Що відбувається з IT-ринком в Україні: зарплати, попит, прогнози

Чи змінилися зарплати IT-фахівців з початком війни? Скільком компаніям вдалося адаптуватися до роботи в надзвичайних умовах? Що чекає на галузь? Аутстафінгове агентство Talentica, яке активно наймає розробників, зібрало та систематизувало інформацію про стан IT-ринку.

До війни: як виглядала ІТ-галузь на кінець 2021 року

Щороку IT-галузь в Україні зростала на 25-30%, а наша держава була серед трендсеттерів у сфері технологій. Нижче — про те, як виглядав IT-сектор в Україні до початку війни, на основі звіту IT Ukraine Association станом на кінець 2021 року.

Кількість компаній на ринку

На IT-ринку працювало близько 5000 компаній. Понад половина (51%) — сервісні, третина (33%) — сервісно-продуктові, 16% — продуктові.

Портрет IT-працівника

В Україні нараховувалося приблизно 300 000 IT-фахівців:

  • 80% з них — віком від 18 до 32 років;
  • 75% — чоловіки;
  • 32% менеджменту — жінки.

Типовий український IT-працівник має вищу, переважно технічну освіту, володіє англійською мовою на рівні не нижче Intermediate, має два або більше років досвіду.

Австралійський бізнес-радник Трістан Сеніція, який тісно співпрацює з українськими IT-фахівцями, відмічає: українці фізично та ментально залучені до того, що відбувається у західних країнах. Вони їздять в Європу та США у відпустку та на технічні конференції, активні та прогресивні у поглядах.

«Українські розробники мають дуже сильний набір навичок як у технологіях, так і у розв’язанні проблем. Вони в курсі останніх інновацій», — пише Трістан Сеніція.

Також він підкреслює: у порівнянні з колегами з Білорусі та Молдови, українці мислять більш незалежно:

«Вони не просто приймають і слідують стереотипам, вони ставлять під сумнів те, що пишуть у ЗМІ, і схильні застосовувати критичне мислення».

Рівень зарплат

Скласти єдину картину зарплат технічних спеціалістів в Україні досить важко, бо ринок фрагментований: рівень зарплат за одними й тими ж позиціями може суттєво відрізнятися в залежності від компаній та регіонів.

В середньому, до війни спеціаліст рівня Middle в місяць отримував:

  • на позиції Project Manager: 3-4 тисячі доларів;
  • Software Engineer та QA Automation: 2-3 тисячі доларів;
  • QA Manual: 1-2 тисячі доларів.

Ситуація по регіонах

Три регіони, в яких станом на 2021 рік була найбільша частка українських IT-фахівців: Київський (35%), Харківський (14%) та Львівський (10%). Далі йдуть Дніпропетровський (9%) та Одеський (5%). В інших областях частка IT-спеціалістів коливалася від 1 до 3%.

Найвищі зарплати — у столичному регіоні: середній місячний дохід Middle Software engineer на 2021 рік становив 2800 доларів. На другому місці — Львівська область (2708), на третьому — Харківська (2650), на четвертому — Дніпропетровська (2592), а на п’ятому — Одеська (2589). Найнижчий дохід з тих областей, по яким у звіті є дані, — у Житомирський (1686 доларів на місяць).

Експорт IT-сектора

Україна — один з найбільших експортерів ІТ-послуг в Європі:

  • IT-галузь — на першому місці в Україні за обсягом експорту послуг (6,8 мільярда доларів станом на кінець 2021 року).
  • У 2020 році ІТ-галузь забезпечила вдвічі більше експортного виторгу, ніж газотранспортна система, та у 1,5 раза більше, ніж машинобудування.
  • Кілька років поспіль продаж технологій зростав швидше за експорт будь-яких інших товарів чи послуг: в середньому на 27% щорічно.
  • Основними драйверами зростання були США (40% експорту) і Велика Британія (10%).

Під час війни: як адаптується ІТ-сфера

«Українська ІТ-галузь залишається стабільним джерелом валютних надходжень в економіку країни та допомагає забезпечувати цифрову безпеку держави», — каже виконавчий директор Асоціації IT Ukraine Костянтин Васюк.

Хоча ця сфера дійсно виявилася однією з найбільш стійких, все ж без змін не обійшлося.

Робота в нових умовах

Згідно з опитуванням Асоціації IT Ukraine, до початку війни 92% IT-компаній мали Business Continuity Plans (плани дій на випадок екстреної ситуації), тому змогли адаптуватися до нових умов.

Зараз на робочих місцях працюють понад 85% ІТ-спеціалістів:

  • 55% компаній відновили роботу на 50-80%;
  • 40% відновили повністю;
  • 5% відновили роботу на 20-30%.

Галузь залишається фінансово стабільною, адже 77% компаній більшою мірою зберегли майже всіх замовників і контракти.

Допомога Україні

В лавах ЗСУ країну зараз захищає близько 2% ІТ-спеціалістів (в деяких компаніях з колективом до 200 людей ця частка складає 20%).

До сфери кібербезпеки та підтримки роботи об’єктів критичної інфраструктури залучені 5% фахівців (є компанії, де весь колектив залучений у кібервійну).

Релокація

У зв’язку з війною були змушені переїхати 60% ІТ-спеціалістів: 46% — в безпечніше місце в Україні, а 16% (переважно жінки) — за кордон.

Кризові плани компаній передбачали релокацію працівників, які опинилися в гарячих точках. Дехто перевіз співробітників заздалегідь, ще до початку бойових дій, інші займалися релокацією команди вже під час війни.

Наприклад, компанія Talentica допомагає працівникам евакуюватися з небезпечних міст та знайти житло на заході України, а також надає робочі місця в офісі в Івано-Франківську.

Ситуація на ринку праці

Ринок починає потроху оговтуватись. Ось головне з аналітики та опитувань провідних платформ в IT-сфері:

  • Більшість IT-спеціалістів не відчули змін в роботі (65%) та доходах (77%) з початком війни. 25% були змушені зменшити обсяги роботи або втратили її. У 20% зменшився або повністю зник дохід. Між тим, у 6% фахівців стало більше роботи, а у 3% виріс дохід.
  • В найгіршій ситуації опинилися продуктові компанії, що були зав’язані на локальні ринки. В найкращій — аутсорсинговий бізнес, що працював на глобальні ринки.
  • З початком війни кількість вакансій в Україні зменшилася. Так само, як і число тих, хто отримав офери від роботодавців. Зменшилися і зарплати: наприклад, для позиції DevOps Engineer пропонували 2,5–4 тисячі доларів замість 3–5 тисяч.
  • Однак, попит на IT-спеціалістів відновлюється. В агентстві Talentica, яке допомагає фахівцям знайти роботу, відкрито понад 50 вакансій в українських і закордонних компаніях. В агентстві підшукують розробникам роботу з гідною зарплатою, без зменшення ставки у зв’язку з війною. Також Talentica допомагає технологічним компаніям знайти кваліфікованих спеціалістів в умовах війни.
  • Зараз український IT-бізнес має унікальну можливість для зростання. По-перше, завдяки тому, що багато компаній пішли з Росії та Білорусі. По-друге, завдяки підтримці України по всьому світу. Однак треба зважати, що для іноземних клієнтів важлива стабільність та можливість фізично зустрічатися з українськими фахівцями за кордоном.
  • Головна перевага українських IT-спеціалістів — гнучкість та мобільність, особливо зараз, коли варто переорієнтовуватися на нові ринки та вибудовувати зв’язки з новими клієнтами. За допомогою Talentica можна знайти українські та закордонні компанії, які шукають розробників та дизайнерів, влаштуватися на повну або часткову зайнятість та почати працювати з цікавими вам технологіями (поширеними чи нішевими). 

Найпопулярніші мови програмування у світі та в Україні

Щоби розуміти, в якому напрямку рухатися фахівцям, варто вивчити тренди ринку, тим паче, що в Україні та світі вони дещо різняться. Якщо в Україні мова програмування Python втрачає позиції, то в світі вона, навпаки, злетіла на перше місце. Докладніше — в таблиці, що відображає популярність різних мов, на основі даних спільнот програмування: міжнародної TIOBE та української DOU

Місце в рейтингуУ світіВ Україні (з кількістю вакансій за даними Djinni станом на квітень 2022 року)
1 місцеPythonJavaScript (2903)
2 місцеСC# (242)
3 місцеJavaJava (1743)
4 місцеC++Python (802)
5 місцеC#PHP (997)
6 місцеVisual BasicTypeScript (340)
7 місцеJavaScriptKotlin (115)
8 місцеAssembly languageSwift (87)
9 місцеSQLC++ (698)
10 місцеPHPGo (110)

IT-ринок під час війни: головне в трьох абзацах

  1. IT-сфера виявилася однією з найбільш стійких до кризи, спричиненої війною. Попри падіння попиту та зарплат, більшість спеціалістів зберегли роботу та доходи.
  2. Зараз — саме час розширити професійні горизонти: опанувати актуальну нішу, переорієнтуватися на міжнародні ринки, знайти нових клієнтів. За допомогою в пошуку роботи можна звернутися до професійних агентств, таких як Talentica.
  3. Прогнози розвитку IT-галузі залежать від того, коли і чим закінчиться війна. Чим скоріше Україна переможе, тим швидше відновиться сфера технологій та рівень зарплат.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук