Бізнес української комп’ютерної академії «ШАГ» в Росії продовжує працювати. Лише під іншим брендом

Українська комп’ютерна академія «ШАГ» була заснована 1999 року. У 2017 році навчальний заклад почав розвивати свою російську мережу. За п’ять років вона виросла до представництв у 17 містах та 120 філій. «Економічній правді» стало відомо, що з початком війни академія нібито не припиняла роботу в росії. Засновник «ШАГ» Дмитро Корчевський натомість стверджує, що вже не працює з російськими партнерами і згортає свій бізнес в РФ.

«Економічна правда» з’ясувала, що відбувається і чи вийшов «ШАГ» з російського ринку. AIN.UA переказує основне та наводить деякі факти з власного розслідування, яке ми почали після повідомлень наших читачів про те, що «ШАГ» ніби продовжує роботу в РФ, чим викликала незадоволення співробітників з України.

UPD. Після виходу матеріалу в редакцію AIN.UA написав Дмитро Корчевський з поясненням, що в РФ роботу продовжують його екс-партнери, до їх діяльності він не має стосунку. Сам він після початку війни розізрав зв’язки з РФ, “Шаг” не веде на території країни-агресора комерційної та інформаційної діяльності, а компанія у РФ не має доступу до технічної інфраструктури “Шаг”. “Я залишив бізнес без будь-яких додаткових умов, а станом на сьогодні компанія “Шаг” не має жодного відношення до того, як і що відбувається в РФ”, — додав Корчевський.


1 квітня, майже через півтора місяця після вторгнення РФ в Україну, засновник «ШАГ» Дмитро Корчевський у Facebook окреслив офіційну позицію свого бізнесу. Він написав, що з початком війни компанія припинила співпрацю з російськими партнерами, закрила доступ до сайту та відізвала бренд. «Все, що зараз роблять наші колишні партнери та співробітники там, до «ШАГ» немає жодного стосунку. Офіційно — «ШАГ» в Росії вже немає і ніколи не буде», — зазначив Корчевський.

«Економічна правда» наводить факти, що свідчать про наступне:

  1. Основний сайт академії — itstep.org. Упродовж місяця війни ресурс itsteprf.ru з контентом та логотипом «ШАГ» працював в Росії. З ним були пов’язані і сайти російських філій: msk.itstep.org, nn.itstep.org або omsk.itstep.org.

«Економічну правду» Корчевський запевнив, що сайти представництв були відключені раніше, а itsteprf.ru — не є сайтом російського «ШАГ». За його словами, ресурс із російським доменом створили після відключення сайтів компанії українською стороною. Проте і тут є неточності.

  1. 3 березня сайт itsteprf.ru став top-academy.ru. Його дизайн не змінився, але відтоді з ресурсу зникло лого бренду «ШАГ» і з’явилося нове — «TOP Комп’ютерна Академія». Ба більше, російський сайт «TOP Комп’ютерної Академії» візуально виглядає так само як ресурси «ШАГ» в інших країнах: Швейцарії чи Грузії. Telegram та YouTube «нової» компанії — це сторінки російського «ШАГ».
Зображення: «Економічна правда»

AIN.UA з’ясував ще декілька фактів, які свідчать про використання «новою» компанією «TOP Комп’ютерна Академія» того ж серверу, що і «ШАГ» в Росії.

Наприклад, якщо перейти на сайт московської філії у розділ «Малая Компьютерная Академия» і завантажити програму навчання, у коді буде помітне перенаправлення на сервер fsx1.itstep.org. Це той самий сервер, на який користувач буде перенаправлений, якщо завантажуватиме аналогічний файл на сайті будь-якої української філії «ШАГу». Домен і місцезнаходження серверу збігаються.


Скріншот: AIN.UA

На усіх навчальних програмах та інших pdf-документах, що можна завантажити з сайтів російських філій «TOP Комп’ютерной Академии» і досі стоїть логотип «ШАГ», а всі посилання містять домен itstep.

Скріншот: AIN.UA

На додачу, учні «TOP Комп’ютерної Академії» мають доступ до сервісу електронних щоденників Mystat від академії «ШАГ». Викладачі можуть завантажувати дані Logbook. Тобто, користувачі з російським IP мають необмежений доступ до серверів і даних українських філій, адже вони у них спільні.

  1. Про те, що компанія «ШАГ» продовжує вести бізнес в РФ, також свідчать квитанції, які клієнти отримують після оплати курсу в «TOP Комп’ютерній Академії». Отримувачем коштів є «Академія ШАГ».
Зображення: «Економічна правда»

Корчевський пояснив «Економічній правді», що після закриття бізнесу в РФ, його російські партнери, апелюючи до порушення умов договору з «ШАГ», просто скопіювали його старий сайт і продовжили роботу під брендом «TOP Комп’ютерної Академії». «Ніякого відношення до ШАГ ні бренд, ні нова компанія не мають», — запевнив він.

  1. Власником сайту top-academy.ru станом на початок квітня залишається юридична особа АНО ДПО «Академия ШАГ». Вона володіє російською мережею із 17 представництв та 120 філій та належить ООО «Компьютерной академии ШАГ». 89,6% капіталу в останньому — у Дмитра Корчевського.
Зображення: «Економічна правда»

Паралельно ТОВ «Компьютерная академия ШАГ» володіє 25% петербурзької компанії ТОВ «Академия ШАГ СПБ». Корчевський запевняє, що роль української компанії у співпраці з її представництвами обмежувалась наданням бренду, консультаціями з відкриття бізнесу, рекомендаціями з його ведення, іншими інформаційними та маркетинговими послугами. І жодних інвестицій у запуск бізнесу.

Корчевський говорить, що виходить з компанії, у якій є головним бенефіціаром

Засновник «ШАГ» стверджує, що про своє рішення вийти з ООО «Компьютерная академия ШАГ» він повідомив російських партнерів 25 лютого телефоном. Під час розмови з ними, за його словами, він також відкликав ліцензію на використання бренду. Перевірити це неможливо, оскільки, як пише ЕП, редакція “попросила Корчевського копію меморандуму для ознайомлення, але бізнесмен відмовився її надати, пославшись на конфіденційність і необхідність отримання дозволу від другої сторони”.

Корчевський розповів «Економічній правді», що про продаж його частки, що становить майже 90%, в капіталі ООО «Компьютерная академия ШАГ», не йдеться. Деталями угоди не поділився, однак, запевнив, що юридично це питання має бути закрито до кінця квітня.


Тим часом бізнес, створений на розробках української компанії «ШАГ», продовжує працювати на ринку РФ через тепер уже екс-партнерів. Вони використовують рахунки та технічну інфраструктуру, але тепер під іншим брендом. Корчевський запевняє, що не має до цього жодного стосунку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук