Деякі банки не пропускають перекази у PayPal та Revolut: чому так

У березні в Україні запустились фінтех-сервіси PayPal та Revolut. Як стало відомо AIN.UA, деякі українські банки блокують спроби поповнити свої рахунки або перекази у цих системах, посилаючись на обмеження НБУ. Розповідаємо, що відомо про ситуацію.

Що сталося

За даними кількох читачів AIN.UA, які намагалися здійснити перекази у PayPal та Revolut, деякі банки такі перекази не пропускають. Наприклад, якщо користувач хоче переказати кошти іншому користувачеві у PayPal або ж поповнити свій акаунт в Revolut. Зокрема, йдеться про «Укрссіббанк» та «Альфа Банк Україна». У підтримці обох банків посилаються на обмеження НБУ.

За словами одного з користувачів, якщо спробувати провести транзакцію у PayPal, такі платежі блокуються, до виписки не потрапляють, але у повідомленнях додатку видно, що спроба списати гроші була, але її було заблоковано:

Скріншоти тут і надалі надані читачами AIN.UA

Ще 23 березня 2022 року на сайті «Укрсіббанку» з’явилося повідомлення про обмеження деяких розрахунків («квазікеш») у зв’язку із постановою НБУ №58 від 21 березня 2022 року. Але, як повідомляє користувач, ще 31 березня транзакції у PayPal проводилися успішно.

Цікаво, що у листуванні із підтримкою «Укрсіббанку» з приводу поповнення рахунку Revolut, скріншоти якої AIN.UA надав один із користувачів, консультант спочатку посилається на вищезгаданий реліз банку, але потім пише про те, що річ не в обмеженнях НБУ, і це скоріше правила самих банків. Подібні аргументи співробітник підтримки висловлював і у переписці з іншим користувачем, уже «Альфа Банку».

До того ж, НБУ у постанові №58 дозволяє подібні операції, але у розмірі до 100 000 грн (пункт 14, підпункт 9 відповідного документу).

Скріншот листування із підтримкою “Укрсіббанку”

Інші банки проводять подібні платежі у звичайному режимі.

Коментарі банків

На запит AIN.UA у прес-службі «Альфа Банку Україна» відповіли, що банк працює відповідно до рекомендацій НБУ, і наразі регулятор дозволяє здійснювати транскордонні перекази в межах 100 000 грн.

«Наші фахівці вивчають можливість встановлення такого ліміту за всіма рахунками клієнта, щоб вони могли зробити необхідні перекази, і в той же час банк продовжував працювати й надалі згідно з постановами регулятора», — відповіли у банку.

Решта банків не блокують такі перекази, тож AIN.UA звернувся до співзасновника monobank Олега Гороховського із питанням про те, як наразі виглядають правила для таких операцій. Виглядає так, що подібні операції (робота із PayPal та Revolut) в Україні все ж не обмежені (якщо йдеться по суми до 100 000 грн):

«Постанова НБУ дозволяє «револютоподібні» списання у сумі до 100 000 грн на місяць, і в нас так налаштовано. PayPal проводить транзакції як торгові, окрім того, (для України — ред.) немає можливості поповнити свій гаманець напряму, тож PayPal не обмежений цією постановою».

В «Укрсіббанку» на момент публікації статті не відповіли на запит редакції.

Тож поки виглядає так, що обмеження роботи із PayPal та Revolut у деяких користувачів — це не правило НБУ, а складнощі у роботі з лімітами певних банків.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук