Квартальний збиток monobank — 110 млн грн. Гороховський пояснює, чому так

Читати на RU

12 квітня 2022 року співзасновник банківського додатку monobank Олег Гороховський опублікував квартальні цифри, що показують збитки через війну. Читачі AIN.UA звернули на це увагу і попросили пояснити, чому так сталось. Редакція звернулась до Олега Гороховського, співзасновника monobank, з проханням пояснити, звідки взявся збиток.

За словами Гороховського, користувачам не варто переживати: у банка є за рахунок чого триматися.

  • 12 квітня банк відправив до НБУ звітність за I квартал 2022 року, з урахуванням коригувальних проводок (в тому числі, щодо формування резервів). Січень 2022 року був дуже прибутковим для monobank, лютий закрили із невеликим плюсом, але у березні були збитки на рівні -548,2 млн грн. Через це весь квартал банк завершив зі збитками 109,6 млн грн.
  • AIN.UA звернувся до monobank за коментарем: наскільки ці показники критичні для подальшої роботи банку. За словами Гороховського, збитки пов’язані із резервами під проблемні кредити, але користувачам банку не варто переживати, адже у monobank є достатньо капіталу під це. Наводимо його коментар нижче:

«Збитки в березні пов’язані із формуванням резервів під проблемний кредитний портфель. Ми бачимо погіршення якості кредитів та формуємо резерви. У нас є достатньо власного капіталу, щоб витримати такий результат. Сподіваємось, що після війни якість кредитного портфелю покращиться. Зараз усім складно і наші проблеми — дрібниці порівняно із ситуацією в країні».

  • Відповідаючи на питання AIN.UA про те, чи варто користувачам monobank непокоїтись через збитки, Гороховський написав: «Не варто переживати. У нас все стабільно, величезний запас ліквідності плюс держава ввела 100%-ну гарантію для вкладів».

Колишній замдиректора департамента фінансової стабільності НБУ та експерт Case Ukraine Євген Дубогриз вважає, що подібні збитки можна інтерпретувати по-різному:

«Занадто мало інформації для будь-яких висновків. Може бути так, що вони просто дорезервували портфель до необхідного. Своїми словами: раніше вони були занадто оптимістичні, бо ринок зростав, і не визнавали збитків за кредитами, не визнавали того, що якусь частину їм не повернуть, тепер визнали те, що мали визнати набагато раніше.

Може бути так, що взагалі не було погашень, тобто, більшість кредитів перестали обслуговуватися. І вони те, що нарахували собі як доходи, тут же відрезервували. Може бути так, що вони провели переоцінку портфеля на нових макроекономічних припущеннях, й побачили, що за нових припущень частина позичальників не зможе обслуговувати кредити. І у кожному з випадків будуть різні висновки.

Особисто я думаю, що це — дуже мала сума резервів на такому портфелі. Тобто, вони мають ще в майбутньому дорезервовувати й відтак збільшувати збитки. Це класика для власників mono — показувати, що справи дуже гарні. Але потім воно все лягає, як і з “Приватом” було».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук