IT-кластер Закарпаття почав реєстрацію резидентів

Читати на RU

Закарпатський IT-кластер, який запустився 5 квітня, оголосив початок реєстрації резидентів. Учасниками можуть стати члени ІТ-ком’юніті, котрі вже перебувають на Закарпатті постійно чи тимчасово, або планують невдовзі переїхати.

Ось хто може стати учасником:

  • компанії з найманими працівниками в штаті;
  • ФОП, які мають контракти з українськими компаніями – як резидентами «Дія City», так і не резидентами;
  • ФОП, які мають контракти з іноземними компаніями; 
  • фрілансери.

IT-кластер Закарпаття створили 5 квітня. До Наглядової ради входять представники Astound Commerce, SoftServe, Sigma Software, Genesis, 4TEAM, Telesens, ЕPAM, Intellias, SQUAD, Parimatch Tech, CANFLY та інші компанії. 

Раніше команда, яка запускала кластер, заявила, що працює із Закарпатською ОДА над механізмом бронювання айтівців від мобілізації. Тобто збирається допомогти учасникам уникнути мобілізації за умови, якщо бізнес зареєструють в області. У такому разі гроші, які надходять коштом податків від ІТ-бізнесів, перетікатимуть з бюджетів в інших містах у бюджет Закарпаття.

Це викликало обурення у частини спільноти. Зокрема таке рішення розкритикував Олександр Колб, засновник Promodo з Харкова. Пізніше заступник голови Закарпатської ОДА Василь Іванчо зазначив, що не розуміє претензій до ініціативи.

З початком повномасштабної війни в Україні тривають дискусії щодо мобілізації IT-фахівців. Ідею звільнити айтівців від мобілізації також підтримав Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Нагадаємо, за даними видання DOU, з 24 лютого в Ужгород переїхало 9% IT-фахівців, яким довелося покинути домівки. Це третій показник після Львова та Івано-Франківська серед українських міст. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук