ледь не прав споживачів. Їхня позиція дуже слабка, звинувачення не аргументовані, а в листі бракувало певних формальностей, які вимагаються для досудових претензій. Щоб було зрозуміло: ми не взяли і просто послали їх. Ми спочатку спростували всі їхні звинувачення з посиланнями на російське законодавство, а в кінці послали. Тому відповідь є цілком юридичною», — говорить Михайло Юдін, старший юрист Axon Partners.

  • Листа уже відправили юристам Tilda. А редакція AIN.UA щиро сподівається, що ми спостерігаємо народження нового стандарту формального спілкування із російським бізнесом.
Скріншот опублікований Сергієм Петренком
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук