Держспецзв’язку: зв’язок Starlink дозволять громадянам і бізнесу, але після перевірок

Читати на RU

18 квітня 2022 року стало відомо, що в Україні забороняють супутниковий зв’язок Starlink для цивільного використання. 19 квітня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (Держспецзв’язку) випустила пояснення: зв’язок для цивільних справді обмежать, але після перевірок обіцяють надати усім охочим.

  • Чому заборона цього зв’язку для цивільного використання стала обговорюваною новиною? Тому що за умов війни «старлінки» це — часто єдиний зв’язок не лише для військових, але й для волонтерів, об’єктів критичної інфраструктури, журналістів, тощо.
  • У Держспецзв’язку пояснюють це обмеження так:

«Масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових. Тому використання терміналів для доступу в мережу від компанії SpaceX споживачами, окрім об’єктів критичної інфраструктури, наразі обмежене». 

  • У держслужбі пояснюють — для того, щоби знову дозволити використання «старлінків» громадянам, потрібно провести розрахунки: як термінали Starlink впливають на роботу інших користувачів. І якщо розрахунки покажуть, що цей вплив — незначний, їх можуть допустити до масового використання.
  • У той же час, розпорядження Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ), про яке AIN.UA писав учора, дозволяє використовувати «старлінки» на об’єктах критичної інфраструктури, від яких залежить життя українців.
  • У Держспецзв’язку обіцяють, що громадяни і бізнес отримають доступ до цього супутникового інтернету «після завершення усіх необхідних процедур», найближчим часом.
  • AIN.UA слідкуватиме за ситуацією.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук