«Через війну несемо до 10 млн грн збитків щомісяця», – Дмитро Деркач, «Планета кіно»

Через війну, розпочату Росією, щоденно зростають втрати українського бізнесу. Зокрема, це стосується і розважальної сфери. Журналіст AIN.UA поспілкувалася із співвласником кінотеатрів «Планета кіно» Дмитром Деркачем, а також СЕО мережі Наталією Байдан. Вони розповіли про те, як війна вплинула на операційну діяльність, яких збитків зазнає бізнес та які рішення приймаються в «Планеті кіно» для виживання.

«Готуватись до подібних подій – важко»

Ніяких сценаріїв на випадок війни в «Планеті кіно» не передбачалося. Оскільки бізнес максимально прив’язаний до локацій, відвідувачів та їх можливості відвідувати кінотеатри – особливо готуватись до подібних подій важко, зазначає Дмитро Деркач.

«Можливо, можна було вивезти проектори, щоб їх не пошкодило під час війни. Проте, оскільки ніхто не знав точних дат війни, масштабів, регіонів, мені здається, що це не мало економічного сенсу», – говорить Дмитро.

У війну «Планета кіно» увійшла в непоганому фінансовому становищі. За словами Дмитра, у цьому мережі допомогла ініціатива держави «єПідтримка» – у грудні, січні та лютому в кінотеатрах мережі було багато відвідувачів і команді вдалося виплатити борги, які накопичились за часи ковідних локдаунів.

«Найцінніше – люди та обладнання»

У перший день війни, яку РФ розпочала 24 лютого 2022 року, всі локації мережі закрили. Як зазначає СЕО «Планети кіно» Наталія Байдан, найцінніше в будь-якому кінотеатрі – це люди та обладнання. Відповідно, приймалися рішення щодо якісного збереження техніки. Співробітникам наголосили на необхідності сфокусуватися на власній безпеці та безпеці родин.

Загалом, у квітні 2022-го в «Планеті кіно» близько 600 співробітників у 6 містах України: Києві, Львові, Одесі, Харкові, Сумах та Дніпрі. За лютий виплатили зарплатню повністю. У березні співробітникам, які не працюють, заплатили частину – близько 30%. Загалом, тим робітникам, які працюють – намагаються платити за відпрацьований час у повному об’ємі.

«Я сподіваюсь, що в такому режимі ще зможемо триматися декілька місяців. Локдауни нас трохи навчили, як існувати в таких скрутних умовах. Але різниця в тому, що за часів локдаунів ми чітко розуміли, що вони скінчаться і ми повернемося до звичайної роботи», – зазначає Дмитро Деркач.

«Працюємо в мінус»

На відміну від часів ковідних обмежень, зараз в «Планета кіно» не знають, коли війна закінчиться, в якому стані будуть кінотеатри, ТРЦ, інфраструктура міст, коли люди зможуть ходити в кіно та скільки людей буде в містах, де є кінотеатри мережі.

Більшість часу, що триває війна, кінотеатри «Планети кіно» були зачинені. На початку березня команда наважилась відкрити локацію у Львові, а на початку квітня запрацював кінотеатр в Одесі. Також, є плани відкритися у Києві, Дніпрі.

«Кінотеатр у Сумах сподіваємося відкрити наприкінці квітня-початку травня. Харків – наразі важко сказати. Він є, дякувати Богу. Щодо відкриття – питання відкрите. Поки що ці локації не постраждали. Але ми змирилися з ризиком, що будь-якої миті їх можуть розбомбити». 

Наталія Байдан.

Хоча «Планета кіно» намагається працювати, де це можливо, у війну це дуже складно, зазначає Дмитро Деркач. Одна з причин – кінодистриб’ютори не дають прем’єр, оскільки не вигідно показувати нові фільми, коли індустрія працює лише на 20%. Саме тому в «Планеті кіно» показують фільми, які вже були в прокаті у 2021-2022 роках. Також часто сеанси перериваються через повітряні тривоги та евакуації. У такій ситуації кінотеатр повертає гроші за квитки.

Одночасно, через війну розважальна індустрія не може похизуватися кількістю відвідувачів. Багатьом людям зараз не до розваг. На момент публікації мережа кінотеатрів «Планета кіно» працює в мінус. Якщо доходи мережі в спокійні часи становили приблизно 80 млн грн на місяць, під час війни мова про 10 млн грн щомісячних збитків.

«Дуже нелегко нам. Немає нових фільмів, а це завжди і забезпечує нам прихід гостей. У нас мало можливостей. Ми максимально залежимо від ситуації. Тому просто терпимо, несемо збитки. Пробуємо працювати, де це можливо. Сподіваємося, що ситуація нормалізується».

Наталія Байдан.

«Час покаже»

Як пояснюють в «Планеті кіно», по активних кінотеатрах вдалося досягнути домовленості щодо скасування орендної плати за березень та квітень. Кіномережа нараховує експлуатаційні платежі на комунальні.  

У ситуації, що склалася, допомоги від держави не надходить, говорять в команді «Планети». Однак, за словами Дмитра Деркача, основна допомога для бізнесу зараз – якнайшвидше перемогти та повернутися до роботи. Тож зараз державі треба максимально сконцентруватися на війні, зазначає співзасновник мережі.

«Ми дуже добре усвідомлюємо, що є ті види бізнесу і не лише бізнесу, які потребують уваги держави набагато швидше і набагато більше. Тому, ми залишаємося на контакті з нашими профільними міністерствами, Держкіно, а час покаже», – додає Наталія Байдан.   

Планів щодо стабілізації бізнесу після війни в «Планеті кіно» не будують, говорить Деркач. Живуть тим, що є сьогодні. Зокрема, просять дистриб’юторів надавати нові прем’єри, однак для цього треба забезпечити роботу якомога більшої кількості кінотеатрів. Одночасно, Наталія Байдан припускає, що з моменту перемоги «Планета кіно» зосередить зусилля на поверненні глядачів:

«Багато нових фільмів повернемо, які глядачі не побачили у березні та квітні, будемо працювати з нашими глядачами, ми завжди цікавимося думкою наших гостей і будемо йти далі».

Наталія Байдан.

«

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук