Starlink Ілона Маска відкриє офіс в Україні. Для чого це компанії

Читати на RU

Днями міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що компанія Starlink Ілона Маска готується до відкриття офісу в Україні. Редактор AIN.UA дізнався у Федорова, для чого Starlink відкривати офіс, якщо термінали компанії вже працюють в Україні.

Фото: Мінцифри

Для чого офіс?

Як пояснили AIN.UA, офіс необхідний для офіційного запуску Starlink в Україні. «Ця технологія використовує певні частоти та обладнання (станції). Відповідно до законодавства України, як і будь-якої іншої країни, запуск подібного проекту передбачає атестацію обладнання та надання частот. Ці частоти ми маємо надати певній юридичній особі і в цьому випадку це може бути лише представництво Space X Starlink в Україні», — пояснив Федоров. За його словами, лише це представництво, як власник технології, зможе подати обладнання для проведення офіційної атестації.

Через відсутність сертифікації раніше і виник казус, при якому цивільним наче забороняли використовувати термінали Starlink, їх основним завданням була робота на об’єктах критичної інфраструктури. Станом на сьогодні проблему наче вирішили.

Starlink раніше взагалі переніс запуск на 2023 рік в Україні. А тепер вже готується офіс відкривати. Що змінилось?

На другий день війни ми звернулися до Ілона Маска в твітері і він одразу відповів, надіслав нам перші станції з безоплатною прошивкою для України. Це був дуже сильний та сміливий крок, адже у космічному вимірі Росія потужний гравець та має свої інструменти «залякування».

Зазвичай рішення та сам процес відкриття такими компаніями представництв – це дуже довгий процес з глибоким економічним аналізом. Але зараз війна, і ми можемо досягти таких результатів швидше. Ми щодня на зв’язку з центральним офісом Starlink та домовилися про відкриття представництва. Тому цей процес стартував швидко. 

Всі ці завдання ми зробимо в рекордно швидкі терміни. Але все починається з відкриття представництва. Тому SpaceX почав цей процес.

Наприклад, зараз PayPal та Revolut зробили перші кроки для входження в Україну,  хоча не робили ці кроки роками раніше. Чому зараз? Причин декілька – це і підтримка України у війні, і віра в наше майбутнє як сильної країни. Світ не очікував від нас такої сміливості. 

Чи є інформація, скільки людей у ньому будуть працювати?

Компанія точно буде невелика. Але можливості, які відкриваються разом з представництвом, максимальні. Ми вже бачимо сотні історій, як станції Starlink допомагають відновлювати життя в деокупованих територіях, підтримують працездатність енергетичних компаній та лікарень, та навіть допомагають у посівній кампанії. Ключове тут – технологія.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук