Geek Ventures інвестував в 4 українських стартапи під час війни

Як стало відомо AIN.UA, венчурний фонд Geek Ventures інвестував в 4 українські стартапи за 1,5 місяці повномасштабної війни РФ проти України. Фінансування отримали Competera, V-Art, Propertymate та Spokk. Ми поспілкувалися із засновником фонду Ігорем Маханьком і його партнером Вадимом Роговським, щоб дізнатися деталі.

Деталі інвестування

В середині квітня 2022 року у портфелі Geek Ventures вже 7 українських стартапів. Наприкінці 2021-го фонд інвестував в Noty.ai та Clueby. При цьому події, які почали розгортатися 24 лютого, команду не спинили: Geek Ventures завершив угоду з Propertymate, а також вклав кошти ще в 3 стартапи із засновниками з України.

  • В Geek Ventures не розголошують деталі фінансування.
  • Однак, як відомо AIN.UA, фонд інвестує до $200 000 першим чеком та згодом може довести до $1 млн на компанію в наступних раундах.
  • Стосовно Propertymate, Spokk та V-Art – Geek Ventures долучився до раунду інвестицій на стадії pre-seed.
  • Також відомо, що у V-Art інвестували в рамках раунду на $400 000.
  • Competera отримала фінансування на стадії seed.

Детальніше про стартапи

Propertymate працює над платформою, яка дозволяє покупцям первинної житлової нерухомості знайти всю інформацію про новобудови. Стартап базується на штучному інтелекті, який допомагає аналізувати дані про покупців та нерухомість. В 2018 Propertymate заснували Богдан Гнатовський та Софія Вишневська.

«Стартап показує гарний ріст. Це стосується як команди так і продажів. Незважаючи на війну співробітники в Україні працюють на відмінно. Продуктивніше працює й команда Propertymate в США», – коментує засновник та керівний партнер Geek Ventures Ігор Маханьок.

Стартап Spokk робить рішення для сучасного цифрового страхування. Команда розпочинала діяльність в Україні, однак зараз працює над виходом на американський ринок. На думку Ігоря Маханька, у Spokk є достатньо шансів посунути великих гравців у США.

«Наша загальна стратегія – це вивід на ринок продуктів страхування для захисту від ризиків у метавсесвіті. Для нас інвестиції від Geek Ventures – це не лише про фінансову складову, а й про стратегічний погляд, оскільки ми впевнені, що колосальний досвід керівних партнерів у бізнесі та технологіях на американському ринку допоможуть нам досягти усіх поставлених цілей у найбільш ефективний спосіб», – прокоментувала для AIN.UA Олександра Гладишевська, СЕО та співзасновниця Spokk.

V-Art розробляє платформу для демонстрації, продажу та колекціонування цифрового мистецтва. Як зазначають представники стартапу, команда має на меті подолати розрив між світами фізичного та цифрового мистецтва. 

«Незважаючи на вимушену евакуацію частини команди з Харкова та Києва через війну, ми запустили маркетплейс і навіть прискорилися у розвитку платформи. Залучені кошти буде використано для подальшого розвитку маркетплейсу на платформі, розширення комунікаційної команди та розвитку ком’юніті», – прокоментувала інвестицію Анастасія Глібова, СЕО та співзасновниця V-Art.

Українська Сompetera розробляє сервіс для ціноутворення на основі ШІ. За словами Ігора Махонька, це «дуже сильний бізнес, який розробляє сильну технологію». Раніше компанія вже неоднорозово залучала інвестиції. Зокрема, 25 жовтня 2021 року Сompetera підняла $1,5 млн. Отримане фінансування стартап направив на вихід на ринок США.

«Сompetera – одна з останніх інвестицій для нашого фонду. Це цікавий напрямок для нас. В основному ми інвестуємо в більш ранні компанії, однак цей український стартап нас так вразив, що ми вирішили зробити виключення», – додає Маханьок. 

Чому Geek Ventures інвестує незважаючи на війну

Як розповідають в Geek Ventures, фонд інвестує в «багатообіцяючі стартапи». Зокрема, гроші направляють туди, де вони мають найбільшу вагу та сенс. З початком повномасштабної війни РФ проти України, за словами Вадима Роговського, «конкретні стартапи, конкретні працівники, та конкретні фаундери показали, що є найсильнішими та здатними збільшувати компанію навіть у надзвичайно важкий час».

«Ми дивимося на те, що в них змінилося та як вони до цього підходили, вирішували нові проблеми. Також дивимося на те, наскільки компанія людяна: ми не хочемо інвестувати в стартапи, в яких засновники орієнтуються на гроші та бізнес-прибутки, забуваючи про власну команду», – уточнює Маханьок. 

В Geek Ventures визнають, що є стартапи, які сильно постраждали від війни саме з точки зору бізнесу. Однак, найголовніше для фонду – дивитися на те, як вони пройшли через найскладніше. Зокрема, оцінюється те, як після зміни фінансової ситуації змінився підхід до операційних процесів та наскільки змінився фокус у допомозі працівникам, клієнтам та іншим стейкхолдерам.

«У нас в портфелі є стартапи, які працювали на територіях, де велися активні бойові дії (Чернігів, Суми), й їх фаундери дійсно сфокусувалися на тому, щоб допомагати працівникам. Ми це дуже цінуємо. Ми віримо, що фокус на людях – дуже важливий, в тому числі для того, щоб компанія була успішною. Ми знаємо, що коли ми інвестуємо – це партнерство на дуже багато років. Для нас важливо врахувати всі ці фактори, щоб воно було успішним»,

— Ігор Маханьок.

Також в Geek Ventures не виключають, що в найближчий час будуть прийняті рішення щодо інвестування ще в декілька українських стартапів. Розглядаються компанії саме з українськими фаундерами, українською командою, продукти яких розробляються для ринку США. Нагадаємо, акцент Geek Ventures на тому, щоб допомогти стартапам вирости в Америці або інших глобальних ринках. При цьому, вони можуть базуватися в будь-якій країні світу.

«Так виходить, що більша частина стартапів, з якими ми спілкуємось – з українським корінням. Ми шукаємо хороші українські стартапи, в які ми зможемо інвестувати найближчим часом. Загалом, ми налаштовані на те, щоб в портфоліо було ще більше компаній з України», – підсумував Ігор Маханьок.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук