У США ввели тимчасовий захист для українців, що перебувають у країні

Читати на RU

З 19 квітня 2022 року в США працює спеціальний статус (Temporary Protected Status, TPS) для громадян України, які фізично перебувають у цій країні. Про це повідомила «Європейська правда» з посиланням на голаву офісу президента Андрія Єрмака. Також про це можна прочитати у нормативних документах, що запроваджують цей статус.

  • Отримати статус TPS зможуть усі українці, що фізично перебували на території США станом на 11 квітня 2022 року. Раніше ця дата була 1 березня 2022 року, але на прохання української сторони її зсунули.
  • Перенесення дати важливо, бо надасть можливість для такого статусу додатковій кількості українських громадян, що потрапили на територію США від початку повномасштабної війни. В тому числі, тих, хто перетнув кордон з боку Мексики. Тисячі українців наважувалися на кількаденну подорож з Європи до Мексики, щоб досягти південного кордону США, де їх пропускали без «коронавірусних» обмежень і без віз, по так званому «гуманітарному дозволу» (humanitarian parole). Детальніше про це можна прочитати, приміром, у матеріалі «Голосу Америки».
  • Навіщо потрібен цей статус? TPS надасть можливість українцям залишитися у США терміном до 18 місяців з можливістю подання документів на дозвіл на працевлаштування в країні.
  • За даними CBS News, біля 59 600 українців зможуть податися на набуття цього статусу після того, як ця програма почала роботу.
  • З 1 лютого і до 6 квітня 2022 року прикордонні служби США обробили документи приблизно 10 000 українців, у яких не було дозволу на в’їзд до країни. Ще 41 000 українців за той самий період часу в’їхали до країни з візами.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук