Волонтерські поїздки BlaBlaCar по Україні та за кордоном

Як змінився продукт BlaBlaCar в умовах війни, щоб допомагати волонтерам та українцям, які потребують транспорту

Cтати волонтером

З початком війни в Україні понад 350 міжнародних компаній запровадили санкції проти Росії та її користувачів. Більшість цим не обмежилась та ініціювала низку проектів з підтримки українців. BlaBlaCar також не залишилась осторонь. Сервіс адаптував свою карпулінгову платформу та автобусний маркетплейс під потреби часу — запустив можливість безкоштовних поїздок по Україні та за кордоном.

І це лише частина оновлень, які відтепер пропонує платформа. AIN.UA у спільному з BlaBlaCar проекті розповідає, як змінилася робота сервісу в умовах війни та як кожен, хто має водійські права і машину, може допомогти.

Пріоритет у перші дні війни — безпека українських співробітників

Українська команда BlaBlaCar — це 86 спеціалістів. Обговорення подальших дій у випадку війни в Україні компанія почала ще за місяць до її початку. Про скорочення штату в жодному разі не йшлося. Навпаки, на першому місці у планах BlaBlaCar стояла повна підтримка своїх співробітників: логістична, фінансова та психологічна. Тому на початку лютого компанія запропонувала працівникам та їхнім найближчим родичам допомогу в переїзді на захід України або до Польщі, де у неї є офіс.

«У перші дні війни ми були сфокусовані на безпеці співробітників, допомозі їм з транспортом, пошуком житла і налагодженням комунікації з кожним. У довгостроковій перспективі наші спеціалісти звикли працювати віддалено, тому ми збережемо команду, де б не перебували люди і незалежно від того, як розвиватимуться події надалі».

Роман Мірошніченко, генеральний директор BlaBlaCar в Україні

Про зупинку бізнесу в Україні також не йшлося. Щоб забезпечити всіх користувачів доступом до транспорту, BlaBlaCar вдалося швидко мобілізувати сили української команди та почати впроваджувати необхідні кроки для допомоги користувачам і спільноті.

Безкоштовні поїздки по Україні, Польщі, Румунії та Угорщині

Насамперед компанія адаптувала свою карпулінгову платформу таким чином, щоб українці могли дістатися до безпечних місць якнайшвидше та безкоштовно. Для цього сервіс вніс низку змін у власний продукт в Україні як для водіїв, так і для пасажирів:

Знизив мінімальні ціни за поїздки до нуля

Водії в Україні, Польщі, Румунії та Угорщині можуть пропонувати безкоштовні поїздки на BlaBlaCar. Вони також можуть додавати до свого ім’я у профілі слово «Волонтер» — це не обов’язково, але дозволить пасажирам легше та швидке знаходити таких водіїв.

Зняв максимальні обмеження на кількість місць в автомобілях

Це для того, щоб волонтери могли перевозити стільки людей, скільки зможуть. Раніше максимальна кількість місць не перевищувала трьох.

Спростив пошук машин для пасажирів

Тепер на головній сторінці сайту користувачів можуть бачити поїздки у всіх напрямках з 24-х міст України. Тобто поїздки можна знаходити ще швидше.

Разом із командою BlaBlaCar у Польщі запустив міжнародну волонтерську ініціативу для водіїв

Люди на польському боці кордону безкоштовно підвозять українців туди, куди їм потрібно.

«За перші 10 днів війни ми отримали сотні повідомлень від поляків, які були готові їхати на кордон і допомагати українцям безкоштовно. Неймовірно, скільки людей продовжують це робити, допомагають нам розповсюджувати інформацію про BlaBlaCar у Facebook-групах, Telegram-чатах та волонтерських центрах».

Роман Мірошніченко, генеральний директор BlaBlaCar в Україні

Як стати волонтером BlaBlaCar?

Наразі в Україні одним з питань, яке потребує вирішення є транспорт — його не вистачає як в гарячих точках, так і в містах, де відносно спокійно. На платформі BlaBlaCar ми бачимо таку ж ситуацію. Декілька тижнів тому BlaBlaCar запропонував своїм користувачам ставати волонтерами й допомагати тим, у кого немає транспорту. Долучитися до цієї ініціативи BlaBlaCar може кожен, хто має бажання допомагати з перевезенням, водійські права та автомобіль. Для цього необхідно зареєструватися на платформі та пройти верифікацію сервісу.

Cтати волонтером

Безкоштовні автобусні перевезення по Європі

У перші чотири дні війни автобусний маркетплейс BlaBlaCar в Україні продовжував функціонувати, незважаючи на високу кількість скасованих перевізниками рейсів та неможливість команди працювати як раніше. На початку березня кількість реальних поїздок автобусами різко знизилась — перевізники скасовували рейси через високий рівень небезпеки і неможливість прогнозувати, відбудеться та чи інша поїздка. Після цього BlaBlaCar вирішила призупинити їх на платформі, спрямувавши пасажирів та водіїв на карпул.

«З 15 березня BlaBlaCar активно працює над відновленням автобусних перевезень на платформі за тими маршрутами в Україні, де це можливо. Перевізники поступово повертаються, ситуація між містами України стабілізується».

Роман Мірошніченко, генеральний директор BlaBlaCar в Україні

Українці, які опинилися в Західній Європі та потребують транспорту там, можуть безкоштовно подорожувати на автобусах BlaBlaBus у 9 країнах: Великій Британії, Німеччині, країнах Бенілюксу, Швейцарії, Італії, Франції та Іспанії. Щоб забронювати поїздку, необхідно заповнити форму за посиланням.

Місяць війни для BlaBlaCar
у цифрах:

≈ 150 000

людей змогли знайти транспорт на BlaBlaCar та дістатися безпечніших місць

50 000

людей скористалося сервісом BlaBlaCar за перші чотири дні війни (це суттєво менше за довоєнну статистику)

≈ 5000

поїздок відбувається щодня — це в декілька разів менше, ніж до війни, проте в нинішньому контексті це дуже цінно й дозволяє людям допомагати одне одному та залишатися мобільними

≈ 1500

активних водіїв щодня працювало на платформі у перші дні війни. Зараз — орієнтовно 3000, і ця цифра продовжує зростати

Більше нових безпекових та корисних функцій на платформі

Нещодавно українська команда BlaBlaCar ініціювала хакатон #SaveUkraine, у якому взяли участь співробітники компанії з різних країн. Вони мали можливість подумати над ідеями, які допоможуть покращити платформу BlaBlaCar в Україні, зробити її більш безпечною. Після завершення компанія представила нові функції для ефективнішого використання платформи волонтерами та звичайними користувачами.

«З перших днів війни ми почали бачити неймовірну активність волонтерів, а також те, що транспортна проблема є однією з головних. Ми розуміли, що саме наша платформа зараз вкрай необхідна, але ж потрібні певні зміни, щоб вона була максимально корисною для волонтерів. Аби це зробити максимально швидко, я запропонував ідею хакатону, яку одразу ж підтримало все керівництво BlaBlaCar. До того ж чимало наших співробітників теж хотіли допомогти, але не знали, як це зробити. Проведення хакатону дозволило нам спрямувати величезну кількість ідей на допомогу українцям. Вже за два дні був запущений процес генерації ідей, ще за два — була відібрана п’ятірка найперспективніших для реалізацій, а ще за два — ці ідеї вже побачили світ».

Андрій Радіч, Head of Product Pro Marketplace в BlaBlaCar, ідейний натхненник і організатор хакатону

Вони вже працюють:

«Надійний водій»

Щоб користувачі сервісу почувалися в безпеці, у додатку з'явилась категорія «надійних водіїв». До цієї групи входять водії, які надали всі необхідні документи для підтвердження особи, пройшли ретельну перевірку BlaBlaCar та мають високий рейтинг та низький відсоток скасувань поїздок. Профілі таких водіїв позначені блакитним значком та відповідним написом.

Пошук водія та попутника там, де зосереджена найбільша потреба

Раніше водії, публікуючи поїздку, могли не знайти пасажирів. BlaBlaCar додав можливість бачити в інтерфейсі додатку, де саме найбільша кількість запитів на спільні поїздки. Завдяки цьому пасажири та водії зможуть відстежувати попит на перевезення в обраному напрямку та реагувати на нього. Зараз містами, в яких є великий попит, однак бракує водіїв, є Нікополь, Миргород, Полтава та Шостка.

Більш оптимізований пошук автобусів біля кордону

У 2021 році BlaBlaCar придбала платформу для автоматизації автобусних перевезень  Octobus. Зараз завдяки цьому продукту, європейські волонтерські організації мають змогу налагодити евакуаційні рейси від кордонів з Польщею. Вже розпочалися перші тести з  фінською компанією RefuFin та helpbus.eu.

Нагадаємо, що на сайті BlaBlaCar можна знайти корисну пам’ятку, як уберегтися від шахраїв. Користувачам розповідають про найпоширеніші схеми афер, радять здійснювати оплату в додатку або ж готівкою наприкінці поїздки. Сервіс також закликає пасажирів повідомляти про підозрілі повідомлення чи випадки шахрайства.

BlaBlaCar продовжить активно працювати на українському ринку та підтримувати Україну. У пріоритеті — повноцінне відновлення та розвиток автобусних перевезень і залучення більшої кількості перевізників на маркетплейс. Паралельно компанія шукає способи зробити карпулінгову платформу ще зручнішою та безпечнішою для українців, яким необхідна допомога з транспортом у цей непростий для нас час.

Основною проблемою на платформі залишається брак водіїв, адже попит на перевезення по Україні та за кордоном все ще досить високий. Стати волонтером може кожен, у кого є водійські права та автомобіль. Усе просто: реєструйтеся на платформі, проходьте верифікацію, вказуйте статус «Волонтер» та швидко знаходьте людей, яким потрібен трансфер.

Текст
Ліза Пальчинська
Фото
BlaBlaCar
дизайн і Верстка
Іван Малиш
менеджер
Яна Проценко
Продюсер
Ольга Андрусів
ПРЕДСТАВНиця Blablacar
Юлія Крупенко
Виклики як у стартапів
Київстар за три місяці розробив додаток для консультантів своїх магазинів
30 запитань про роботу інженерів у Grammarly
І про те, як до них приєднатися
ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО СПІВБЕСІДИ
ТА ОТРИМАТИ РОБОТУ
Поради work.ua та hr-спеціалістів
Навіщо ІТ-компанії розбудовують внутрішню екосистему освітніх програм
Кейс Solvd, міжнародної компанії з офісами в Україні