В Україні забороняють Starlink цивільним: що не так з цим рішенням

Днями регуляторні органи в Україні прийняли рішення, що обмежує використання супутникового зв’язку Starlink цивільними користувачами. Про це йшлося у розсилці Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК, колишня НКРЗІ) для інтернет-провайдерів.

Що саме забороняється

Норма про заборону Starlink для цивільних згадується і в розсилці НКЕК, і у скріншотах наказу Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ), що їх уже наразі обговорюють у соцмережах. Наприклад, у розсилці для провайдерів йшлося про таке:

Скріншот наданий читачами AIN.UA

Це рішення викликало суперечки серед хактивістів, провайдерів та волонтерів. Зрозуміло, чому: адже термінали Starlink часто забезпечують зв’язок у тих регіонах України, де альтернативи немає. Ними, окрім військових, користуються лікарні, інтернет-провайдери, IT-компанії, волонтери, журналісти.

Як це рішення оцінюють

Одне із джерел AIN.UA вважає, що великої «зради» тут немає, і що це — проміжне рішення на шляху до повноцінного регулювання такого типу зв’язку. Над ним наразі начебто працюють. Адже такий тип зв’язку в Україні поки не ліцензований, а обладнання не завжди має дозвільні документи на його ввезення (хоча Мінцифри ввозило «старлінки» ще на початку війни).

Але багато хто критикує таке рішення, адже «старлінки» використовують не лише для спецзв’язку, тобто військових потреб. Цей зв’язок потрібен лікарням та іншим об’єктам критичної інфраструктури у тих районах, де іншого зв’язку немає. Його використовують IT-компанії, купляючи термінали власним коштом. Його використовують волонтери, що возять допомогу та допомагають біженцям, журналісти, що працюють у гарячих точках, тощо.

«Думаю, що НКЕК за наполегливим проханням СБУ і не збиралася запускати сюди Маска без дозволів та контролю імпорту», — вважає Шон Таунсенд з «Українського кіберальянсу». Але Мінцифри завезло партію терміналів, а тепер регулятор ніби намагається «прокрутити фарш назад».

Один із активістів, який працює зі «старлінками», підкреслив у коментарі AIN.UA, що це рішення — шкідливе. Бо серед цивільних, які використовують ці термінали, зокрема є правозахисники, які прямо зараз фіксують злочини російської армії в Україні:

«Старлінки», отримані з великими зусиллями без допомоги державних органів, зараз активно широко використовуються журналістами та правозахисниками, що документують та повідомляють світу про звірства р*сні, зокрема у районах зі знищеним або нестабільним зв’язком. Термінали також використовують українські волонтерські організації для координації гуманітарних та інших необхідних вантажів. Заборона їх використання зриває критичну роботу по висвітленню наслідків російської агресії та шкодить нашому іміджу відкритої для ЗМІ європейської країни», — говорить він.

AIN.UA чекає на коментар НКЕК та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації з приводу цієї ситуації.

Update: Це правило прокоментував Олександр Федієнко, заступник голови Комітету ВР з питань цифрової трансформації. За його словами, обладнання Starlink використовує смуги радіочастотного ресурсу, де можуть працювати інші радіоелектронні засоби, зокрема військові.

«До тих пір, поки це не було масово, не було проблем у смугах РЧР, які раніше згідно плану використання РЧР були розподілені на інших користувачів. Але для повсюдного використання (зокрема і громадянами України) необхідно внести зміни до Плану використання РЧР (815 Постанова). Незабаром, сподіваюсь, УДЦР проведе розрахунок ЕМС (сумісності ред.) та дасть «оцінку відповідності щодо можливості використання та які є обмеження по використанню», — пише він.

Якщо коротко, Федієнко пише про те, що УДЦР спочатку проведе заміри та розрахунки, щоб виявити сумісність із наявними радіозасобами. І на цей період масове використання “старлінків” неможливе.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук