Valve припинив виплати українським геймдевам. Мінцифри просить їх відновити

Американська геймдев-компанія Valve припинила виплати за ігри російським, білоруським та українським розробникам. Якщо зупинку виплат користувачам з РФ та РБ можна пояснити війною та санкціями, рішення щодо українських геймдевів викликає подив. Міністерство цифрової трансформації України (Мінцифри) днями звернулося до CEO компанії Гейба Ньюелла з цього приводу. AIN.UA розповідає деталі.

Що сталося

Ще з 17 березня 2022 року українські ігрові розробники отримували листи від Valve про те, що на їхні картки виплати здійснюватися не будуть. Пояснення в листах було таке: через поточну ситуацію компанія не може висилати грошей на банківські рахунки до РФ, РБ та України. Приклад такого листа можна подивитись, приміром, в одному з обговорень. Якщо з РФ та РБ все ясно, до чого тут Україна — не дуже.

Як AIN.UA розповів один із українських соло-розробників, що побажав лишатися анонімним, йому теж прийшов подібний лист. А коли він звернувся до підтримки Steam, там повідомили, що платежів не буде щонайменше до кінця березня, і причиною вказали рішення американського банка:

«Наш банк вимагає, щоб ми надавали дані по усім банкам-посередникам для платежів до РФ та України. На додачу він не дозволятиме платежі до РБ».

Розробникові пообіцяли, що у компанії оброблять інформацію про банки-кореспонденти і відновлять виплати. А на випадок, якщо чекати він не може, порадили надати платіжну інформацію з неукраїнського банку.

Це відбувалося масово. Компанія фактично обмежила українським розробникам заробіток під час війни, коли ці кошти могли виявитися критичними для виживання бізнесу, евакуацій родин, волонтерства тощо. Враховуючи, що українські банки не потрапляли під санкції США, пов’язані з війною, це рішення Valve виглядає щонайменше дивним.

Що просить Мінцифри

15 квітня 2022 року замміністра Мінцифри Олександр Борняков опублікував офіційного листа від міністерства до CEO Valve Гейба Ньюелла:

Скріншот листа опублікований Олександром Борняковим

У листі українське міністерство просить Valve звернути увагу, що українські банки не попадали під санкції, на відміну банків РФ. І що жодна цифрова платформа, окрім Steam, так не вчиняла відносно українських користувачів. У Мінцифри закликають Valve відновити платежі українським ігровим розробникам, або ж надати прозоре пояснення, чому платформа не може цього зробити.

AIN.UA слідкуватиме за подальшим розвитком цієї ситуації.

P.S. Shame on you, Gabe.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук